Annons

Odlingsälskaren Fatemas bästa tips: ”Använd mjölkkartonger!”

Tips & Råd Som liten i hemlandet Bangladesh lade Fatema Golam veckopengen på att köpa blommor. I Sverige har hon fortsatt att odla sitt intresse och redan i januari sår hon sina första fröer.
Fatema Golam bäddar ­försiktigt ner rötterna i en avklippt mjölkkartong.
Foto: Frida Ekman
Fatema Golam bäddar ­försiktigt ner rötterna i en avklippt mjölkkartong.

Fatema Golam lyfter upp en späd planta, inte längre än ett finger, och bäddar försiktigt ner rötterna i en avklippt mjölkkartong fylld med blomjord. På en glasspinne skriver hon dagens datum och ­plantans namn: Black cherry. De hemmasnickrade hyllorna i det höga fönstret är redan belamrade med en mängd tunna plastkrukor och omvandlade kartonger. Från vissa sticker det upp ljus­gröna stammar med blad som vänder sig mot solljuset utanför.

– När jag kom till Sverige hade jag ingen aning om hur man odlade här. Vadå ska man köpa jord i en butik? Kan man inte hämta i skogen? säger Fatema och skrattar.

Fatemas kärlek: blommor

Hon växte upp i Bangladesh med sina föräldrar och sin lillasyster. De ­bodde i ett hus och på tomten växte tre ­kokospalmer med massiva rötter som gjorde jorden runt omkring svårbrukad. Men hennes mamma odlade grönsaker från frö i krukor. Fatema i sin tur var bara intresserad av blommor.

– Jag samlade alla mina ­veckopengar för att köpa blomplantor eller begagnade böcker. Aldrig godis! Eftersom jag inte hade råd med krukor planterade jag plantorna i alla typer av behållare jag kunde hitta: tomma plasthinkar och konservburkar.

Som 22-åring gifte hon sig med sin man Sawar som vid tidpunkten redan hade bott ett tag i Sverige. Fatema ­flyttade hit och in i den lägenhet i ­Enskede där de bor än idag – nu med två tonårsbarn.

– Jag kom till Sverige en november och minns att jag i bilen från Arlanda såg alla dessa träd med orange, gula och röda löv. Det var så otroligt vackert.

Började läsa om plantering

Sawar, som likt Fatemas mamma alltid har tyckt om att odla grönsaker, introducerade Fatema till sin kolonilott. Plötsligt smittade intresset av sig på henne; hon gick till biblioteket och började läsa om frösådd och plantering i tidningar och böcker.

Idag odlar de såväl på kolonilotten som i pallkragarna och växthuset på föreningens innergård. Fatema har fortfarande en förkärlek till blommor och köper ibland färdiga plantor i butiker eller sticklingar på nätet. Men kryddor och grönsaker sår hon från frö hemma i lägenheten.

Redan i januari sätter hon igång. Då börjar hon med chili, tomater och aubergine. I april är det dags för ­bittergurkan. Det är en klätterväxt som får frukter med knottrigt skal – en vanlig grönsak i Bangladesh. Ungefär en månad senare ställer hon ut plantorna i växthuset.

– Min man älskar bittergurka. Själv tycker jag inte så mycket om det, men för mig handlar odlingen inte bara om att man ska äta det som kommer upp ur jorden. Det är fint att bara kunna ­njuta av det vackra när grödorna blommar och växer.

Fakta: Fatemas fem odlingstips
Använd värmekällor som element för att få fart på växterna.

1. Använd mjölkkartonger som blomkrukor! Vanliga ­mjölk­kartonger men även tomma yoghurt- och juice-­förpackningar är utmärkta som krukor för späda plantor. Skölj ur förpackningarna, klipp av dem på mitten och gör några hål i botten innan du fyller dem med jord.

2. Ta vara på värmekällorna! Värmemattor till växter finns att köpa i butiker. Dessa får fröerna att gro snabbare. Ett budget-knep är att lägga de små krukorna i en tunn plastpåse och ställa dem på ett vattenburet element (ej el-­element!) eller på golvet om man har golvvärme. Det blir som ett miniväxthus.

3. Skapa din egen vattenkanna! Ta plastkorken till en PET-­flaska. Skapa små hål i den med hjälp av en bit metalltråd som först ­hettas upp i lågan från ett värmeljus. Fyll en PET-flaska med ­vatten och skruva på korken.

4. Sätt upp hyllor i fönstret! På så sätt får plantorna ­maximalt med ljus under årets första månader. När för­sommaren kommer och växterna är redo att planteras ut kan hyllorna plockas bort så att fönstret åter blir lätt att öppna.

5. Fläta dina egna amplar! Det finns många tutorials på ­Youtube och DIY-böcker som förklarar hur man gör. ­Amplarna är både ­dekorativa och frigör utrymme på ­fönsterbrädorna.

Fakta: Odlar och syr lapptäcken

Namn: Fatema Golam.
Ålder: 42 år.
Bor: Trerummare i Enskede.
Hyra: 8 500 kr.
Familj: Maken Sawar, dotter, 16, och son, 14.
Jobbar som: Undersköterska på Södersjukhuset och pluggar till förskollärare.
Gör på fritiden: Odlar, läser böcker och syr lapptäcken.
Instagram: @fatemagolam

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.