Annons

Orkidéer – så lyckas du med dem

Tips & Råd ​Orkidéerna är växtvärldens juveler. Lär dig känna de vackra och  lättskötta krukväxterna. Hem & Hyra tipsar dig hur du lyckas behålla dem vackra.
Det är något exklusivt över orkidéer och det beror naturligtvis på deras fascinerande blommor. De är sinnrikt konstruerade för att locka till sig kolibrier och regnskogens alla insekter.
 
Ändå har orkidéer oförtjänt rykte om att vara svårskötta och dyra – när det är precis tvärtom. Tänk att köpa en krukväxt för runt hundralappen och sedan kunna njuta av dess blommor tre, fyra månader i sträck innan den tar paus under den mörka årstiden.
 
Naturligtvis finns det variationer när det gäller hur länge en orkidé blommar, liksom det finns variationer i färger och former och naturligtvis också skötselkrävande arter.
 
Orkidén är växtvärldens mest artrika familj, men den bästa orkidén för svenska fönsterkarmar är utan tvekan brudorkidé, Phalaenopsis. Bland brudorkidéer hittar du alltifrån de med skirt vita blommor till gula, rosa och lila samt några prickiga sorter. Det är bara att låta sig förföras.
 
Andra nybörjarorkidéer hittar du i oncidiumsläktet, Oncidium, venusskosläktet, Paphiopedilum, och epidendrumsläktet, Epidendrum.
 
Så lyckas du med dina orkidéer:
 
1. Lagom med vatten. Orkidéers värsta fiende är övervattning. När plantan är nyvattnad är rötterna gröna och saftspända. När rötterna börjar blekna och orkidékomposten (det som liknar jord) är torr, är det dags att vattna. Skölj då gärna igenom krukan under vattenkranen med ljummet vatten. Låt sedan plantan rinna av ordentligt innan du sätter den på fat eller i ytterkruka igen. En gång i veckan brukar räcka under vinterhalvåret. Under vår och sommar vattnar du lite mer, och en gång i veckan även med orkidénäring. Slokande blad är oftast ett tecken på övervattning.
 
2. Lagom med sol. Orkidéer trivs bäst i öst- och västerfönster, gassande sol kan ge fula blad.
 
3. Ta hand om orkidén efter blomningen
– Klipp bort torra blomstänglar och fyll vid behov på med ny orkidékompost. Vattna försiktigt.
– Under sommaren trivs plantan i skuggan på balkongen. Vattna då med orkidénäring en gång i veckan.
– Om plantan ser dålig ut tar du upp den, klipper bort döda rötter och planterar om den i en kruka med fuktad vitmossa som säljs i torra ”kakor” ( inte adventstakemossa).​

Annons
Fakta: Välj rätt orkidé

Välj en planta med spända friska blad. Då har orkidén fått lagom med vatten! Det är bra om 2–3 blommor slagit ut så att du kan se hur blommorna ser ut, men det ska också finnas många outslagna knoppar längst ut på blomstjälken. Om det är kallt ute måste orkidén slås in väl då den är känslig mot kyla.
Brudorkidéns rötter tycker om ljus så därför säljs den i genomskinliga plastkrukor. Väljer du att sätta ned den i en ytterkruka, välj en vid kruka där ljuset kan komma ned.

Läs också Guide till hemförsäkringar Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.