Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Givande jobb som aldrig tar slut

​Sverige är ett väldigt föreningstätt land. Det finns en förening för alla intressen och områden. Vi som är aktiva i Hyresgästföreningen ligger i för att få ännu fler hyresgäster att lägga sin tid och sitt engagemang på boendefrågor. Vi vill ha full sprutt på verksamheten och ska det bli något av med det behövs alla krafter. Men tid är det som människor har ont om.

Det är ingen lätt match att få stressade människor att satsa på ännu mera stress och tidsnöd, men det går. Tusentals hyresgäster jobbar hårt i sina bostadsområden, sitter i förhandlingsdelegationer, lokala styrelser, driver projekt och lägger ner ett kanonjobb på just Hyresgästföreningen.

Fast kollar man runt på alla möten och arrangemang som vi har så är det påfallande ont om hyresgäster som är unga och som har flyttat hit från andra länder. Det duger inte! Vi behöver helt enkelt skärpa oss och jobba på så att även de som inte nu tycker att vi är tillräckligt bra för att de ska engagera sig byter åsikt. Men allra först måste de ju veta att vi finns. Det behövs en hel del dörrknackning för att alla ska veta att vi existerar och vad vi sysslar med. Sen gäller det att de personerna även ska vilja bli aktiva.

Dörrknackning är dessutom lärorikt och kul. Spännande är det också. Man vet aldrig vem som öppnar dörren, hur de har det och vad de tycker och tänker om livet som hyresgäst.
En dam som varit medlem i 35 år sa till mig att hon aldrig någonsin tänkte bli aktiv, men medlem tänkte hon vara livet ut. Hon var helt nöjd så länge hon såg våra lappar i trappan och kunde förvissa sig om att vi jobbade på. Det var ingen som helst idé att försöka snacka omkull henne och få henne att bli aktiv också. Hon hade bestämt sig för att den tid hon hade över skulle svenska kyrkan få.

En annan kille jag träffade ville absolut inte bli medlem. Jo, möjligen om hyrorna drog iväg, men än så länge tyckte han att hyran var okej och var väldigt nöjd med oss. Han tyckte att det var helt i sin ordning att det fanns andra som betalade medlemsavgift så att hans hyra kunde hållas nere.
Ett gäng ungdomar som jag stötte ihop med på Brunnsvik hade bildat en ungdomsgrupp. Detta berodde på att en av killarna bara gått med på att bli värvad om han även kunde få vara med och påverka. Föreningen i Örebro fick ihop flera som ville samma sak och sedan var det bara för denna grupp av unga människor att jobba på.
Antagligen finns inte gruppen kvar i dag. För så är det också, föreningsliv är föränderligt. Man är engagerad några år – sedan gör man annat.

Varje förening jobbar därför varje dag året runt med sin egen överlevnad och framtid. Det jobbet tar aldrig slut, det kräver omstart på omstart. Det vet vi in på bara skinnet. Hyresgästföreningen bildades 1923 och vi vet allt om hur mycket arbete och ansträngning som krävs för att få en förening att fungera på ett bra sätt årtionde efter årtionde. Just nu jobbar vi med Agenda 2016 för att ringa in de framtida kraven och vad de kräver av oss. Förhoppningsvis kommer vi därmed att bli bättre på att engagera både de unga och de som flyttat hit från andra länder.

 
Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.