Annons

Utkastade hyresgäster rädda att förlora 10 000-tals kronor

Nyheter De fick några veckor på sig att lämna sina hem. Flera hyresgäster på Fyrspannsgatan i Hässelby i nordvästra Stockholm har städat halva natten och har sitt bohag i resväskor ute på gatan. Polisen är på plats för att upprätthålla ordningen. Socialtjänsten är där för att ingen ska behöva sova på gatan. Men nu håller sig värden sig undan. Hyresgästerna är rädda att bli blåsta på sin deposition på omkring 10 000 kronor.
Daniela Petrova, uppsagd, Svenska Nyttobostäder, Essens of Living ett eget avtal med TTS Holding AB/Rent Xpress
Foto: Conny Pettersson
Uppsagd vid inflyttning. Daniela Petrova flyttade in på Fyrspannsgatan 162 i Hässelby för en månad sedan. Några dagar senare sades hon upp. Nu är hon rädd att förlora deposition på 10 000 kronor. Värden svarar inte när hon ringer.

Alla ska ut. Hela huset ska tömmas. Hyresgästerna på Fyrspannsgatan 162 i Hässelby i nordvästra Stockholm står ute på gatan och väntar. Väntar på att deras värd Rent Xpress ska komma och inspektera flyttstädningen. Annars riskerar de, enligt värden, att inte få tillbaka sin deposition. Ägodelar som lämnats kvar kan komma att konfiskeras. Samma situation ställs hyresgästerna på Städetvägen i Sollentuna inför.

Undersköterskan Daniela Petrova har bara bott här i en månad. Samma dag som hon skrivit på kontraktet och flyttat in tillsammans med Valentina Petrova fick hon meddelande om att de var uppsagda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har varit kaos. I lägenheten vi skrivit kontrakt på bodde det redan en man. Så vi fick en annan lägenhet, berättar Daniela Petrova.

Hon hade gärna fått lite längre tid på sig att flytta. Nu har hon städat halva natten. Hennes bohag finns hos två olika kompisar. I morgon ska hon och Valentina åka och titta på en lägenhet de hoppas få hyra i andra hand. Hon är orolig för vad som ska hända med depositionen.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

– Vi har betalat 10 000 kronor. Lägenheten är städad, vi vill lämna nycklarna och få tillbaka vår deposition. Men ingen svarar! Det är oroligt och stressande. Alla vi som bor här jobbar och kämpar. Jag trodde inte något sådant kunde hända i Sverige.

Skyhöga hyror för små lägenheter

Hyrorna för de små lägenheterna är inte förhandlade och skyhöga. För mellan 22 och 25 kvadratmeter har hyresgästerna betalat mellan 10 000 och närmare 12 000 kronor i månaden. Dessutom har de tvingats betala en månads deposition.
Många är förbannade och uppgivna. De har känt sig tvingade att flytta med kort varsel och börjar dessutom känna sig tveksamma på om värden kommer att betala tillbaka depositionen.

avhysning, Svenska Nyttobostäder, Essens of Living, TTS Holding AB/Rent Xpress
Avhysning. Det här mejlet gick ut till hyresgästerna om att de var uppsagda.

Polisen väntar utanför på gatan för att upprätthålla ordningen. Vissa hyresgäster har sagt att de inte kommer att lämna sina lägenheter frivilligt. Socialförvaltningen är på plats för att försöka erbjuda de hyresgäster som inte ordnat nytt boende att få tillfälligt tak över huvudet.
Hyresgästerna pratar med varandra om hur de gjort fruktlösa försök att få tag i värden Rent Xpress. Alla väntar på att värden ska dyka upp som avtalat för att få lämna tillbaka nycklarna. Men ingen dyker upp. Kanske har uppmärksamheten skrämt bort dem.

Annons

Flera mellanhänder i uthyrningen

Hem & Hyra berättade igår om upplägget där den ursprungligen hyresvärden Svenska Nyttobostäder haft ett avtal med Essens of Living kring blockuthyrning av företagslägenheter. Men i stället skrev Essens of Living ett eget avtal med TTS Holding AB/Rent Xpress som sedan hyrt ut lägenheterna till privatpersoner.

När fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder insåg detta så sa de upp avtalen med Essens of Living. TTS Holding AB/Rent Xpress meddelande i sin tur hyresgästerna att de var tvungna att flytta med några veckors varsel.

Fyrspannsgatan 162, Hässelby, Svenska Nyttobostäder, Essens of Living, TTS Holding AB/Rent Xpress
Behöver inte flytta direkt. Fredrik Skoglund från stadsdelsförvaltningen, berättar om vilken hjälp de utsatta hyresgästerna kan få. Det har varit stökigt i fastigheten den senaste tiden. En av lägenheterna är fortfarande avspärrad efter ett polisingripande.

Att det varit problem med kriminalitet i huset uppger Svenska Nyttobostäder är en av anledningarna till att man sagt upp kontrakten med Essens of Living, som i sin tur sagt upp avtalet med TTS Holding AB/Rent Xpress.

Daniela Petrovas berättelse ger fog för att det varit stökigt i huset. Någon natt efter att hon flyttat in väcktes hon av att tungt beväpnad polis tog sig in i en av grannlägenheterna. Polisen har fortfarande lägenheten avspärrad.

Representanter från värden dyker plötsligt upp

Plötsligt bryts alla samtal nere på gården. Någon säger sig ha sett att representanter från RentXpress tagit sig in i fastigheten för att påbörja besiktning.

Uppe på första våningen står två herrar i joggingbyxor i en av de tömda lägenheterna. De är fåordiga men säger sig komma från Rentxpress. Några handlingar som styrker det har de inte. När en representant för en av hyresgästerna hotar med att tillkalla polis går männen snabbt därifrån därifrån.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

”Behöver inte flytta i dag”

Fredrik Skoglund, chef för avdelningschef för avdelningen för vuxna i Hässelby/Vällingby stadsdelsnämnd, kommer till platsen för att informera om vilket stöd stadsdelförvaltningen kan erbjuda. Han informerar också om att värden kan säga upp men inte vräka med så kort varsel. Vill värden vräka sina hyresgäster blir det ett ärende för kronofogden.

Annons

– Vi har informerat om att de boende inte behöver lämna sina lägenheter i dag. De kan få stöd från oss och Hyresgästföreningen. Förvaltningen har hjälpt två familjer med tillfälligt tak över huvudet. De boende är i en oerhört utsatt situation, men när vi lämnade platsen tidigare i dag gjorde vi, tillsammans med polisen, bedömningen att så många som möjligt fått information om hur vi kan hjälpa till. Allt avslutades lugnt.

Värden har skrivit att de hyresgäster som inte flyttat ut riskerar att inte få tillbaka din deposition, samt att få sitt bohag konfiskerat. Bedömer du att det finns en risk för de hyresgäster som väljer att bo kvar trots det?

– Vid akut situation ska de ringa polisen. Hyresgästerna kan även kontakta stadsdelsförvaltningen och under kvällar och helger socialjour. Ingen hyresvärd rätt att konfiskera bohag, säger Fredrik Skoglund.

Polis, Fyrspannsgatan 162, Hässelby, Svenska Nyttobostäder, Essens of Living, TTS Holding AB/Rent Xpress,
Ordningsmakten på plats. I samband med massuppsägningarna var polis på plats.

Tommy Johansson vd för fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder som äger fastigheten säger att de valt att inte vara på plats under dagen. Anledningen är att de saknar direkt hyresförhållande med de boende. Han hänvisar också till personalens säkerhet.

– Eftersom det uttryckts frustration mot TTS Holding och Rent Xpress så har vår personal känt en otrygghet och vill inte felaktigt sammankopplas med det bolaget. Vi har varit tydliga med att det är Essens of Living som är den som är på plats för att svara på frågor och samla in nycklar. Det ansvaret ligger på dem.

Hem & Hyra har även sökt Essens of Living och TTS Holding AB/Rent Xpress för en kommentar.

Fakta: Massuppsägningarna i Hässelby och Sollentuna

Hyresgästerna på Städetvägen i Sollentuna och Fyrspannsgatan i Hässelby har haft Rent Xpress/TSS Holding som hyresvärd, som egentligen hyrt lägenheterna i andra hand. TTS Holding har ingått ett avtal med bostadsbolget Essens of Living som hyr ut företagslägenheter. Men Essens of Living äger inte fastigheten. Det gör Svenska Nyttobostäder som säger att de inte känt till hur lägenheterna hyrts ut. När hyresförhållanden uppdagades valde Svenska Nyttobostäder att säga upp avtalet med Essens of Living och därmed sägs 100 hyreskontrakt upp på de två adresserna.

Några av hyresgästerna på Städetvägen i Sollentuna har erbjudits lägenheter i samma hus, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare. Det är företaget Passion for Homes som står för den uthyrningen. Med den lösningen hyr hyresgästerna fortfarande i tredje hand. Men det är återigen ett avtal mellan fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder och Essens of Living som ligger till grund för kontrakten.

Tommy Johansson vd för fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder säger att de bara kan hyra ut via sociala kontrakt och att lägenheterna inte kan hyras ut på annat sätt. Därför blev andra hyresavtal uppsagda.

Läs också Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.