Annons

Så fixar du värmen om värden vägrar skruva upp

Tips & Råd ​Vägrar värden skruva upp värmen? Det finns enkla knep som du själv kan ta till för att slippa frysa. Som att ta ett skönt bad. Men håll dig borta från spriten.

​Så du har förgäves försökt att få den snåla hyresvärden att skruva upp värmen? Lägenheten känns som en igloo och fingrarna har börjat anta en oroväckande blå ton.

Ingen fara, Hem & Hyra har tipsen som gör att du återfår värmen och klarar dig igenom ännu en vinter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ibland räcker det med att ta på sig en kofta och ett par raggsockar för att hålla kylan borta. Men tidvis krävs det mer än så.

En värmedyna kan vara en bra investering för den frusna. Lägg den i sängen en stund innan du går och lägger dig.

Ett elelement kan också vara värt att införskaffa, men tänk på att det är du som står för elnotan – inte värden.

Läs ocksåKallt hemma? Så får du det varmare

För den som vill värma sig samtidigt som han eller hon blir ren är ett hett bad att rekommendera. Kanske inte miljövänligt, men ack så skönt.

Annons

Men akta dig för att ta till flaskan. Den förrädiska alkoholen gör visserligen att du känner dig varm, men effekten är kortsiktig.

En av kroppens försvarsmekanismer vid kyla är nämligen att de yttre blodkärlen drar ihop sig för att i stället öka blodflödet till de inre, livsviktiga organen.

Läs ocksåKallt hemma? Så hög temperatur har du rätt att ha i lägenheten

Alkoholen gör att blodkärlen vidgas och varmt blod flyter genom händer och fötter. Det betyder att du känner dig varmare, men kroppen förlorar samtidigt värme snabbare än vad den skulle ha gjort om du hållit dig nykter.

Sedan får man inte glömma vikten av positivt tänkande. Om du tänker på en varm plats så känner du dig även varmare, visar brittisk forskning.

Så även om du inte har råd att köpa den där resan till Thailand kan det ändå vara värt att besöka resebyrån. Inte minst för de bildrika broschyrernas skull.

Annons

Men kolla att du inte är sjuk. En av de vanligaste sjukdomarna som gör att man fryser är influensan, där ett av de första tecknen är akut frossa. Även en vanlig förkylning kan föregås av att man känner sig frusen. Det finns andra infektioner och inflammationer som ger upphov till frossa, hög feber och sjukdomskänsla. Kontakta sjukvården om du misstänker att du drabbats av en allvarlig infektion.

Det finns också sjukdomar som kan göra dig frusen. En av dem är hypotyreos som beror på hormonbrist i sköldkörteln. Det i sin tur leder till låg ämnesomsättning som gör att kroppen går ned på lågvarv. Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än män. Det förekommer i alla åldrar, men oftast bland medelålders och äldre människor.

 

Fakta: Knepen som håller dig varm

FLYTTA SOFFAN: En soffa precis framför elementet hindrar värmecirkulationen. Dra ut den någon decimeter eller ställ soffan längs en innervägg, där det också är varmare att sitta.

FLYTTA BORDET: Har man ett bord vid fönstret så leds den kalla luften från fönstret längs med bordsskivan och ut i rummet, medan elementet bara värmer upp luften under bordet.

FLYTTA GARDINEN: En tjock gardin framför elementets termostatventil kan stänga inne den varma luften och lura termostaten att sänka värmen på elementet.

DUNTÄCKE: Varma fjädrar. Finns det något skönare än att gosa ned sig underett fluffigt duntäcke?

VARMT BAD: Ahhh … Stäng ute kylan och hoppa ned i det heta vattnet.

VETESÄCK: Avslappnande. Släng in säcken i mikron och mjuka upp stela muskler.

TOFFLOR: Ett par värmande tofflor skyddar mot det kalla golvet.

VARM MAT: En tallrik pasta är inte bara mättande, utan tillför även energi som får i gång värmen.

MOTION: Ett enkelt sätt att få upp värmen i kroppen är att röra på sig, något som även skrämmer bort de oönskade kalorierna.

VARM DRYCK: Varma koppen. En mugg varm choklad gör susen i kylan.

Fakta: Så kallt får det vara

Om lufttemperaturen, mätt med vanlig termometer, är under 20 grader kan miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den ”operativa temperaturen”, där man även väger in strålningstemperatur. Då gäller dessa riktvärden/rekommendationer:

16 grader: Lägsta tillåtna golvtemperatur.

18 grader:  Lägsta tillåtna lufttemperatur.

20 grader: Lägsta temperatur för känsliga grupper.

20-23 grader: Rekommenderad temperatur.

22-24 grader: Rekommenderade temperatur för känsliga grupper.

Källa: Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Läs också Så varmt ska du ha i lägenheten Se om din värd är en av 2017 års sämsta Så slipper du betalningsanmärkningar

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.