Annons

Alkoholisterna fick eget skydd för att inte störa

Nyheter Parkbesökarna tröttnade på de stökiga alkoholisterna som skräpade ner och förde oljud. Lösningen blev att bygga dem små vindskydd.

Kommunens vädjan hade inte gett någon effekt. Den alkoholiserade grupp människor som sedan länge uppehållit sig i grönområdet vid bostadsområdet Røde Møllegård i Köpenhamn ville inte flytta på sig.

Då kläckte bostadsmyndigheten Dansk almennyttigt boligselskab en något okonventionell idé – de beslutade sig för att bygga två vindskydd utrustade med bänk och bord åt de törstiga besökarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tanken var att skydda dem från vädrets makter och leda bort dem från parkens bänkar, där de besvärade övriga parkentusiaster.

– Alla människor förtjänar att behandlas värdigt, även alkoholister. Eftersom vi inte har möjlighet att avhysa dem från parken har vi valt den näst bästa lösningen, säger avdelningschefen Lizzie Liptak på myndighetens hemsida.

Projektet har kostat 250 000 svenska kronor och genomfördes med ett ultimatum – att de som använder vindskydden själva håller rent efter sig.

Läs ocksåAnhörig fotade vanvårdad lägenhet – nu blir hyresgästen av med kontraktetEn tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".

Ett krav som har följts till punkt och pricka.

Annons

– När de går hem om kvällen röjer de alltid upp ordentligt efter sig och slänger flaskor samt annat avfall, säger Lizzie Liptak.

Åke Johansson, presschef på HSB, har inte hört talas om några liknande satsningar i Sverige. Han håller med om att bostadsbolagen har ansvar för att skapa en fungerande boendemiljö.

Läs ocksåOväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaringEn tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".

Att bygga vindskydd är dock inte aktuellt, menar han.

– I första hand bör man se till att folk har någonstans att bo och kan få ett mål mat. Jag tror att det är bättre att man samarbetar med ägarkommunen för att öppna lokaler för hemlösa, vilket vi gjort i Lund.

Richard Dazley, chef för boutvecklingsenheten på Hyresgästföreningen Region Stockholm, avfärdar inte idén att bygga vinskydd på bebyggda platser där socialt utsatta samlas.

Annons

– Det är inte orimiligt att Hyresgästföreningen skulle kunna komma fram till samma beslut, i samarbete med berört bostadsföretag.

Än så länge känner han dock inte till att någon sådan önskan framförts.

– Men det står i vårt styrdokument att vi ska vara med och bygga goda samhället. Och det innebär ett ansvar också för den här gruppen av människor, även om de sällan är medlemmar.

Läs också Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Församling kräver giftermål för att hyresgäster ska få bo ihop - "ingen har klagat" Mats pub är hans hemliga krypin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.