HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gärna vid bilen – men inte inne

Göteborg Det växande antalet övervakningskameror kan öka trygghetskänslan, exempelvis i ett brottsutsatt parkeringsgarage. Men de kan också upplevas påträngande i fel miljö. "Jag hade inte velat ha en precis utanför min dörr", konstaterar hyresgästen Sandra Blanc i Göteborg.
Johanna Wising och Sandra Blanc i Ernst Roséns parkeringsgarage på Redbergsvägen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Johanna Wising och Sandra Blanc har inget emot kameror av det slag som övervakar Ernst Roséns parkeringsgarage på Redbergsvägen 42. Men båda tycker att gränsen går strax innanför hyreshusets port.

I hyresvärden Ernst Roséns garage i Olskroken blickar flera blanka kameror ner på oss. Det är bra, tycker Johanna Wising som just parkerat.

– Vi hade jämt problem med vandalisering av bilar här, säger hon.

Läs ocksåBrandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Hon har inget emot känslan av att någon tittar, tvärtom. Här gör kamerorna henne trygg. De skulle vara okej även i ett inbrottsdrabbat källarförråd, tycker hon. Men det finns en gräns – för Johanna och den går vid tvättstugan.

– Skulle värden sätta in kameror där är det inte för vår skull utan för deras. Ingen har att göra med när jag går in i tvättstugan. Jag ser ingen anledning att någon ska kontrollera mig där.

Hon jämför med garaget vi står i:

Läs ocksåIngen lek att göra parksäsongen säker för barnen

– Här kan vem som helst gå in. Det här har inte med mig som hyresgäst att göra.

Kompisen Sandra Blanc tycker inte att kameror i tvättstugan vore så farligt. Har man rent mjöl i påsen gör det inget om någon filmar, resonerar hon.

– Vissa har nog känslan av att det blir mer och mer övervakning. Storebror ser dig, typ. Då kan det säkert kännas obehagligt. Och jag hade inte velat ha en precis utanför min dörr.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

Pernilla Andreasson hämtar sin bil för att köra hem till Munkebäck. Hon tittar upp mot kameralinserna.

– Det kan vara ganska skönt. Jag tänker på säkerheten för bilen, och om det är turbulent i huset. Hjälper det så är det bra, tycker hon.

Samtidigt, tillägger hon, hade hon reagerat om det plötsligt kom upp skyltar om kameror hemma i det egna bostadsområdet, i och runt huset.

– I en sådan miljö hade det känts inkräktande. Så det är lite dubbelt.

Anders Johansson är hyresgäst hos Poseidon i Gamlestaden. Att värden håller koll med hjälp av kameror är bara bra, tycker han.

– Jag tycker att de borde sätta upp fler.

LÄS MER: Kamerorna ser dig där du bor

Läs också Lägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgäster Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.