Annons

Åldringar betalar full hyra – trots att spisen inte går att använda

Stockholm Dementa åldringar betalar full hyra för lägenheter där bland annat spisen inte går att använda. Men hyresgästen Astrid Nordenstam, 79, tog strid och krävde hyressänkning – och vann. Nu lovar Stockholm stad att sänka hyran med som mest 1 000 kronor när varken kök eller balkong går att använda.
Foto: Kenneth Samuelsson
Astrid Nordenstam, 79 år krävde sänkt hyra när spisen var avstängd i lägenheten.

Den som bor i en hyresrätt som har brister eller som inte fungerar som det var tänkt kan ha rätt till hyressänkning. Det kan till exempel vara att spisen eller frysen är trasig och inte går att använda.

Men Hem & Hyra kan nu avslöja att dementa åldringar i Stockholm stad i åratal har betalat full hyra för sina lägenheter, trots att flera saker i lägenheten inte går att använda. Det kan till exempel vara att spisen är bortkopplad.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Allting började med Astrid Nordenstam, 79.

Hon fick lungproblem för nästan tio år sedan och det slutade med att hon blev rullstolsburen och inte kunde flytta hem till sin lägenhet igen. Lösningen blev en hyreslägenhet på ett vård- och omsorgsboende med både dementa och icke dementa åldringar vid Gärdet.

Under nästan nio år betalade hon 6 300 kronor i hyra för sina 26 kvadratmeter
– Jag betalade över sex tusen kronor i månaden för ett rum och jag ville laga mat men kunde inte eftersom spisen inte gick att sätta på. Det var jobbigt att äta mat i matsalen eftersom det var så otrevligt och folk skrev okvädingsord, säger hon.

Läs ocksåBarnfamiljen vann i tingsrätten - får kvarts miljon för byggbuller

Skälet till att spisen inte gick att sätta på är att många dementa bor i lägenheterna på boendet och att det finns en olycksrisk om spisen glöms på.
– Men jag är inte dement och ändå så kunde jag inte sätta på spisen. Det gjordes ingen åtskillnad på de som var dementa och de som inte var dementa, säger hon.

Astrid krävde att hyran skulle sänkas

Till slut krävde hon att hyran skulle sänkas.
– Det är fruktansvärt upprörande. Jag kände mig lurad och var trött på att betala mer än jag behövde. Jag kontaktade både boendet, Micasa, stadsdelsnämnden men fick ingen hjälp förrän jag kontaktade Hyresgästföreningen, säger hon.

Hon fick hjälp av Philip Axén på Hyresgästföreningen region Stockholm, förhandlare för Micasa Fastigheter, Astrids hyresvärd. Han kände inte till att massor med hyresgäster betalade full hyra trots att till exempel spisen eller balkongen inte gick att använda.
– Jag kände direkt att det här var fel. Den förhandlade hyresnivån utgår från att lägenheten har en normal standard. Det är jättekonstigt att de betalar full hyra trots att flera saker i lägenheten inte går att använda, säger han.

Läs ocksåSå mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten

”Det här är en grupp som inte säger ifrån själva. Men bara för att de äldre inte har reagerat så betyder inte det att det är okej att göra så här.”

Han pekar också på att hyresgästerna som drabbats är äldre, i många fall dementa.
– Det här är en grupp som inte säger ifrån själva. Men bara för att de äldre inte har reagerat så betyder inte det att det är okej att göra så här. Jag tycker det är ansvarslöst av Stockholm stad, säger han.

Martin Holmberg fastighetsutvecklare på Micasa Fastigheter berättar att Micasa hyr ut 4 400 lägenheter till Stockholm Stad genom blockhyresavtal. Staden hyr sedan ut lägenheterna i andrahand till äldre som bor på vårdboende och demensboende. Det är också staden som tar ut hyra av de äldre.

Annons
”Staden har satt egna hyror och det är big no no”

Han berättar att han inte kände till att hyresgäster betalar full hyra trots att till exempel spisen var avstängd i vissa lägenheter.

Vad tänkte du när du fick reda på det?
Jag tänkte väl, ajdå, säger han.

Varför då?
– I den förhandlade hyran ingår att det ska vara pentry och kanske balkong och tar man bort funktioner så måste man sänka hyran, men det har man inte gjort, säger han.

Han berättar att staden i och med att de inte sänkt hyran trots att standarden sänkts har satt en egen hyra som inte är förhandlad med Hyresgästföreningen.
– Egensatta hyror är big no no, det ska inte staden syssla med. Vi ska komma överens om hyrorna med Hyresgästföreningen, säger han.

Förhandlingarna mellan Micasa Fastigheter och Hyresgästföreningen region Stockholm slutade med att de kom överens om att hyran ska sänkas med mellan 100 kronor och upp till 1005 kronor i månaden beroende på hur många funktioner som stängts av i lägenheten.

Den som får hela köket avstängt får till exempel en sänkning med 675 kronor i månaden. Medan den som inte kan använda sin balkong får en sänkning med 330 kronor i månaden.
– Det här gör att hyran sänks för många äldre. Jag tror det är ett rätt unikt avtal och känner inte till att det har tecknats sådana avtal tidigare för äldre och dementa, säger Philip Axén.

Ingen vet hur många äldre som betalar för hög hyra

Hur många äldre som betalar för hög hyra är svårt att få reda på. En fingervisning är att Stockholm stad hyr ut cirka 2 200 lägenheter till demensboende.

Men Carl Smitterberg, kommunikationschef äldreförvaltningen på Stockholm stad, vet inte hur många av lägenheterna som har avstängda funktioner.
– Nej besluten att stänga av funktioner tas ju på boendena så jag kan inte ge en siffra i dagsläget, säger han.

Han berättar att Stockholm stad nu ska informera stadsdelarna om överenskommelsen och att hyresgäster har rätt till hyressänkning.
– Stadsdelsnämnderna ska sedan se till att informationen om eventuella begränsningar går vidare till serviceförvaltningen som är hyresadministratör för vård och omsorgsboendena och som sedan kan sänka hyran för de som har rätt till hyressänkning, säger han.

Han berättar att det är den boende tillsammans med en anhörig och vårdpersonal på boendet som tillsammans bestämmer om en spis eller ett kök ska stängas av.
– Jag tror den vanligaste åtgärden är att man stänger av spisen eftersom det finns en stor risk annars.

Annons

Hur många år har hyresgäster betalat full hyra trots att vissa funktioner är avstängda?
– Länge, minst sedan 80 – 90 talet tror jag, säger han.

Hur ser du på att staden tagit ut full hyra trots att spisen är avstängd eller balkongen/uteplatsen inte går att använda?
– Jag tror att man har tänkt praktiskt, att man ska minska olycksrisken för de boende och inte har tänkt på att hyran ska sänkas. Men det viktigaste är att vi gör något åt det nu.

Hur ser du på att ni som hyresvärd inte har haft koll på hyreslagen och att de har rätt till nedsättning av hyra?
– Man försöker göra rätt men så är det så att man missar någon gång. Men jag är glad att vi nu kan rätta till detta, säger han.

När sänks hyran för de som har rätt till det?
– Vi informerar om det nu och sedan när det är klart vilka som har rätt till hyressänkning så införs det, säger han.

Astrid Nordenstam, som var skälet till att hyran sänks för massor med hyresgäster, fick själv ingen sänkning eftersom hon hann flytta innan överenskommelsen var klar.
– Jag trivdes inte och flyttade till en egen lägenhet. Men jag är jättelycklig och stolt över att det blev en sänkning för de som bor kvar, äntligen har rättvisa skipats. Jag tror att det förekommer på andra boenden i Sverige med. Men det är tråkigt att jag inte får tillbaka hyran retroaktivt, säger hon.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Ann-Sofie Holmertz, ny tillförordnad chef på Attendos vård- och omsorgsboende Kampementet, som Astrid Nordenstam bodde på. Hon berättar att tidigare anställda har uppgett att spisen är avstängd i de 48 lägenheterna för dementa. Sladden har varit utdragen och en huvudströmbrytare på väggen har varit avstängd.

För två år sedan stängdes även spisarna av i boendets övriga 48 lägenheter för icke dementa hyresgäster.

– Detta skedde efter att det inträffade en olycka då en vattenkokare glömdes på en varm platta. Vi gör det här i förebyggande syfte så det inte ska hända en olycka, säger Ann-Sofie Holmertz..

Hon berättar att hyresgäster som inte är dementa kan få spisen påslagen igen efter överenskommelse med personalen på boendet.

Läs också Så mycket kan din hyra sänkas Tvingas leva med oljud: ”Det är olidligt när de bilar betong” Eidar sänker familjen Alsayes hyra Halmstadvärd tvingas sänka hyran med 400 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.