121 barn vräktes i Skåne förra året
Från och med 2008 ska Kronofogden på uppdrag av regeringen räkna och redovisa antalet barn som berörs av vräkningar. Målet är att inga barn ska vräkas.
Trots att socialtjänsten arbetar förebyggande och prioriterar barnfamiljer är det inte alltid som de lyckas hindra en vräkning.
Den vanligaste orsaken till att barnfamiljer får lämna sina hem är obetalda hyror och störningar. Lösningarna är ofta olika men de vanligaste är att socialtjänsten betalar hyresskulden eller att de tar över förstahandskontraktet och hyr ut i andrahand till hyresgästen som då kan bo kvar. Om familjen vräks kan de flytta till ett tillfällig boende som hotell eller vandrarhem tills de hittar något annat. De kan också flytta in i en lägenhet som socialtjänsten hyr ut till familjen i andrahand.
– Det har blivit tuffare på bostadsmarknaden och med tanke på att ekonomin har hårdnat det senaste kvartalet är jag inte förvånad.
– Men det är viktigt att påpeka att socialtjänsten arbetar förebyggande och finns med varje gång en barnfamilj skall vräkas. Ibland lyckas vi förhindra en vräkning i sista stund men inte alltid. Vi har fall där socialtjänsten ansträngt sig för att hitta lösningar men då värden bestämt sig för att rensa i sitt bestånd och då är vi maktlösa.
– Vi arbetar förebyggande och har ett stort kontaktnät med de stora fastighetsägarna. Vi försöker hitta lösningar som gör att familjerna kan bo kvar. Men om det inte går har vi tillgång till fastigheter med en högre toleransnivå, eller för att tala i klartext, som är mindre attraktiva. Då får de hyra i andrahand av oss.
Pia Johansson är inte alls förvånad över att det var tio barn som vräktes förra året och säger att det är ett växande problem.
– Vi vet att vräkningarna ökar. Idag är det svårt att få en lägenhet och då har fastighetsägarna större krav på hyresgästerna. Då är det lättare att åka ut eftersom det finns folk som står i kö och vill flytta in.
Men hon poängterar också att det inte bara är värdarna som äger problemet.
Med antal barn som berörs avses alla barn under 18 år som bor permanent eller tillfälligtvis i bostaden. Det har ingen betydelse om det exempelvis är svarandens egna barn eller samboendes barn. Till berörda barn räknas även växelvis boende och umgängesbarn som träffar sin förälder motsvarande 30 dagar eller mer per år. Källa: Kronofogden
Här finns de vräkta barnen i SkåneMalmö: 41Landskrona: 10Hässleholm: 9Kristianstad: 9Perstorp: 6Helsingborg: 5Staffanstorp: 5Kävlinge: 5Åstorp: 5Lund: 4Tomelilla: 4Trelleborg: 4Vellinge: 3Bjuv: 3Båstad: 2Östra Göinge: 2Klippan: 1Simrishamn: 1Svalöv: 1Ängelholm: 1