Annons

Hissen – kolla att den är säker

Tips & Råd ​Långt ifrån alla av landets hissar är besiktade. Omkring 15 000 har inte genomgått den årliga kontroll som krävs och de kan vara farliga att färdas i. Så kollar du att din är säker.

​Under de senaste tio åren har sex personer omkommit och 20 skadats allvarligt i hissolyckor i Sverige. I de flesta fall har det handlat om att personer har klämts fast vid godstransport i hissar utan innerdörr.

Fastighetsägaren har ansvar för att hissen kontrolleras årligen. Sex godkända företag får utföra kontrollen.
Enligt en undersökning från Boverket är 15 000 av landets mellan 120 000 och 125 000 hissar inte besiktade.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

På en godkänd hiss ska det finnas ett kontrollmärke. Där ska det framgå när nästa besiktning ska ske. Det är kommunen som har ansvar för tillsynen.

Annons

– Börja med att kontakta fastighetsägaren om du upptäcker att hissen inte kontrollerats. Om inget händer är nästa steg att höra av sig till kommunen, råder Jaan Karsna, hissexpert på Boverket, oroliga hyresgäster.

De senaste åren har kraven på hissarna skärpts. Befintliga hissar som inte har innandörr ska förses med varningsskylt. Vid större ändringar av hissar ska innerdörrar, larmanordning och nödbelysning installeras, samt att hissknapparna ska vara tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning.

Annons
Läs ocksåSå här barnsäkrar du din lägenhet
Fakta: Märket avslöjar

Kontrollmärket på insidan av hissen berättar när hissen senast ska vara besiktad nästa gång. Beroende på vilken firma som utför kontrollen så kan märket se lite olika ut.

 

Läs också Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.