Annons

Så får du orkidén att blomma om

Tips & Råd Visst kan du få orkidén att blomma igen och igen. Knepet heter tålamod.
Foto: Görgen Persson

Just nu är det högsäsong för orkidéer. Ljuset börjar äntligen återvända och blomsterbutikerna är fulla av färgsprakande orkidéer. Så här års behöver orkidén så mycket ljus det går. Fram till april kan
du ha den i söderfönstret, men sedan trivs den bättre i halvskugga. Då bör den stå i ett annat vädersträck eller en liten bit in i rummet. Mitt i sommaren trivs orkidén allra bäst i ett halvskuggigt läge på balkongen. Flytta in den när kvällarna börjar bli kyliga i augusti. När blomningen är över klipper du ner den kala blomställningen.
Fortsätt sköta om den genom att vattna som vanligt och ge den orkidénäring varje vecka. Om orkidén inte vill blomma om kan du ge den en viloperiod när du snålar med vatten och näring. Att ställa den bakom en gardin i sovrummet ett par månader och bara ge den någon enstaka skvätt vatten gör ofta att den skjuter upp en ny blomstängel. Om inte, vattna och gödsla igen ett par månader. Genom att växla dessa metoder brukar de flesta lyckas få brudorkidén att sätta nya knoppar.Omplantering behövs bara då växten inte längre ryms i sin kruka.

Vattningen är hemligheten

Vattna brudorkidén genom att hålla krukan under vattenkranen. Låt vattnet rinna av och sätt ner krukan i en ytterkruka. Höj gärna upp innerkrukan 2-3 centimeter genom att till exempel ställa den på några vinkorkar och häll på en centimeter vatten i botten av ytter – krukan – det höjer luftfuktigheten kring plantan men riskerar inte att dränka den. Lyft upp och vattna växten när luftrötterna skiftar från grönt till ljusgrått, mellan en och tre gånger i veckan beroende på temperatur och ljus. Ju ljusare och varmare desto mer vatten. Mest vatten behöver orkidén under sommaren då den växer till sig och minst när den är i vila. Tillför gödning en gång i veckan mellan april och september.

Tänk på

Orkidéer tål inte kyla – de kommer ju från tropiska områden. Se därför till att din planta packas in ordentligt i butiken. I minusgrader ska du inte ens springa ut till bilen med den utan att den är rejält inlindad i tjockt papper. Om inte, kommer den att tappa knoppar och blommor.

Annons

Krukan

Brudorkidén vill ha ljus, men de klarar sig med ganska lite ljus. Välj gärna en rymlig ytterkruka som gör att ljuset kan nå rötterna, eller en kruka med hål i. Det är väldigt effektfullt med en kruka i glas där
man kan se de vackra rötterna. Tänk på att vattna något oftare då eftersom rötterna snabbare torkar ut i en glaskruka än i en kruka av plast.

Lättaste nybörjarorkidén

Brudorkidén är lättast att sköta och bra för nybörjare. Tänk på att inte övervattna, det är det vanligaste felet. Om du är osäker när det är dags att vattna, vänta ett par dagar till och låt aldrig rötterna stå i vatten.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.