HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen startar namninsamling mot försäljning av KKB:s lägenheter

Kävlinge Kävlinge kommun vill sälja upp till 400 lägenheter av sin allmännytta för att få loss pengar till nybyggnation, renovering av det befintliga beståndet samt till att finansiera idrottsanläggningar. Hyresgästföreningen kommer att bilda opinion mot förslaget.
Foto: Nicklas Rudfell
Pia Almström är kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge kommun.

Det som står på spel är försäljning av cirka 350-400 av KKB:s totalt 2 800 lägenheter. Syftet är att rusta upp det befintliga beståndet, bygga cirka 600 nya lägenheter totalt på sex år samt att ta ut pengar från KKB för att finansiera idrottsanläggningar.

Enligt Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, har KKB monopol på hyresmarknaden i Kävlinge idag och de övriga privata fastighetsägarna förvaltar högst ett par hus var.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Tanken är att vi vill sälja till en privat fastighetsvärd som är långsiktig, seriös, som vill bygga nya hyresrätter och som kan vara en konkurrent till KKB. På så sätt får vi en dubbel effekt. Nu har KKB ekonomi för att bygga 45 lägenheter om året. Vid en försäljning kan man förutom de 45, bygga ”tillbaka” de 350 lägenheter man förlorade via försäljningen. Det kanske tar fem eller sex år innan man är tillbaka på samma antal som idag.

Enligt Pia Almström är tanken att fastighetsaffären ska täcka kostnader för nybyggnation och renovering. Men kommunen vill även plocka ut pengar från det kommunala bostadsbolaget som ska gå till att bygga idrottsanläggningar.

– Vi kommer att vara noga med att redovisa vad pengarna kommer att gå till. De ska komma alla invånare i Kävlinge till del. Vi har en hög inflyttning och ett rikt föreningsliv. De sportsliga arenor vi har idag räcker inte till.

Läs ocksåDatanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevisEn man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.

Är det rätt att ta av hyresgästernas pengar och lägga på idrottsanläggningar?
– Det är inte hyresgästernas pengar. Det är samtliga kommuninvånares och då ska pengarna också gå till saker som alla kan ta del av.

Hyresgästföreningen delar inte Pia Almströms uppfattning och är emot en försäljning av KKB:s lägenheter. Petra Lundh, kommunikationschef vid Hyresgästföreningen, riktar störst kritik mot att kommunen vill ta pengar från hyresgästerna för att finansiera idrottsanläggningar.

– Vi tycker att det blir en dubbelbeskattning. Det här är ju pengar som hyresgästerna har betalat via sin hyra, som varken villaägare eller bostadsrättsinnehavare betalar. Nu ska hyresgästernas pengar gå till fritidsanläggningar som ska nyttjas av hela kommunen. Vi tycker det är fel att hyresgästerna ska betala mer än andra för det. Därför kommer vi att agera. Dels kommer vi att träffa politiker och dels kommer vi att starta en namninsamling mot förslaget.

Läs ocksåKindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Den 22 maj tas ärendet om fastighetsförsäljningen upp i kommunstyrelsen och den 10 juni tas beslut i kommunfullmäktige.

Läs också Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan Roy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.