Annons

105 000 boende kan få ny hyra

Stockholm I flera av länets kommuner förbereder sig bostads­bo­lagen och Hyresgästföreningen för att ändra systemet för hur hyrorna sätts. I Stockholm stad väntas beslut i vinter.
Just nu pågår diskussioner om att införa eller förändra systematisk hyressättning i en majoritet av regionens lägenheter.
Just nu pågår diskussioner om att införa eller förändra systematisk hyressättning i en majoritet av regionens lägenheter.

Över hundratusen hyresgäster berörs av diskussionerna om systematisk hyressättning – att hyran sätts utifrån till exempel lägenhetens läge, standard och storlek. Många av de kommuner som sett över hyrorna tidigare gör nu nya översyner och uppdaterar sina system.

Telge Bostäder var nära att få ett nytt system i somras, men det stoppades i sista stund. Nykvarnsbostäder, Väsbyhem och Tyresö Bostäder ligger i startgroparna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I våras började arbetet i Stockholm stad och i december beräknas någon form av beslut presenteras, utifrån den princip­överenskommelse som parterna antagit.

En projektgrupp har bildats med deltagare från de hyresgästföreningar som har hyresgäster hos Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem bland sina medlemmar. I styrgruppen sitter representanter från bostadsbolagen och Hyresgästföreningens regionledning.

– Det går framåt. Projektgruppen har tagit fram faktorer som värderas av hyresgästerna och är nästan klara med det, berättar Roland Lätth, nationell projektledare för systematisering på Hyresgästföreningen, och fortsätter.

Annons
Läs också”Stockholmarna ska bestämma om ny hyresmodell”

– Vi jobbar både nationellt och i flera kranskommuner. Diskussioner pågår i Huddinge, Tyresö och Botkyrka. Systematisering är i ropet på många ställen.

Han påminner om att beslut om systematisering har fattats både av Hyresgästföreningens fullmäktige i regionen och nationellt på förbundsstämman och tillsammans med de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo.

– Det finns starka krafter som gärna ser att vi inte lyckas. Allt fler pratar om marknadshyra. Dagens hyreslag är en skyddslag för hyresgäster, om den ändras kan vi inte garantera att den fortsätter vara det. Vi måste prestera och klockan går.

Läs också”Rätt hyra” gav felaktiga hyror

Det blir i så fall tredje gången gillt, att införa ett nytt hyressättningssystem. 2002 var en överenskommelse nära och projektet Stockholmsmodellen avbröts för sex år sedan.

Annons

I Stockholm används Haninges systematisering i början av 90-talet som ett gott exempel. Här genomfördes en process med många medlemsmöten och diskussioner. Sedan dess verkar kunskapen om översynen helt ha fallit bort hos Haninge Bostäder. När Hem & Hyra frågar svarar bolaget nej på frågan om hyrorna är systematiserade.

 

Bostadsbolag Antal lägenheter Har ni systematiserat? Pågår diskussioner?
Armada 1 530 Nej Nej
Botkyrkabyggen 10 600 Ja Nej
Ekeröbostäder 821 Nej Nej
Familjebostäder 18 976 Nej Ja
Förvaltaren 8 000 Nej Nej
Haningebostäder 2 117 Nej Nej
Huge Bostäder 8 000 Ja Ja
Järfällahus 5 560 Nej Nej
Lidingö stads fast 439 Nej Nej
Micasa 8 343 Nej Nej
Nykvarnsbostäder 560 Nej Ja
Nynäshamnsbostäder 2 197 Ja Nej
Signalisten 3 900 Nej Nej
Sigtunahem 4 700 Ja Ja
Sollentunahem 6 000 Nej Nej
Stadsholmen 1 631 Nej Ja
Stockholmshem 26 000 Nej Ja
Svenska Bostäder 26 088 Nej Ja
Telge Bostäder 9 109 Ja Ja
Telge Hovsjö 2 200 Ja Ja
Tyresö Bostäder 3 069 Nej Ja
Upplands-Brohus 1 945 Nej Nej
Värmdö Bostäder 2 053 Nej Nej
Väsbyhem 4 500 Nej Ja
Summa 158 338  36 806  104 833

Läs också Boverket: Stockholm hotar hyressystemet Gemensam handbok om hyressättning trots osämja Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.