HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nästan 80 000 studentbostäder saknas i Stockholmsområdet – studenten Gustav: ”Inte hållbart”

Stockholm Runt 100 000 studenter men bara studentbostäder till en femtedel. Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, kallar situationen för en kris. "Bostadsbristen för studenter är akut," säger hon.
Gustav Olsson
Foto: Ida Karlsson
KTH-studenten Gustav Olsson reagerar på att det saknas så mycket studentlägenheter i Stockholm.

KTH-studenten Gustav Olsson, 19, träffar Hem & Hyra utanför tekniska universitets borgliknande byggnad i norra delen av centrala Stockholm. Han har just börjat utbildningen i samhällsbyggnad och reagerar på siffrorna som visar att det saknas så mycket studentlägenheter.

– Det är inte hållbart. Det låter som en brist, helt klart.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Själv är han inte i samma desperata situation som andra inflyttade studenter. Han kan fortsätta att bo hemma ett tag till.

– Kanske ska jag försöka flytta om ett år. Just nu är elräkningarna höga och det påverkar hyrorna. Är läget annorlunda nästa år kan det bli aktuellt. Just nu är det mest bekvämt att bo kvar hemma.

Många andra på utbildningen bor fortfarande hemma. Men han vet en student som pendlar varje dag från Västerås till skolan.

Läs ocksåStockholms studenter sämst på bostadsbidrag - 3 300 missar extrapengar

– Eftersom Stockholm är en storstad blir det också hög konkurrens och svårare att hitta någonstans att bo. Det finns inte bostäder för de som behöver. Samtidigt finns det lägenheter som står tomma, säger han.

Storstockholm har flera stora universitet och nästan en fjärdedel av Sveriges alla högskolestudenter studerar i länet.

Enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, finns närmare 100 000 studenter och mer än 5 000 doktorander i länet fördelade på 18 universitet och högskolor.

Läs ocksåTvärnit för förhandlingar om studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Bara 20 500 studentlägenheter

Men för de nära 100 000 studenterna i länet finns det bara studentlägenheter till en femtedel. Länsstyrelsen siffror visar att det finns 20 500 studentlägenheter.

Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS, är kritisk.

– Bostadsbristen för studenter är akut, både i Stockholm och i många andra städer. Det är allvarligt, inte minst eftersom det råder enorm brist på andra typer av bostäder också.

Gustav Hemming
Gustav Hemming, regionråd (C) som ansvarar för samordningen av bostadsbyggandet i Stockholmsregionen, säger att de arbetar för att 10 000 nya studentbostäder ska byggas i länet.

Regionrådet Gustav Hemming (C) som har ansvar för frågan i Region Stockholm säger att han inte är nöjd med hur situationen ser ut.

Annons

– Det är självklart ett underbetyg till en storstadsregion som ska vara en av Europas mest attraktiva.

I ett nytt projekt försöker regionen samla kommuner och byggbolag för att bygga 8 000 – 10 000 nya studentbostäder, berättar han.

– Flera kommuner är positiva till ett sådant initiativ.

Region Stockholm har ansvar för att driva frågan framåt bland kommunerna.

– Men kommunerna själva måste vilja bygga nytt och staten behöver underlätta för byggande och för att få ner de höga byggpriserna, säger han.

Tycker du att det är tillräckligt med 8 000 – 10 000 nya studentlägenheter?

– Det är viktigt att sätta mål som kommunerna kan enas om och som är genomförbara. 8 000 – 10 000 nya studentbostäder är ett mål som går att genomföra inom en tioårsperiod. Med tanke på att inte alla studenter vill bo i studentbostad skulle det innebära en stor förbättring av läget.

Köa fem år för studentlägenhet

Enligt Stockholms studentkårer, SSCO, får Stockholmsstudenten vänta i ett år för ett korridorsrum och 2-3 år för en studentlägenhet hos bostadsbolaget SSSB. Via Bostadsförmedlingen i Stockholm tar det fem år att få ett eget kontrakt på en studentlägenhet.

18 av länets kommuner bekräftar att det är underskott på studentbostäder. Siffror från Länsstyrelsen Stockholm visar att drygt 1 200 studentbostäder kan påbörjas under året och drygt 1 300 under nästa år.

– Det är positivt om byggtakten äntligen ökar, men det är anmärkningsvärt att en del kommuner fortfarande duckar sitt ansvar. Staten behöver ställa högre krav att alla kommuner tar sitt bostadsförsörjningsansvar. För att lösa bostadskrisen för studenter måste fler bidra, säger Linn Svärd.

Har inte råd med hyror

Hyrorna för studentbostäder skiljer sig beroende på om det är ett äldre korridorsrum eller en nyproducerad lägenhet. Många studenter har inte råd med de hyresnivåer som finns i nyproduktion med hyror upp till 7 000 kronor per månad.

Linn Svärd
”För att lösa bostadskrisen för studenter måste fler bidra,” säger Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

– Studenter lever med för höga hyresnivåer. På sikt måste det byggas mer bostäder med rimliga hyresnivåer. På kort sikt behöver bostadsbidraget förstärkas och fler studenter måste få möjlighet att ta del av det, säger Linn Svärd.

Annons

Nästan var tredje student uppger att de betalar mer än 5 000 kronor för sitt boende enligt CSN, vilket är mer än halva studiemedlet. Trots att många studenter har rätt till bostadsbidrag är det få som ansöker om det av rädsla för att bli återbetalningsskyldiga, uppger Länsstyrelsen Stockholm.

10 000 kronor för en etta

När det inte finns tillräckligt med studentbostäder tvingas studenter hyra i andra hand, där hyrorna kan ligga på i snitt 10 000 kronor för en etta.

– Många är hänvisade till en osäker andrahands- och tredjehandsmarknad där man är beroende av den man hyr av och dess goda vilja, säger Nanny Sahlin Andersson, bostadsstrateg på Länsstyrelsen Stockholm, som följer utvecklingen.

Linn Svärd menar att det är ovärdigt att nästan hela studiemedlet går till hyran.

– Det är som att en genomsnittlig anställd skulle betala 30 000 kronor i månaden för en bostad som är otrygg och tillfällig, vilket ingen skulle acceptera. Om Sverige vill ha en välutbildad befolkning måste samhället hantera studenternas bostadssituation för vad den är: en kris.

Fler bor kvar hemma

Bristen på studentbostäder och de höga hyrorna för nybyggda lägenheter gör att fler gör som KTH-studenten Gustav och bor kvar hemma. Andra väljer andra studieorter där det under det senaste året har blivit lättare att få en egen bostad.

Nanny Sahlin Andersson på Länsstyrelsen Stockholm menar att studenter med låga inkomster är en utsatt grupp på bostadsmarknaden.

– Vi skulle önska ett högt och jämnt bostadsbyggande av studentbostäder som följer antal platser på länets lärosäten.

Nu blir konsekvensen att studenter sneglar på andra orter.

– Stockholm blir kanske inte det som lockar allra mest. Man kanske väljer andra lärosäten där det både är billigare att leva och möjligt att få en bostad som passar inkomsten.

Fakta: Akademisk kvart

För att hantera den akuta bristen på studentbostäder driver SSCO (Stockholms studentkårer) Akademisk kvart, en andrahandsförmedling för studenter. De lägenheter som förmedlas genom Akademisk kvart har ett hyrestak för att säkerställa rimliga hyror.

Läs också Roy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös" Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.