HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Terez kräver sänkt hyra av omskriven Malmövärd

Malmö Hyresgästerna fick rätt till förstahandskontrakt efter att deras fall prövats i hyresnämnden. Nu kräver flera av dem sänkta hyror.
Foto: Anders Högmark
Jordanka Stefanova har bott i huset i femton år och Terez Kiss i fyra år på andrahandskontrakt direkt med värden. Efter att hyresvärden lovat att ändra deras kontrakt kräver de nu sänkta hyror.

Terez Kiss möter oss i porten och vi tar hissen upp till översta våningen. Hon är en av de hyresgäster i huset på Möllan som vänt sig till hyresnämnden för att få sin hyra prövad. I dag betalar hon 9 600 kronor för 50 kvadratmeter. Det är mycket pengar för den som jobbar i hemtjänsten och får ut 15 500 kronor i månaden.

– Det blir inte mycket över när hyran och räkningarna är betalda, säger Terez Kiss.

Läs ocksåNej till tvångsförvaltning av hyreshus på Möllevången

Fastigheten har varit under Hyresgästföreningens lupp ett tag. I fjor försökte föreningen få huset tvångsförvaltat sedan det bland annat visat sig att hyresvärden skrev andrahandskontrakt med hyresgästerna. Hyresgästföreningen menade att det var ett sätt att kringgå hyreslagen och misstänkte att syftet var att kunna pumpa upp hyrorna. Hyresgästföreningen förlorade i hyresnämnden och värden fick behålla förvaltningen. Däremot lovade värden inför nämnden att skriva förstahandskontrakt med alla hyresgäster. Ingen som vi talar med nu har dock sett till några förstahandskontrakt.

”Jag vet inte när de städade här senast”, säger Terez Kiss.

Jordanka Stefanova, som bor på första våningen, har bott i huset i femton år i andra hand och betalar nästan 7 000 kronor för sin etta. Hyresgästföreningen menar att 4 600 kronor i månadshyra vore rimligt. Hyresgästföreningen kräver också nära en halvering av Terez Kiss hyra. Från 9 600 kronor till 5 500 kronor i månaden.

– Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att betala den hyran i stället. En dröm, säger Terez Kiss och skrattar.

Annons
Läs ocksåKräver tvångsförvaltning av fastighet i Malmö

Hon visar lägenheten: ett sovrum med snedtak och ett mycket litet fönster, ett vardagsrum med ”kök” – för det är inte mycket till kök utan handlar snarare om en större kokvrå – och ett normalstort badrum. Korridoren utanför är belamrad med prylar som någon lämnat kvar, två madrasser står lutade mot en vägg och i trappan ner till gården ligger tätt med fimpar och annat skräp.

– Jag vet inte när de städade här senast, säger Terez Kiss.

Hon har köpt ett extra element till sovrummet som hon delar med sin nioårige son.

Läs ocksåDärför fick Ulf och Martina betala 10 000 kronor i veckanHamnen i Torekov samt Martina Hochfellner Svensson och Ulf Nordvall.

Sead Kurtovic är tillförordnad förhandlingschef på Hyresgästföreningen:

Annons

– Hyrorna är orimliga i förhållande till lägenheternas bruksvärde, säger han.

När Hem & Hyra når en av husets ägare, Robert Dovic, förnekar han kännedom om prövningen av hyresnivåerna och lägger sedan på luren. Vi försöker förgäves nå honom igen. Den andre ägaren Franc Dovic Joras har tidigare förklarat att skälet till att man skrev andrahandskontrakt var för att lättare kunna bli av med hyresgästerna.
– Det kan ta upp till två år att få hyresgäster att flytta annars, sade Franc Dovic Joras till Hem & Hyra förra våren.

Att hyrorna skulle vara oskäliga höll han inte med om då.
– Våra kostnader är höga och det beror på hyresgästerna, sade Franc Dovic Joras.

Läs också Nya hyror för 35 500 hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.