Annons

Halmstadvärd tvingas sänka hyran med 400 kronor

Halmstad 6 900 kronor för 2:an i Halmstad var alldeles för mycket tyckte hyresgästen. Nu har hyresnämnden sagt sitt. Hyran ska sänkas med 400 kronor.
Foto: Hem&Hyra

Det var när Hyresgästföreningen var inblandad i ett annat ärende i Halmstad, med samma hyresgäst och värd, som de insåg att lägenhetens hyra var för hög. 2:an på nära 60 kvadratmeter tyckte de skulle kosta 5 600 kronor i månaden i stället för 6 900.

Värden höll inte med och ärendet gick till Hyresnämnden i Göteborg. Där presenterades andra likvärdiga lägenheter i området med lägre hyra och nämnden gick syn. De tittade på saker som standard, planlösningar och omgivningar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

I sitt beslut konstaterar dock hyresnämnden att dessa lägenheter skiljer sig ganska mycket från prövningslägenheten så de kan inte jämföras rakt av. Hyran prövas därför utifrån vad de kallar ”allmän skälighetsbedömning” och vid en samlad sådan kommer nämnden fram till att hyran ska sänkas med 400 kronor. Hyresvärden ska dessutom betala tillbaka hyrespengar fyra månader tillbaka i tiden.

För den aktuella fastigheten, en villa med ett antal lägenheter, finns ingen förhandlingsordning enligt hyresförhandlingslagen.

Annons
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Ginzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.