Annons

AB Bostadens satsningar ger eko i omvärlden

Umeå AB Bostadens medvetna miljöarbete har börjat ge eko i omvärlden. Bostadsbolaget tar emot besökare från när och fjärran som vill se hur de jobbar.
Foto: Anneli Lundmark
Julen 2008 brann ett av hyreshusen på Geografigränd ner till grunden. AB Bostaden har låtit bygga ett nytt hus med en rad miljölösningar. Glasfasaden är den nya vinterträdgården.

För drygt fem år sedan ändrade AB Bostaden styrkurs, eller kanske snarare, började tydliggöra bolagets verksamheter och målen utifrån ett miljöperspektiv. Initiativet kom från den då nytillträdda vd:n Ann-Sofi Tapani.

– Eftersom jag alltid har arbetat och agerat utifrån en tanke att vi har ett ansvar för det samhälle vi lever i, och framför allt ett ansvar för hur vi påverkar vår miljö, så introducerade jag på mitt andra styrelsemöte i mars månad 2008 det som vi kallar för Miljöfokus 2016, berättar Ann-Sofi Tapani.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

AB Bostaden styrelse hoppade på tåget direkt, vilket nästan förvånade Tapani.

– De kanske helt enkelt blev ”tagna på sängen” och gick med på programmet för att det var så oväntat. Det vet jag inte. Men jag tror ändå att det fanns en begynnande insikt om att vi som ett stort fastighetsbolag kan göra en hel del bra saker för att minska miljöbelastningen.  

Sedan dess struktureras allt som AB Bostaden gör utifrån de tre hållbarhetsperspektiven.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Det som kanske är annorlunda är att vi har sorterat in sådant som de flesta bostadsföretag gör, eller vill göra, och delat in aktiviteterna under ekonomiska, ekologiska och sociala mål.  När man sen följer upp det hela får man en bild av en helhet, och visar hur vi steg för steg når längre med målen. Alla handlingsplaner för verksamheterna läggs upp och redovisas på det sättet. Vi mäter och följer upp hur vi klarar målen år för år.

Annons

En av Sveriges största solcellsanläggningar
I dag, fem år senare, har bostadsbolaget genomfört en rad åtgärder och en del annat är på gång. En av de saker som Tapani är mest stolt över är återbyggnaden av den fastighet som brann ner till grunden under julen 2008. 71 lägenheter som försvann i branden har nu blivit 137 energisnåla bostäder med modern teknik.

I samband med detta så har även en omfattande renovering av Bostadens hyresfastigheter på Ålidhem påbörjats. Här blir, bland annat, en av Sveriges största solcellsanläggning klar nästa år.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Några andra exempel på miljöåtgärder som AB Bostaden utfört de senaste åren:

  • 2011 skaffade AB Bostaden fem egna vindkraftverk.
  • Bolaget har minskat sina CO2 utsläpp med 40 procent trots att man i dag har fler lägenheter, tack vare inköp av elbilar och minskade interna transporter.
  • Bolaget har ställt hårda krav på byggbranschen och kan nu bygga hus var energistandrad är dubbelt så bra som byggnormen kräver. (65 kWh/kvm/år istället för 130)

AB Bostadens arbete har också börjat uppmärksammas internationellt, berättar Ann-Sofi Tapani.

– Vi får fler och fler besökare från andra ställen i Sverige och från utlandet. Vi har haft besök från Canada, Turkiet, Polen, Finland och en mängd grupper från olika organisationer och företag i Sverige. Nordiska ministerrådet och regeringskansliet, riksdagsmän och sakkunniga från miljöområdet kommer och vi kan visa både Umeå och Bostadens sätt att jobba.

Annons

Vilka är då utmaningarna ur ekologisk synvinkel för Norrland största allmännytta framöver?

– Utmaningen är nog tiden. Vi har ett stort bestånd av gamla hus, 5000 lägenheter, som både behöver energieffektiviseras, men också renoveras för dom är slitna. Vi skulle kunna välja att bara göra energianpassningar. Det tjänar man in ganska snabbt. Men totalt sett vore det  slöseri eftersom vi måste tillbaka för att göra riktigt underhåll i alla fall. Att göra allting samtidigt i snabbt tempo kräver oerhörda resurser. Det är en utmaning som heter duga, menar Ann-Sofi Tapani. 

– Den andra utmaningen är att göra rätt saker. Det finns så många skolor kring hållbarhetsfrågorna och det gäller att vi tar beslut som verkligen håller i längden. Här krävs att vi vågar ifrågasätta och att vi söker kunskap. För att klara det har vi gått in i femårigt avtal med Umeå Universitet där vi stödjer forskning inom energieffektivisering bland annat, säger Ann-Sofi Tapani slutligen.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.