Annons

Massuppsägningarna: Adnan och ettåriga dottern vet inte vart de ska ta vägen

Sollentuna Flera våningsplan töms på hyresgäster i Häggvik efter en uthyrningshärva men ingen från kommunen eller någon personal från hyresvärden är på plats. Adnan är en av dem som undrar var han ska ta vägen med sin dotter ikväll.
Adnan sägs upp
Foto: Ida Karlsson
Adnan och dottern som är tredjehandshyresgäster sägs upp efter att hyresvärden kastas ut.

Adnan står i korridoren med sin ettåriga dotter. Dottern snyftar högt. Med henne på axeln försöker han packa ihop sina sista saker i svarta sopsäckar. Var de ska sova ikväll vet han inte.

– Mitt barn gråter, och nu vet jag inte vart vi ska ta vägen, säger han uppgivet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Familjen flyttade in i maj på Städetvägen i Sollentuna och har bara bott här i några månader.

Adnan, som egentligen heter något annat, ser jagad ut och undrar vart han kan vända sig för att få hjälp ikväll.

– Jag har ringt mina vänner, kanske kan de hjälpa till.

Läs ocksåViktors familj fick två veckor på sig att tömma lägenheten – värden vill häva 100 kontrakt

Runt honom i korridoren står flyttkartonger, ihoprullade madrasser, svarta sopsäckar, en mikrovågsugn. Delar av en soffa står på kant i trapphuset. Det är spåren efter brådskan och kaoset när hyresgäster från flera våningar tvingats lämna huset samtidigt.

Värden tvingas bort

Hyresgästerna på Städetvägen måste flytta för att hyresvärden Rent Xpress/TTS Holding tvingas bort från fastigheten. Värden har egentligen hyrt lägenheterna i andra hand. I den uthyrningshärva som Hem & Hyra rapporterat om drabbas hyresgäster i 100 lägenheter på två adresser – på Fyrspannsgatan i Hässelby och Städetvägen i Sollentuna.

Hem & Hyra har även följt händelserna under dagen i Hässelby i samband med massuppsägningen.

Läs ocksåFamiljen bor på 22 kvadrat i tredje hand – tvingas flytta efter hyresvärdens miss

Värden TTS Holding har ingått ett avtal med bostadsbolget Essens of Living som hyr ut företagslägenheter. Men Essens of Living äger inte fastigheten. Det gör Svenska Nyttobostäder som säger att de inte känt till hur lägenheterna hyrts ut. När hyresförhållanden uppdagades valde Svenska Nyttobostäder att säga upp avtalet med Essens of Living och därmed sägs 100 hyreskontrakt upp på de två adresserna. Svenska Nyttobostäder hänvisar också till att det varit problem med kriminalitet i huset.

Städetvägen Häggvik
Hyresgäster från flera våningar tvingats lämna huset på Städetvägen i Sollentuna.

I ett meddelande från värden Rent Xpress/TTS Holding till hyresgästerna om ”annulering av kontrakt” står att den som inte flyttstädat och tömt lägenheten inte kommer få sin deposition tillbaka och sina tillhörigheter konfiskerade.

Annons

Ingen hyresvärd på plats

När Hem & Hyra är på plats vid lunchtid på fredagen är många lägenheter i Häggvik tömda. Det luktar rengöringsmedel och slamrar från städpersonal som hyresvärden skickat ut. Annars är det lugnt. Förutom städarna och de jagade hyresgäster som rafsar ihop det sista syns bara en väktare till, och ett inhyrt företag som ska ta hand om saker som ska kastas.

Nere i porten står flera hyresgäster som har väntat i över en timme. Men någon besiktningsman dök aldrig upp för att titta på den flyttstädade lägenheten. De vill försäkra sig om att allt är okej så att de kan få tillbaka sin deposition. Men ingen personal som arbetar för hyresvärden är på plats, trots att det står i Rent Xpress/TTS Holdings egna utskick att de ska vara här.

En man som kallar sig Vlad dyker plötsligt upp i en av korridorerna. Han säger sig vara representant för hyresvärden Rent Xpress/TTS Holding. Samtidigt säger han sig vara här på sin fritid för att hjälpa till volontärt, för att hjälpa delägarna som han känner och har samarbete med. När vi frågar varför ingen anställd personal från värden är på plats vid en uppsägning av så många familjer så vet han inte.

Han menar också att informationen från Rent Xpress/TTS Holding varit exemplarisk.

Många hyresgäster har varit oroliga och känner inte att de fått information om vad som händer.

– Vi har försökt hjälpa hyresgäster att få nya lägenheter. Men vi kan inte fixa boende till alla. Vi har gjort det bästa vi kunnat.

Enligt honom kommer alla hyresgäster få tillbaka sin deposition och senare de saker som hyresvärden beslagtar idag.

Städetvägen Sollentuna
Hyresvärden kastas ut och då drabbas även hyresgästerna på Städetvägen i Sollentuna.

Trots att många barnfamiljer tvingas ut idag syns inte Sollentuna kommun till. När Hem & Hyra går över till kommunens kontor, i en stor glasbyggnad mitt över gatan, finns ingen på plats att prata med. Personalen är på konferens.

Kommunen frånvarande

Till slut når vi Elisabeth Bengtsson, socialchef Sollentuna kommun, på telefon. Hon säger att det är en bedömning från kommunens säkerhetsavdelning som gjort att de inte varit på plats under dagen.

Annons

– Vi har fått höra att vi inte ska vara där på grund av ett spänt säkerhetsläge. Det kanske har varit en felbedömning, men det var den information vi fick på förhand.

Enligt henne skulle personal på kommunkontoret varit redo för frågor. Polis skulle också vara på plats vid huset. Inget av det stämmer kan Hem & Hyra konstatera.

Ingen information till de boende

Sollentuna kommun har inte heller, till skillnad från Hässelby stadsdelsförvaltning, gått ut med informationsblad till de boende.

Elisabeth Bengtsson hänvisar till att en del boende haft kontakt med socialtjänsten om situationen. Men för de som inte haft den kontakten har det inte gått ut någon information om vilka rättigheter de har.

Tommy Johansson vd för Svenska Nyttobostäder som äger fastigheten säger att de valt att inte vara på plats under dagen. Anledningen är att de saknar direkt hyresförhållande med de boende. Han hänvisar också till personalens säkerhet.

– Eftersom det uttryckts frustration mot TTS Holding och Rent Xpress så har vår personal känt en otrygghet och vill inte felaktigt sammankopplas med det bolaget. Vi har varit tydliga med att det är Essens of Living som är den som är på plats för att svara på frågor och samla in nycklar. Det ansvaret ligger på dem.

Rent Xpress/TTS Holding har sökts av Hem & Hyra men inte gått att nå.

Fakta: Massuppsägning av hyresgäster i Sollentuna och Hässelby

Hyresgästerna på Städetvägen i Sollentuna och Fyrspannsgatan i Hässelby har haft Rent Xpress/TSS Holding som hyresvärd, som egentligen hyrt lägenheterna i andra hand. TTS Holding har ingått ett avtal med bostadsbolaget Essens of Living som hyr ut företagslägenheter. Men Essens of Living äger inte fastigheten. Det gör Svenska Nyttobostäder som säger att de inte känt till hur lägenheterna hyrts ut. När hyresförhållanden uppdagades valde Svenska Nyttobostäder att säga upp avtalet med Essens of Living och därmed sägs 100 hyreskontrakt upp på de två adresserna.

Några av hyresgästerna på Städetvägen i Sollentuna har erbjudits lägenheter i samma hus, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare. Det är företaget Passion for Homes som står för den uthyrningen. Med den lösningen hyr hyresgästerna fortfarande i tredje hand. Men det är återigen ett avtal mellan fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder och Essens of Living som ligger till grund för kontrakten.

Tommy Johansson vd för fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder säger att de bara kan hyra ut via sociala kontrakt och att lägenheterna inte kan hyras ut på annat sätt. Därför blev andra hyresavtal uppsagda.

Läs också Utkastade hyresgäster rädda att förlora 10 000-tals kronor Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.