HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

1 000 underskrifter stoppade inte försäljning av KKB:s lägenheter

Kävlinge Igår klubbade kommunfullmäktige i Kävlinge väntat igenom förslaget att sälja ut femton procent av det kommunala bostadsbolagets lägenheter. Strax innan mötet räckte Hyresgästföreningen över 1000 namnunderskrifter i protest. Men det hjälpte inte.
Foto: Gry Ellebjerg
Bo Ekdahl protesterar mot försäljningen av cirka 400 lägenheter i det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge.

Utanför kommunhuset i Kävlinge samlades ett tjugotal personer från Hyresgästföreningen och föreningen Tillsammans för Kävlinge. De gjorde gemensam aktion när de protesterade mot förslaget att sälja upp till 400 lägenheter av KKB:s totala bestånd. Bo Ekdahl är en av dem som kom för att visa sitt missnöje.

Han bor i tvåa på 59 kvadrat och betalar 5 200 kronor i hyra i bostadsområdet Korsbacka – ett miljonprogramsområde som byggdes i början av 1970-talet. Han berättar att bostadsområde är känt för att ha billiga lägenheter.

Läs ocksåUlf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram
I nuläget är det oklart när hyresgästerna kommer att få veta vilka lägenheter som kommer att säljas. I morgon kommer Hyresgästföreningen i Kävlinge att ha ett möte för att diskutera hur de ska arbeta vidare med frågan.

– Ryktet säger att det är Korsbacka som kommer att säljas. Jag är orolig över vad som kommer att hända mig och min lägenhet. Jag är pensionär och har inga stora ekonomiska möjligheter att bo kvar om det är så att den nya ägaren tänker renovera och höja hyran.

Argumenten för en försäljning är bland annat att kommunen vill få loss pengar till nybyggnation, renovering av KKB:s befintliga bestånd samt till att finansiera idrottsanläggningar. Läs mer om det här.

Hyresgästföreningen är emot förslaget och menar att hyresgästernas pengar inte ska gå till att finansiera kommunens fritidsanläggningar. Sedan i mitten av maj har Hyresgästföreningen samlat in 1 047 namnunderskrifter mot förslaget som överlämnades till Anette Bååth (L) vice ordförande i kommunstyrelsen strax innan fullmäktige började.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning
Carsten Rosquist är aktiv i Hyresgästföreningen. ”KKB är till för alla. Det är ju för folk som inte har råd att köpa dyra bostäder. Nu säljer man. Jag tror att det kommer att bli tuffare för hyresgäster som har en svår ekonomi”, säger han.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna ville återremittera ärendet. De ansåg inte att ärendet var färdigutrett. De saknade även en konsekvensbeskrivning inte minst för hyresgästerna. Men de lyckades inte få majoritet vilket resulterade i att alliansens och Sverigedemokraterna fick flest röster och förslaget röstades igenom.

Bo Ekdahl satt med under fullmäktige. Trots att resultatet var väntat är han besviken.

– Jag är jättebesviken men nu får vi se vilket område de tänker sälja ut. Om man tvingas flytta in i en dyrare bostad får man gå till socialen och be om hjälp. Det är så märkligt: varför ska jag behöva be om hjälp med min ekonomi när jag redan bor i en lägenhet som jag har råd med?

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.
Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.