HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försäkringsbolaget betalar inte för djurskador i lägenheterna

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Aldrig tidigare har så många svenskar skaffat husdjur som i år. Men vet du att om katten eller illern kissar på golvet så det blir skador kan det stå dig dyrt? Och gnager hunden sönder dörren får du själv betala. Hemförsäkringen gäller inte.

Det kan komma att märkas framöver, då 2020 varit ett år då fler än någonsin skaffat husdjur på grund av coronaepidemin.

Enligt försäkringsbolaget Agria ökade antalet hundar med 17 procent och katter med 14 procent, under årets första åtta månader, jämfört med förra året. Svenska kennelklubben registrerade 4 500 fler hundar är samma tid förra året.

Läs ocksåVärden ändrade sig – Majvor får mata sina taggiga vänner igen

Det betyder också att skadorna av husdjur blir fler i hyreslägenheter. För visst händer det att valpen kissar så det blir fläckar på golvet, att katten river sönder tapeten, eller att illerdoften sätter sig i parketten.

– Det är svårt att skydda sig mot sådana skador försäkringsmässigt, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

Läs ocksåKatten kissade inomhus – så illa gick det för hyresgästen

– Försäkringen skyddar dina lösa saker. Golv och väggar i din hyresrätt betraktas inte som en lös sak. Så om katten kissar på golvet, får du själv betala.

Och vill det sig riktigt illa tränger kisset och doften ända ner i trossbotten. Då kan saneringen bli väldigt dyr.

En olycka händer så lätt. Och det går inte att försäkra sig mot skador som husdjuren åstadkommer i en hyreslägenhet.

Värden kan inte förbjuda dig att ha djur, förutom ormar, som kan kräva tillstånd från kommunen. Den vanligaste skadan som orsakas av husdjur är kattkiss.

Kattägare måste lära djuren att gå på låda och att hålla lådan ren.

Börjar katten kissa på andra ställen krävs medel som tar bort lukten direkt. Annars kan det locka till mer kissande.

– Hundvalpar kräver idog träning i att bli rumsrena, och man får räkna med att springa ut med dem minst en gång i timmen. Kaniner och illrar kan också tränas till att gå på låda och bli rumsrena, precis som katter, säger veterinär Stina Johansson.

Läs ocksåKläckte en oväntad idé – nu är Martin en riktig hönspappa

Läs om paret som kan bli skyldiga en halv miljon för illerkiss.

Läs också Lovelia har öppnat världens första pinnbibliotek Ulla och Anitas fyrbenta vänner bryter isoleringen i coronatider

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.