Annons

Jasper har inte fått tillbaka sin deposition efter två månader: ”Vi kommer betala tillbaka”

Nyheter Han flyttade för snart två månader sedan. Men än har inte Jasper Pol sett röken av depositionen på nästan 10 000 kronor som han betalat till Rent Xpress/TTS Holding. Jasper befarar att han – och många med honom – kommer att bli blåsta på depositionen. Men utpekade skandalvärden TTS Holding AB/Rent Xpress slår ifrån sig kritiken: ”vi kommer att betala tillbaka”.
Jasper Pol, deposition, TTS Holding AB/Rent Xpress
Foto: Conny Pettersson
Väntar på återbetalning. Jasper Pol har fortfarande inte sett till depositionen på 9500 kronor som han betalade till Rent Xpress/TSS Holding, trots att han flyttade för snart två månader sedan.

Två veckor har gått sedan Hem & Hyra rapporterade om massuppsägningarna i Hässelby strand i nordvästra Stockholm och Häggvik i Sollentuna. Bakgrunden är i korta drag att den ursprungliga hyresvärden Svenska Nyttobostäder haft ett avtal med Essens of Living kring blockuthyrning av företagslägenheter. Men i stället skrev Essens of Living ett eget avtal med TTS Holding AB/Rent Xpress som sedan hyrt ut lägenheterna till privatpersoner.

När fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder insåg detta så sa de upp avtalen med Essens of Living. TTS Holding AB/Rent Xpress meddelande i sin tur hyresgästerna att de var tvungna att flytta med några veckors varsel.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Jasper Pol, deposition, TTS Holding AB/Rent Xpress
Flyttade innan massuppsägningarna. Jasper Pol flyttade långt innan de stora massuppsägningarna, som Hem & Hyra rapporterat om, ägde rum.

Det fanns då en oro bland flera hyresgäster som Hem & Hyra pratade med om huruvida de skulle få tillbaka sin deposition, omkring 10 000 kronor för samtliga hyresgäster vi pratat med, som de betalat till TTS Holding AB/Rent Xpress

”Jag blir bara så arg”

Holländaren Jasper Pol lämnade den skandalomsusade värdens fastighet i Häggvik för snart två månader – men har fortfarande inte fått tillbaka sin deposition på 9500 kronor.

– Jag har ringt, sms:at och mejlat ett tiotal gånger, men utan svar. Jag blir bara så arg, säger han och visar sms utan respons.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"
Sms utan svar. Jasper Pols försök att få tillbaka sina 9500 kronor han betalat i deposition har hittills varit fruktlösa.

Kärleken och jobb fick Jasper Pol från Amsterdam söka sig Stockholm. Utan kontakter och svenskt personnummer var det svårt att hitta något boende med kort varsel.

Via en bostadssajten homeanywhere fick han nys om en lägenhet på 22 kvadrat i Häggvik. Den skulle vara möblerad och el, internet och andra nyttigheter ingick i hyran på 1000 euro i månaden. Mycket pengar, men inte anmärkningsvärt dyrt, tyckte Jasper som är van vid hyresmarknaden i Amsterdam. I maj gick flyttlasset till Sverige.

Annons

Fick dålig känsla från början

Redan när han flyttade in fick Jasper en dålig känsla. I lägenheten han utlovats bodde det en annan hyresgäst som, enligt värden, vägrade flytta ut. Jasper fick ta en annan lägenhet i huset, och sen en annan igen. Efter 11 dagar fick han den lägenhet han först utlovats.
Den var långt ifrån så fräsch som på bilderna. De flesta möbler saknades och det var en stor skada i vardagsrumsbordet. Han fick tjata sig till en dammsugare och en större säng så att flickvännen kunde komma på besök.

Jasper Pol slogs av att en så stor del av lägenheterna tycktes stå tomma. Vid ett tillfälle stod det en polisbil utanför, men det är också det enda tecknet han sett på att det varit problem med kriminalitet i fastigheten.

Jasper Pol, deposition, TTS Holding AB/Rent Xpress
Fick dålig känsla från början. Den lägenhet som Jasper Pol hyrde av TTS Holding AB/Rent Xpress var inte alls så fin som på bilderna. Han flyttade efter några månader.

Under sommaren var han och flickvännen och vandrade i Norrland och lägenheten stod tom. I mitten av augusti flyttade han ut ur lägenheten i Häggvik och in hos flickvännen i Spånga.
Sedan dess har han, via telefon, sms och e-mail försökt att få tillbaka depositionen på 9500 kronor. Men TTS Holding AB/Rent Xpress har inte svarat honom.

När Jaspers flickvän fick se artiklarna i Hem & Hyra om massuppsägningarna förstod hon att det handlade om samma hyresvärd som Jasper hyrt av.

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Fick elräkning trots att elen skulle ingå

Det enda livstecknet från värden är en elräkning på 1200 kronor, trots att elen skulle ingå i hyran. Men TTS Holding AB/Rent Xpress hänvisade till att elen blivit dyrare – utan att kunna specificera hur mycket el Jasper förbrukat i lägenheten på 22 kvadrat under en tid han mestadels var bortrest.

– Den var för två månader då jag mestadels var bortrest. Jag har inte betalat och sagt att först vill jag ha tillbaka min deposition.

Annons

Hur drabbar det dig om du inte får tillbaka depositionen?
– Jag har besparingar och har ett jobb inom IT, så jag kommer klara av det. Men jag vet att det är många av TTS Holding AB/Rent Xpress hyresgäster i huset jag bodde som har det knapert. Det gör mig arg när jag tänker på vilka ohederliga affärsmetoder bolaget ägnar sig åt.

Värden lovar pengarna tillbaka

Hem & Hyra har tidigare utan framgång sökt TTS Holding AB/Rent Xpress. Men den här gången ringer Thomas Traneving, delägare och representant, upp.

När ska Jasper Pol få tillbaka sin deposition?
– Vi håller på att betala ut till dem som flyttade i augusti nu, så det är på gång. Vi har ju 150 personer vi håller på och betalar ut till.

”Det ringer så inåt helvete”

Varför har du inte svarat honom?
– Min telefon kan jag inte svara i. Det ringer så inåt helvete. Växeln har varit uppe ända fram tills nyligen, då växeltelefonisten där blivit sjukskriven, annars har vi svarat hela tiden.

Så Jasper kommer få tillbaka sina pengar?
– Ja, det ska alla få, säger Thomas Traneving.

Fakta: Massuppsägningarna i Häggvik och Sollentuna

Hyresgästerna på Städetvägen i Sollentuna och Fyrspannsgatan i Hässelby har haft Rent Xpress/TSS Holding som hyresvärd, som egentligen hyrt lägenheterna i andra hand. TTS Holding har ingått ett avtal med bostadsbolget Essens of Living som hyr ut företagslägenheter. Men Essens of Living äger inte fastigheten. Det gör Svenska Nyttobostäder som säger att de inte känt till hur lägenheterna hyrts ut. När hyresförhållanden uppdagades valde Svenska Nyttobostäder att säga upp avtalet med Essens of Living och därmed sägs 100 hyreskontrakt upp på de två adresserna.

Några av hyresgästerna på Städetvägen i Sollentuna har erbjudits lägenheter i samma hus, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare. Det är företaget Passion for Homes som står för den uthyrningen. Med den lösningen hyr hyresgästerna fortfarande i tredje hand. Men det är återigen ett avtal mellan fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder och Essens of Living som ligger till grund för kontrakten.

Tommy Johansson vd för fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder säger att de bara kan hyra ut via sociala kontrakt och att lägenheterna inte kan hyras ut på annat sätt. Därför blev andra hyresavtal uppsagda.

Läs också Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.