Många elgrillar för klena – Hem & Hyra har korat en vinnare
Många tycker att det är krångligt att hantera grillkol eller gastuben. Därför dyker det nu upp många varianter av elgrillar. Men vilken är den bästa elgrillen?
Laboratorietest visar att värmeutveckling kan ifrågasättas på testets billigaste grill av märket Princess. Trots att den har samma effekt som många av de andra grillarna (2 000 watt) når Princess grill aldrig en högre temperatur än 148 grader.
– Vi lät grillarna stå på maxeffekt i 20 minuter och Princess nådde inte högre än 148 grader under hela processen, berättar Thorsten Kutzner som är testledare på tyska PZT Lab.
De andra grillarna nådde alla en bra bit över 200 grader i maxtemperatur. Högsta värdet fick testvinnaren Napoleon med 429 grader.
– Eftersom Maillardreaktionerna inte inträffar förrän vid 160 grader, då blir det som att du snarare ”kokar” korven än grillar den. Det är först vid 160–170 grader som du ens får grillränder, säger Johan Åkerberg som skrivit flera böcker om grillning och driver barbequerestaurangen Holy Smoke.
Han förklarar vidare att det inte behövs extrem värme på 400–500 grader för att grilla. Men att om man har väldigt låga temperaturer blir tiden för tillagning mycket längre.
– En grill som inte kommer upp i tillräckligt höga temperaturer tjänar dock på att ha ett lock som stänger inne värmen likt en ugn. Finns det inte ett lock som följer med grillen så använd din fantasi. Kanske du har en större kastrull eller metallbunke som du kan vända upp och ned, säger Johan Åkerberg.
Bästa elgrillen den dyraste
Testets tre lite dyrare grillar från Napoleon, Weber och Landmann hade alla tjockare grillgaller av gjutjärn. Det gjorde att det tog längre tid för dessa tre att nå upp till 200 grader, men gjutjärnet gör också att de håller temperaturen längre.
Snabbast varm blev Muurikka som nådde 200 grader på knappt 3 minuter – att jämföras med Landmann som tog nästan 13 minuter på sig för att bli varm.
När det gäller grillarnas konstruktion fanns det även där tydliga skillnader.
– Den billigaste, Princess, var definitivt mindre stabil i sin konstruktion, förklarar testledaren Thorsten Kutzner. Den mest stabila konstruktionen i testet hade Weber med testvinnaren Napoleon på andra plats. Klarstein, Severin och Princess hade samtliga också problem med rost under testet.
- Cirkapris
- 3 500 kronor
- Konsumentkontakt
- napoleongrillar.se
- Tid till 200ºC
- 07:56
- Maxtemperatur
- 429ºC
- Kommentar
- Bäst i test. Rengöring: Enkelt. Löstagbart galler, kontrollenhet, värmeelementet och skyddsplåt (innerplåt).
- Cirkapris
- 3 500 kronor
- Konsumentkontakt
- weber.com
- Tid till 200ºC
- 08:34
- Maxtemperatur
- 347ºC
- Kommentar
- Hög och jämn temperatur. Hög konstruktionskvalitet men handtag och ytor blir väldigt varma. Rengöring: Ganska enkelt. Löstagbart galler och skyddsplåt (innerplåt). Verktyg behövs för att lossa två skruvar till värmeelementet och kontrollenhet.
- Cirkapris
- 2 900 kronor
- Konsumentkontakt
- muurikka.se
- Tid till 200ºC
- 02:42
- Maxtemperatur
- 474ºC
- Kommentar
- Blir snabbt varm och når hög temperatur. Något ojämn värmefördelning. Rengöring: Svår att rengöra. Löstagbart galler. Fett riskerar rinna ut vid avlägsnande av uppsamlingstråget.
- Cirkapris
- 1 900 kronor
- Konsumentkontakt
- severinshop.se
- Tid till 200ºC
- 04:45
- Maxtemperatur
- 296ºC
- Kommentar
- Dubbla värmeelement och hög effekt (hög energiförbrukning) men når trots det endast upp i 296 °C. Hög konstruktionskvalitet men tenderar att rosta. Rengöring: Enkelt. Löstagbart galler, värmeelementet, kontrollenhet och skyddsplåt (innerplåt).
- Cirkapris
- 1 229 kronor
- Konsumentkontakt
- klarstein.se
- Tid till 200ºC
- 02:56
- Maxtemperatur
- 342ºC
- Kommentar
- Blir snabbt varm och når relativt hög temperatur. Tenderar att rosta. Rengöring: Enkelt. Löstagbart galler, värmeelementet, kontrollenhet och skyddsplåt (innerplåt).
- Cirkapris
- 3 500 kronor
- Konsumentkontakt
- landmann.de
- Tid till 200ºC
- 12:50
- Maxtemperatur
- 337ºC
- Kommentar
- Tar lång tid att bli varm och något ojämn värmefördelning. Rengöring: Ganska enkelt. Värmeelementet är inte löstagbart.
- Cirkapris
- 600 kronor
- Konsumentkontakt
- princesshome.eu
- Tid till 200ºC
- Når aldrig 200ºC
- Maxtemperatur
- 148ºC
- Kommentar
- Når inte upp i tilräckligt hög temperatur. Låg konstruktionskvalitet och tenderar att rosta. Rengöring: Enkelt. Löstagbart galler, värmeelementet, kontrollenhet och skyddsplåt (innerplåt).
- Ta ut det som ska grillas ur kylen i tid kött, fågel, fisk. Kallt kött kyler ned grillgallret och riskerar att fastna på gallret.
- Skippa all marinad eller grillsåser som folk har på köttet innan det läggs på grillen eller under grillningen. En bra köttbit behöver bara salt och peppar. Däremot kan man stryka på grillsåser efteråt, innan köttet får ligga och vila.
- Försök hitta kött med mycket insprängt fett som gör att köttet blir saftigt. Det är när det insprängda fettet smälter som du får en saftig köttbit, även efter du tagit den från grillen. Våra briskets väger sex-sju kilo innan vi lägger dem på rökgrillen. När de är klara är det bara cirka tre kilo kvar.
- Använd en termometer så att du kan se innertemperaturen på köttet. Ta av köttet i tid och låt det vila i lite smörpapper i tio minuter på ett ljummet ställe. Om du vill att köttet ska nå upp till 55 grader när det är klart så ta det från grillen när termometern står på 50 grader.