Annons

Odla på balkongen – så får du mycket blommor för pengarna

Tips & Råd ​Låt balkongen slå ut i blom i sommar! Satsa på ettåriga växter med riklig blomning och få fägring ända fram till första frosten. Hem & Hyra tipsar dig om de mest prisvärda och lättskötta växterna och hur du lyckas med din balkongodling.

​Klassiker som pelargon, lobelia och petunia kombinerade med moderna inslag som snötörel, grusnejlika och Törnrosas kjortel. Där har du sommarens bästa blommor. Med tanke på att de blommar från maj till sen höst är dessa växter de som ger mest blommor för pengarna.

En ettårig växt, till skillnad från en flerårig, har ett enda mål under säsongen: att sätta så många frön som möjligt! Eftersom roten inte övervintrar som hos de fleråriga växterna är ettåringen helt beroende av frön för artens fortlevnad. Detta kan vi människor utnyttja för att få en blomning från maj tills den första höstfrosten sätter in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så lyckas du med balkongodlingen:

1. Köp med en säck jord och några fina krukor eller balkonglådor samtidigt som du skaffar dina sommarblommor. Genom att plantera om växterna i större krukor kan rotsystemet växa till sig och därmed blir hela växten kraftigare och blomningen rikligare. Dessutom klarar växten uttorkning bättre i en större kruka.

Annons

2. Sätt flera växter tillsammans, så att de bildar en fin liten grupp. Kombinera färger och former som du tycker om, med hänsyn till om de trivs bäst i gassande sol eller föredrar skuggigare läge.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

3.  Vattna vid behov, när jorden torkat upp men innan den är snustorr. Stoppa ner fingret i jorden och känn efter. Ibland kan växter sloka av värmen, trots att jorden är fuktig. Då behövs inte mer vatten.

4. Näring. Ge en normalgiva gödsel enligt doseringen på förpackningen en gång i veckan vår och höst och två-tre gånger i veckan under sommaren.

Annons

5.Plocka bort vissna blommor. Då hindrar du växten från att sätta frö vilket får den att bilda nya knoppar och blomma ännu rikligare. Ha en liten hink som du kan lägga avplockade växtdelar i så kan du plocka lite då och då när andan faller på. Minst en gång i veckan rekommenderas att man klipper bort vissna blommor, men det skiftar lite från växt till växt.

Läs ocksåOdla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten ytaAtt odla på uteplatsen behöver inte vara svårt.
Fakta: 4 odlingsråd 

Välj rätt kruka. Lätta krukor är enklare att hantera och tynger inte balkongen i onödan.
Välj rätt jord. Särskild balkongjord är anpassad för växter i kruka med hänsyn till näring och jordkvalitet.
Välj rätt gödning. Flytande gödning för krukväxter eller sommarblommor är enklast att handskas med.
Välj rätt växt. Balkong med heldags sol: pelargon, snötörel, petunia. Sol cirka halva dagen: lobelia, grusnejlika, rosenstänk.Mest skugga: snötörel, flitiga Lisa. Vid spaljén: Törnrosas kjortel.

Läs också Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.