HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kräver tvångsförvaltning av fastighet i Malmö

Malmö Fukt och falska kontrakt. En oannonserad inspektion i december visade en lång rad brister i ett hyreshus på Möllevången i Malmö. Nu kräver Hyresgästföreningen att fastigheten tvångsförvaltas. Hyresvärden skyller problemen på hyresgästerna.
Foto: Anders Paulsson
Hyresgästföreningen kräver att hyreshuset på Monbijougatan tvångsförvaltas.

Hem & Hyra var på plats när Hyresgästföreningen tillsammans med en rad andra myndigheter gjorde en oannonserad specialinspektion i hyreshuset på Monbijougatan på Möllevången i december i fjor. Hyresgästföreningen upptäckte en lång rad brister när det gäller bland annat belysning och hissar som inte fungerade. Tvättstugan var i uselt skick och underhållet i lägenheterna kraftigt eftersatt. Hyresgäster berättade att de känner sig rädda och otrygga i sitt boende och att grannar fått flytta utan möjlighet att få sin sak prövad i hyresnämnden.

Dessutom stod det snabbt klart att många hyresgäster hade andrahandskontrakt hos samma företag som äger fastigheten. Att fastighetsägaren skriver andrahandskontrakt med hyresgästerna i stället för att de får hyra i första hand kan vara ett sätt att pumpa upp hyresnivåerna och att skapa en situation där hyresgästerna lättare kan kastas ut. En hyresgäst ska, enligt Hyresgästföreningen, har bott i huset i femton år på ett andrahandskontrakt.

Läs ocksåFalska kontrakt och fukt i hus på Möllevången

– Att man skriver andrahandskontrakt med sina egna hyresgäster på det här viset är att systematiskt kringgå hyreslagen, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen saknar en förhandlingsordning i huset, trots att det bor många medlemmar där, vilket innebär att hyrorna inte förhandlas. En hyresgäst betalar till exempel 10 600 kronor för en tvårummare på 62 kvadratmeter. Hyran borde ha legat på 5 262 kronor i månaden, menar Hyresgästföreningen. I februari i år höjde fastighetsägaren dessutom hyrorna på mellan 3 och 4 procent. Hyresgästerna som inte vill betala den nya hyran hotas med kronofogden, enligt Hyresgästföreningen.

– Hyrorna är oskäliga och det är inte någon modern standard i lägenheterna, säger Josephine Stensson.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Med på inspektionen i december var även miljöförvaltningen. Miljöförvaltningens inspektör, Caroline Tandefeldt, konstaterade då att ventilationen var undermålig i flera av lägenheterna och att luftfuktigheten var hög. Miljöförvaltningen har sedan dess krävt att fastighetsägaren ska åtgärda ventilationen. När det inte skedde dömde förvaltningen ut ett vite på 15 000 kronor, vilket har överklagats av fastighetsägaren.

Hyresgästföreningen har nu lämnat in en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden som kommer att avgöra frågan.

Annons

– Problemen i den här fastigheten är så allvarliga och har funnits i så många år att vi beslutat att lämna in en ansökan. Jag tror inte att fastighetsägaren har för avsikt att lösa problemen i huset, säger Josephine Stensson.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Fastighetsägaren Franc Dovic Joras menar att problemen i huset beror på hyresgästerna själva. Att så många har andrahandskontrakt är helt enkelt för att det då är lättare att bli av dem om det behövs.

– Det kan ta upp till två år att få hyresgäster att flytta annars. Vi arbetar och sliter och sedan har vi hyresgäster som inte betalar sin hyra. Jag har en hyresgäst här nu som inte betalat hyra på sju månader, säger Franc Dovic Joras.

Att hyresgäster skulle ha bott i huset i tio till femton år på andrahandskontrakt stämmer inte, enligt Franc Dovic Joras.

– Nej, det är inte sant. Det är det inte, säger Franc Dovic Joras.

Han håller inte med om att hyrorna är höga.

– De är inte oskäliga som Hyresgästföreningen säger. Våra kostnader är höga och det beror på hyresgästerna. De smutsar ner, spottar, förstör hissarna, ritar på väggarna, säger Franc Dovic Joras.

Annons

Han känner sig motarbetad av Hyresgästföreningen.

– Miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen har kokat ihop det här tillsammans mot mig. Det är orättvist. Det är till hundra procent för att jag är utlänning, säger Franc Dovic Joras.

 

Emma Widwind från Räddningstjänsten syd, Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, Caroline Tandefeldt, Malmö stads miljöinspektör och Sten Lundström från Hyresgästföreningen, vid inspektionen i fastigheten i december 2016.

 

 

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.