Annons

Så syltar och saftar du

Tips & Råd Bär, svamp och frukt av alla de slag. Nu är det dags att skörda vad naturen ger. Och det går utmärkt även utan egen trädgård.

Det är något visst med att göra sin egen sylt, saft och chutney. För att inte tala om roliga inläggningar och andra smaklöksfavoriter. I alla tider har vi torkat, syltat, saftat och lagt in. I dag finns ett förnyat intresse för att odla och skörda själv och att ta vara på det som naturen ger. Skogen är full av bär och svamp – ”närodlat och ekologiskt”. Naturupplevelsen får vi på kuppen.

Naturens skafferi

För den som bor i lägenhet finns mängder av sätt att kunna fylla frysen och skafferiet från naturens skafferi:

  • Allmän skog, mark, park och stadsplantering med ätbart. 
  • Släkt och vänners trädgårdar och lantställen. Ofta hinner man inte ta hand om allting själv och är glad för plockhjälp.
  • Självplockställen. Sök på ”självplock” på Eniro eller googla. Se även www.gardsnara.se/etikett/sjalvplock
  • Gruppen ”Fruktförmedlingen” på Facebook. Det finns även några lokala och regionala grupper, sök på Fruktförmedling.
  • Fruktförmedlingen på Äkta Vara, se aktavara.org. Se även var det kan finnas fruktträd på fruktkartan.se.
  • Egen efterlysning på Facebook t ex: Jag fyller gärna en kasse med äpplen!

I SKOG OCH MARK, TÄNK PÅ …

… att beakta allemansrätten.
… att gå bort från trafikerade vägar när du plockar.
… att enbart plocka svampar och bär som du känner till. Ta reda på vad det är för något om du är osäker och innan du tillagar dem.
… att ta reda på om det bedrivs jakt i området.
… att använda kompass eller gps så att du minskar risken att gå vilse. Ha nyladdad mobiltelefon och gärna visselpipa, särskilt på barnen.
… att klä dig för skogen – gummistövlar, oömma kläder och keps. För myggen kan det krävas heltäckande klädsel och myggmedel.

Annons

odla hemma

Fönsterbrädan: Kryddor och örter, groddar och skott, sallad och tomater.
Balkongen/uteplatsen: Smultron eller jordgubbar i balkonglådor eller ampel, bärbuske i stor kruka. Grönsaker och rotfrukter i kruka. Så fröer eller köp färdiga plantor. Exotiska frukter kan odlas inglasat och med övervintring inomhus.
Trapphuset: Plantera något ätbart i trapphuset, till exempel i fönsternischer? Hör med värden.
Gården: Kanske kan värden plantera vinbärsbuskar eller ett fruktträd? Bilda en trädgårdsgrupp som kan föreslå och hjälpa till med skötsel. Plantera aldrig själv utan godkännande.

Odla borta?

Koloniträdgård! Eller gerillaodling – efter okej från kommunen, fastighetsförvaltaren eller markägaren. Lästips: Konsten att odla staden av Sara Danielsson.

Annons
Fakta: Sylt och saft - naturliga presenter

Hemgjord sylt eller en annorlunda chutney kan fungera som trevlig present, gärna i fin glasburk med vacker etikett och ett band som dekoration. För matlag­ningsälskaren kan en burk torkad svamp vara välkommen. Kanske kan ett skördeknytis vara något att samla vänner kring?

Saft- och sylttips

Skölj, rensa noggrant och låt rinna av. Gör du saft behöver bär och frukt inte snoppas eller kärnas ur.
Använd socker för smak, konsistens och hållbarhet. Syltsocker underlättar och spar tid när du gör sylt och marmelad – då får du de ämnen som behövs i färdig dos för hållbar sylt. (Pektin för konsistensen, konserveringsmedel och citronsyra.)
Koka alltid i omgångar – aldrig i dubbel sats eftersom koktiden lätt blir fel då. Skumma av efter hand.
Rengör och värm burkar och flaskor innan du häller upp saften/sylten. Sätt på lock och skruva till. När innehållet är kallt sugs locket fast och ett vakuum bildas. Paraffin används vid otäta brukar och geléglas.

fördelar

Inga e-nummer, ekologiskt och närodlat, gott, billigt, kul och kreativt – du kan testa spännande smakkombinationer.

Läs också Guide till hemförsäkringar Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.