Annons

Pelargoner – så hittar du bland alla sorter

Tips & Råd ​Få växter är så lättskötta som pelargonen. Den passar både nybörjaren och entusiasten, och kan odlas nästan överallt. Hem & Hyra tipsar om olika sorter.
Vill du ha en mormorsinspirerad prunkande balkong är pelargoner perfekt. Gillar du den moderna franska lantstilen är pelargoner helt rätt och föredrar du ett minimalistiskt växtval finns det pelargoner för dig också.
 
Ja, även om du är en person som vill att allt på balkongen ska vara ätbart så fungerar pelargonen – under förutsättning att du väljer rätt sorter förstås. Som om det inte vore argument nog för att odla pelargoner så är det lättskötta och relativt billiga växter som du lätt kan föröka själv.
 
Det enda pelargoner inte gillar är för mycket vatten. Låt alltid jorden torka upp mellan vattningarna, låt inget vatten bli stående på krukfaten och skydda pelargonerna under tak eller motsvarande om det regnar väldigt mycket. Pelargoner måste övervintras frostfritt.
 
Hitta rätt pelargon för dig:
1. Zonalpelargoner, med en liten ”zon” på bladet och stora bollformade blommor, är de mest populära. Hit hör bland andra ”Mårbacka” som är mångas favorit. Det finns både gammaldags sorter som gått i arv i generationer och moderna pelargoner av denna typ. En del blir höga, andra är lite mer knubbiga i växtsättet. Ju större kruka och mer jord en pelargon får desto större blir också plantan.
 
2. Stjärnpelargoner har mindre, lite flikigare blad och blommor som är lite mer ”öppna” i formen. Doftpelargoner har blad som doftar, till exempel av citrus, mynta eller muskot, när man rör vid dem. Dess blad kan man använda i muffins och andra mjuka kakor.  
 
3.Vildarter av pelargoner kan vara spännande att samla på. Oftast har dessa arter små, men färgstarka och mycket söta blommor.

Annons
Fakta: Så tar du en stickling:


Bryt av en stadig gren, cirka 15–20 centimeter lång.
Skär rent snittet med en vass kniv.
Ta bort de nedersta bladen genom att böja dem bakåt.
Ta bort eventuell blomma eller blomknopp.
Sätt ned sticklingen i en kruka med jord, cirka 5–10 centimeter djupt.
Inga blad under jordytan.
Vattna. Ha alltid svag näringslösning i vattenkannan – det gillar pelargonerna.

Läs också Guide till hemförsäkringar Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.