Annons

Lyckad hönssatsning utökas

Olofström Sedan i juli bor sex bruna hönor på Klintens demensboende i Olofström. Det har varit så lyckat att även Brännaregården kommer att få höns i november.

Hönsen ingår i Olofströmshus djursatsning där de tidigare haft grisar på Ekerydsplan och även har planer på att placera minigetter där. På Klinten har hönsgården blivit en naturlig samlingsplats för de boende. På sina promenader stannar de till där och alla får hjälpa till med att sköta hönsen. Tar ut och in dem i hönshuset, ger dem mat och tar hand om äggen. Eller bara är hos dem, hönsgården är så stor att det går att komma in dit med en rullstol.

Sedan hönsen kom till Klinten har de gamla levt upp och Linda Eriksson som är föreståndare där är så nöjd att hon även bett om att få höns till sitt andra demensboende Brännaregården.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Har det här påverkat de boende?

– Just det här med att samlas här ute. De har något att samlas kring. Sitter det någon här så kommer det oftast fler och det har blivit ett samtalsämne, vi pratar om äggen. De blir mer aktiva och de vill ta hand om hönsen.

Vad säger de anhöriga?

Läs ocksåÅldringar betalar full hyra – trots att spisen inte går att använda

– Vi har bara fått positiv respons. När de är här sätter de sig här och ibland fikar vi här. Har man en anhörig som är dement så kan det vara svårt att veta vad man ska prata om. Med hönsen blir det naturligt.

Annons

De som bor på Klinten har långt gången demens, även om statusen går upp och ner.

Kommer hönsen göra att det blir bättre i förlängningen?

Läs ocksåMånga vill komma till landet i stanMinigrisar på stadslantgård

– Det hoppas jag. Jag och Michael Örknér har pratat om ifall vi ska ha något annat djur här också. En get kanske. Och vi har pratat om potatisland och morötter.

Och snart får även de boende på Brännaregården daglig djurkontakt. Hönsen är beställda och i november kommer sex hönor dit, berättar Olofströmshus marknadschef Michael Örknér.

Brännaregården har fem avdelningar med 70 lägenheter, varav en är demensavdelning. När hönsen kommer dit så kommer de alla till del, inte bara de dementa.

– Om vi går in i projektet så får hela huset någonting av det. Då är det spännande att se de som inte är dementa hur de tar det här med hönsen, säger Linda Eriksson.

Annons

November kan verka sent på året, särskilt med tanke på att det ursprungligen var tänkt att Klintens hönor skulle få flytta över vintern eftersom de har ett sommarhus. Men nu har det blivit ändrade planer.

– Hönsen ska få vara kvar på Klinten. Vi ska göra det vinterbonat, säger Michel Örknér.

Läs mer:

Nytt kackel på Klinten

Läs också Här tvättar hyresgästerna utan tvättmedel Försäkringsbolaget betalar inte för djurskador i lägenheterna Den vanligaste hunden är en labrador som ofta heter Molly

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.