Annons

Här tvättar hyresgästerna utan tvättmedel

Olofström Hyresgäster hos Olofströmshus är först ut i landet med att tvätta sina kläder med alkaliskt vatten. Varken tvättmedel eller sköljmedel behövs. Otroligt bra, utbrister förespråkarna. Professor Ulf Ellervik är inte lika imponerad.

Olofsdtrömshus tvättstuga i bostadsområdet Ekeryd i Olofström är den enda i sitt slag i Europa, enligt företaget PT ­professional. Här tvättas nämligen med Z-water. Det är ett starkt basiskt ­vatten som ersätter både tvättmedel och sköljmedel. Detta ska inte förväxlas med att tvätta med avjoniserat vatten som är en helt annan teknik.

– Framtiden har flyttat in till Olofström och Olofströmshus på riktigt, förklarar Pierre Crambé från  PT professional.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra året fick produkten miljö­märkningen Svanen och används sedan tidigare av flera kommuner inom lokalvården.

– Men det här är den första tvättstugan i Europa och det är fantastiskt. Det har även stora hälsofördelar när vi kan undvika kemikalier. Vi tänker även på klimatet och miljön genom att vi inte kastar plast. Utan alla flaskor och dunkar fylls på när de blivit tomma, säger ­Pierre Crambé.

I en av bolagets broschyrer står att läsa att det är tack vare avancerad japansk teknologi som bolaget skapar ett nytt kapitel i människans kamp mot smuts och miljöförstöring. ”Av vanligt kranvatten framställer vi ett unikt och mycket effektivt rengöringsmedel både för hemmet och professionellt bruk. Detta tack vare en process som kraftigt höjer vattnets pH-värde och ger Z-water en överlägsen rengöringseffekt. Det löser fett och smuts blixtsnabbt.”

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

I den nya tvättstugan finns, förutom tvättmaskiner för textilier, även en maskin för grovtvätt. Den invigdes genom att hyresgästen Ulrika Hellman tvättade två mattor.

– Det ska bli spännande att se hur det funkar. Det känns bra att slippa bära med sig tvättmedel och sköljmedel, säger hon.

Annons

När maskinen är klar tar hon ut mattorna, som doftar fräscht och är mjuka.

Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

– Det här verkar ju jättebra, säger Ulrika Hellman.

Området Holjebäck har varit lite av ett pilotprojekt för Olofströmshus innan man satsade på tvättstugan. Här har hyresgäster tvättat sina kläder med Z-water under några månader. När vi ringer runt så vittnar hyresgästerna enbart om positiva erfarenheter.

– Jag är väldigt överraskad att det fungerar så bra. Jag trodde inte alls på det. Jag tycker att kläderna luktar fräscht och det känns bra att slippa kemikalier, berättar bland andra Marion Lindoff.

Emmaboda kommun är en av de kommuner som använder produkten inom lokalvården.

– Vi är nöjda och tycker att det fungerar väldigt bra. Vi tvättar även rent våra moppar och trasor med Z-water. En fördel är att vi har ett medel till allt. Det blir inte en massa olika att hålla reda på, säger Agneta Svensson, städsamordnare hos Emmaboda kommun.

Annons

Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds tekniska högskola, är inte lika imponerad.

– Z-water är en 0,15 procentig kaliumhydroxidlösning. Den är relativt ofarlig på kort sikt men min uppfattning är att man ska undvika att utsätta sig för lut dagligen under längre tid. Eftersom kaliumhydroxid, det vill säga lut, inte avdunstar lägger det sig på ytor och koncentrationen ökar när vattnet avdunstar. Det finns indikationer på att golv blir matta, förklarar Ulf Ellervik.

Pierre Crambé håller inte med.

– Det stämmer inte. Allt handlar om koncentrationen. Du äter ju till exempel lutfisk. Koncentrationen i Z-water är 67 procent under Europeiska kemikalierådets lägstanivå. Det är inte heller så att vi tar vanligt vatten och blandar med lut. Vi tar bort vätejonen ut vattnet. Detta är ett alkaliskt vatten. Och det är svanenmärkt, säger han.

Fakta: Z-water
  • Vanligt kranvatten renas med filtrering (omvänd osmo) och vätejonerna tas bort. Vattnet genomgår elektrolys. Kaliumkarbonat tillsätts. Resultatet blir ett basiskt vatten, Ph 12,5.
Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.