Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Tack på förhand Anders Borg

Jag har aldrig någonsin träffat någon som säger sig vara motståndare till rättvisa. Vi har knappt lärt oss prata innan vi börjar klaga på allt som är orättvist. Sedan håller strävan efter rättvisa i sig hela livet. Det ska inte komma någon och tränga sig före vare sig i busskön eller på akutmottagningen.

Det är väl också strävan efter rättvisa som är den innersta kärnan och drivkraften i välfärdspolitiken.

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ena ner på den andre, där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage.”

Gammaldags och högtravande, det var så här dåvarande statministern Per Albin Hansson beskrev det svenska folkhemmet.

Det är bara ett problem. Vi har olika uppfattningar om vad som är rättvist. Föräldrar ska förstås vara rättvisa men det ska väl också farbror staten vara?

Nu har Anders Borg presenterat budgeten för nästa år och tidningarna var snabba med att kora vinnare och förlorare.

Det är till exempel orättvist att hyresgästerna ska betala mera skatt än andra. Det borde farbror staten ändra på. Men då måste vi alla stå längst fram och ropa högst samt göra något parti oroligt för att hyresgästerna slutar rösta på dem om de inte skärper sig och åstadkommer rättvisa skatter.

Men hur sjutton beskriver man en orättvisa som handlar om en hel räcka skatter som man måste lägga pussel med? Hyresrätten är beskattad på ett annat vis än villor och bostadsrätter som i sin tur är olika beskattade.

Det enda som går är att kolla vad det är för slutsumma som hamnar på hyresavin och sedan kräva att den ska sänkas. Vi kallar det för hyrskatt.

Det är den skatt hyresgäster betalar och den summan måste bli mindre.

Regeringen missgynnar hyresboendet och gynnar det ägda boendet. Så enkelt är det. Hyresgästföreningen har argumenterat, protesterat, demonstrerat och debatterat denna orättvisa under flera år med allt högre tonläge i takt med att orättvisorna blivit allt större och tydligare.

Men nu ska rättvisa skipas. Vi startar därför en kampanj för att få rättvisa skatter.

För rättvisa kan Anders Borg fixa om han vill. Vi vill få honom att vilja. Kampanjen heter därför ”Tack på förhand Anders Borg”.

Vi vill att han ska få reda på vad vi förväntar oss av honom. Vill han ha vårt tack på riktigt ska det inte finnas några tvivel om vad vi begär.

Alla kommer att kunna trycka på för rättvisa skatter. Du med. Så det viktigaste i höst är att hålla koll på Hyrskattekampanjen och använda den på varenda möte, ständigt påminna om den och få hyresgästerna att medverka till att Anders Borg inte tvivlar en sekund på vad vi kräver.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.