HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så varmt ska du ha i lägenheten

Tips & Råd ​Minst 18 grader ska det vara i lägenheten under vintern. Men i många fall kan du kan ha rätt till mer än så.
Så här mäter du lufttemperaturen hemma. Kom dock ihåg att den så kallade operativa temperaturen kan vara lägre. För att få fram den krävs särskild utrustning.

​Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör det vara mellan 20 och 23 grader varmt i bostaden – men rent lagmässigt har du inte rätt till mer än 18 grader varmt om du inte tillhör en riskgrupp. Är du äldre eller lider av sjukdom kan du kräva att temperaturen skruvas upp ytterligare ett par snäpp.

Om du mäter med en vanlig termometer bör du lägga på någon grad, eftersom golv och väggar är kallare under vintern.

Läs ocksåKallt hemma? Så får du det varmare

Känsliga grupper, som äldre och sjuka, har rätt till några grader till, förklarar Marianne Löwenhielm på Socialstyrelsen.

— Men det är kommunerna som har tillsynsansvar och de kan ha andra riktvärden, säger hon.

Det är så mycket som krävs för att man ska må bra och fungera i vardagen, enligt Marianne Löwenhielm som förklarar att det återigen handlar om genomsnittstemperaturen av luften och de omgivande ytorna.

Läs ocksåÖverhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycketSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

Hon får medhåll av Theo Kotsinas på miljökontoret i Uppsala. Han rekommenderar hyresgäster att ta kontakt med kommunen om lufttemperaturen är under 20 grader.

Kommunens inspektörer åker då ut till lägenheten och gör en noggrannare mätning. Om resultatet faller under riktvärdena kan hyresvärden bli tvungen att åtgärda bristerna.

— En kall lägenhet kan bero på så många saker. Det kan vara fel på ventilationen, dålig isolering eller något så simpelt som att elementen behöver luftas, säger Theo Kotsinas.

Läs ocksåPensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg

Ett tips är att prata med grannarna och fråga om de också fryser. Då har du bättre på fötterna om det skulle bli en tvist med värden. Då är det inte heller längre en enskilt problem eftersom ni är flera i huset som är drabbade.

Hyresgästföreningens handläggare blir varje år kontaktade av hyresgäster som tycker att det är för kallt i lägenheten. Föreningen och hyresvärden kan ha träffat egna överenskommelser om temperaturen i lägenheten.

Ta kontakt med föreningen på din ort för att höra om det finns ett särskilt avtal för din fastighet. Är temperaturen lägre än den avtalade kan det bli aktuellt med en hyressänkning, enligt Hyresgästföreningen.


Har du kallt hemma? Så här får du det varmare.

Fakta: Så kallt får det vara

Om lufttemperaturen, mätt med vanlig termometer, är under 20 grader kan miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den ”operativa temperaturen”, där man även väger in strålningstemperatur. Då gäller dessa riktvärden/rekommendationer:

16 grader: Lägsta tillåtna golvtemperatur.

18 grader:  Lägsta tillåtna lufttemperatur.

20 grader: Lägsta temperatur för känsliga grupper.

20-23 grader: Rekommenderad temperatur.

22-24 grader: Rekommenderade temperatur för känsliga grupper.

Obs! Som det står i texten kan den operativa temperaturen vara för låg även om lufttemperaturen ligger över det tillåtna riktvärdet.

Källa: Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Fakta: Så vet du om du har rätt till hjälp
  • Tycker du att det är kallt i lägenheten bör du i första hand be hyresvärden skruva upp värmen. Fungerar inte det kan det vara bra att ta reda på hur kallt det faktiskt är för att ha argument om du tvingas gå vidare till kommunens miljöförvaltning.
  • Om du inte tillhör en särskilt känslig grupp (väldigt ung, gammal, sjuk eller funktionsnedsatt) ska värden göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 20 grader – för att få fram den så kallade operativa temperaturen.
  • Om du tillhör en särskilt känslig grupp ska värden göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 22 grader – för att få fram den så kallade operativa temperaturen.

Källa: Folkhälsomyndigheten/Hyresgästföreningen

Läs också Här är landets dyraste hyresrätter Så dyrt är det att hyra bostadsrätt

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.