Annons

Eidar sänker familjen Alsayes hyra

Trollhättan Hyran för de nybyggda radhusen i kvarteret Skördetröskan i Trollhättan sänks rejält. "En sån glad överraskning", säger hyresgästen Mahmoud Alsayes.

Familjen Alsayes hyra för radhuset på Kronogården sänks med närmare 6 procent. Detta sedan hyresvärden Eidar fått ja på sin ansökan om statligt investeringstöd för hela bygget.

− Det här kom verkligen som en glad överraskning! Utan sänkningen är det inte säkert att vi hade haft råd att bo kvar, säger hyresgästen Mahmoud Alsayes.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tillsammans med sin fru Anna och sonen Adam var Mahmoud Alsayes bland de första som flyttade in när de 26 färgglada radhusen stod klara i maj förra året.

− Vi trivs bra. Men tyckte att hyran på 9 881 kronor i månaden för vår fyra var väl hög. Vi sa att om det blir en höjning får vi börja leta efter ett annat boende. Men så igår knackade Eidar på dörren, överlämnade blommor och ett kort där de meddelade att vår hyra istället skulle sänkas, säger Mahmoud, som jobbar på handläggare på Arbetsförmedlingen.

Den nya månadshyran blir 9 290 kronor. Men i april behöver familjen Alsayes endast betala Eidar 1 990 kronor. Det beror på att sänkningen ska gälla retroaktivt ända sedan den dag då hyresgästerna flyttade in och att den överskjutande delen nu dras av på aprilhyran.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

− Vilken fantastisk present! säger Mahmoud.

Annons

Urban Blom är Eidars vd. Han berättar att sänkningen på 6 procent sker på en redan rabatterad hyra. En rabatt som kunde lämnas eftersom bolaget var hyggligt säker på att investeringsstödet skulle beviljas. Rabatten innebar en trea, som skulle haft en normalhyra på 9 291 kronor i månaden, redan från början fick hyran reducerad med 779 kronor.

− För ett sådant radhus sänker vi nu månadshyran med ytterligare 530 kronor, säger Urban Blom.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Varför sker sänkningen först nu?

− För att länsstyrelsen haft mycket att göra. De har inte hunnit behandla vår ansökan om investeringsstöd förrän nu.

Samtliga 26 radhus i Skördetröskan är uthyrda, med den högre hyra som Eidar satte från början.

Annons

Hade ni kunnat ta emot investeringsstödet och struntat i att sänka hyrorna på Skördetröskan?

− Nej. Men om vi varit en cynisk hyresvärd hade vi kunnat tacka nej till bidraget och fortsatt att ta ut de högre hyrorna. Som det är nu gör hyressänkningen att den långsiktiga ekonomiska kalkylen blir något sämre för oss. Men Eidar är ett allmännyttigt bostadsbolag med ambition att alla Trollhättebor ska ha ekonomisk möjlighet att bo hos oss. Så det var inget alternativ.

Vad händer för de hyresgäster som bott på Skördetröskan och hunnit flytta därifrån?

− De får en retroaktiv utbetalning på den hyra de ska ha tillbaka från Eidar, säger Urban Blom.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.