HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kallt hemma? Så får du det varmare

Nyheter Många hyresgäster tycker att det är för kallt i lägenheten på vintern. Mät temperaturen, säg till värden, ta hjälp om det inte blir bättre – och fundera på om du ska möblera om.

Går du och huttrar i lägenheten? Du är inte ensam i så fall. I Hem & Hyras undersökning från 2010 uppgav över hälften av  hyresgästerna att de fryser i sin lägenhet under vintern. Var femte frös varje dag.

Det märks också hos Hyresgästföreningens rådgivning, dit hyresgäster kan ringa för att få hjälp med olika saker.

Läs ocksåHyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem”Porträttbild.

– Så fort det blir kallare ute ringer många om det. Man får upplevelsen att vissa hyresvärdar överraskas varje år av att det blir vinter, säger Mika Nuutilainen, chef för den nationella rådgivningen.

– De kanske inte har riktiga rutiner för att anpassa värmen efter väderleken. Andra väntar nog mer medvetet med att skruva upp värmen tills de får det påtalat. Man sparar ju på uppvärmningskostnaderna på så sätt.

Annons

Oftast löser det sig om man hör av sig till hyresvärden. Annars kan man vända sig till kommunens miljöförvaltning eller Hyresgästföreningen. Bäst är om man kan mäta temperaturen för att få ett underlag, säger Mika Nuutilainen.  Läs om hur mätningen ska gå till här.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

– Då har vi lite kött på benen om vi ska gå vidare med det.

Det går inte att ange ett absolut gränsvärde för hur varmt man kan kräva att det ska vara. Folkhälsomyndigheten rekommenderar 20-23 grader för unga och friska i sina allmänna råd. Är det kallare bör det utredas, eftersom det kan innebära en hälsorisk.

Annons

Kyla kan nämligen påverka bland annat blodtryck och blodproppsbildning och öka problemen för dem som har reumatism och vissa muskelsjukdomar. Äldre och rörelsehindrade personer är också riskgrupper och bör ha minst ett par grader varmare (se faktarutan till höger).

Läs ocksåAnna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Det kan också vara bra att själv tänka igenom möbleringen. Det är viktigt att luften kan cirkulera runt elementen så att värmen sprids i rummet. Här är några vanliga problem:

  • En soffa precis framför elementet hindrar värmecirkulationen. Dra ut den någon decimeter eller ställ soffan längs en innervägg, där det också är varmare att sitta.
  • Har man ett bord vid fönstret så leds den kalla luften från fönstret längs med bordsskivan och ut i rummet, medan elementet bara värmer upp luften under bordet.
  • En tjock gardin framför elementets termostatventil kan stänga inne den varma luften och lura termostaten att sänka värmen på elementet.

Fakta: Så kallt får det vara

Om lufttemperaturen, mätt med vanlig termometer, är under 20 grader kan miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den ”operativa temperaturen”, där man även väger in strålningstemperatur. Då gäller dessa riktvärden/rekommendationer:

16 grader: Lägsta tillåtna golvtemperatur.

18 grader:  Lägsta tillåtna lufttemperatur.

20 grader: Lägsta temperatur för känsliga grupper.

20-23 grader: Rekommenderad temperatur.

22-24 grader: Rekommenderade temperatur för känsliga grupper.

Källa: Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Läs också Lars skräck när värden vägrade höja värmen: "kan förlora andra benet" Pensionärer frös – Huge straffas med böter på 100 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.