Annons

Alla som anmälde fick ockerhyra återbetald

Stockholm Nästan alla ockerhyror som prövas juridiskt i Stockholm går tillbaks till hyresgästen. Det visar ny statistik som Hem & Hyra tagit fram.
Foto: Kenneth Samuelsson
Abbes Hagui från Tensta tog strid och fick tillbaka 139 000 kronor. Det näst högsta beloppet som betalats tillbaka i år i Stockholm.

Vad som är en rimlig hyra, därom tvista de lärde. Fram till 1988 var en oskälig hyra straffbar men lagen upphörde eftersom en eventuell felbedömning ansågs kunna utgöra en rättsosäkerhet.
2009 kom en annan ändring i lagen. Fram tills dess hade det varit möjligt att kräva tillbaks två års överhyra av andrahandshyresvärden. Nu halverades tiden till ett år, en betydlig nackdel för andrahandshyresgästen av hyresrätt. 2013 var det dags igen – för bostadsrätter gick det inte längre att kräva återbetalning över huvud taget och detta speglades direkt i statistiken.
Antalet ansökningar i Stockholm sjönk från 163 till 94 åren 2013-2014. 2015 dök antalet ytterligare ner till 82. Dåtidens analys från Hyresgästföreningen var att många hyresgäster missförstått 2013 års ändring och trodde att det var fritt fram för värdar att ta ut vilken hyra som helst.
Den uppfattningen har ändrats. Den senaste statistik som Hem & Hyra har tagit fram visar att trenden har vänt. Antalet ansökningar om återbetalning 2017 är tillbaks på de gamla nivåerna, 162 stycken har kommit in med krav till Hyresnämnden. För 2018, en vecka in i juni, räknas antalet till 95 vilket indikerar på ett nytt rekordår. Men det är inte bara antalet ansökningar som är anmärkningsvärda. Av de 162 ansökningar som kom in 2017 var det det inte ett enda ärende som avslogs. Det vill säga: Varje hyresgäst som fick sin fråga prövad fick tillbaka pengar av hyresvärden. Den trenden har sett ungefär likadan ut fem år i rad. Bara en handfull hyresgäster har fått avslag de senaste åren.

I början av förra året tillsattes en utredning för att ytterligare stärka hyresgäster på bostadsmarknaden. I den del som behandlar överhyror föreslås bland annat att det återigen ska gå att straffbelägga ”otillåten andrahandsuthyrning som sker i syfte att tjäna pengar”.
– Det finns inte något alternativ till en straffsanktion som kan anses vara lika effektivt för att ändra människors beteende och motverka den otillåtna uthyrningen, skriver utredarna.
Betänkandet är nu ute på remiss och har kommenterats åt båda hållen. Åklagarmyndigheten tycker det är rätt att införa straffsanktioner. Hovrätten tycker tvärtom och avstyrker förslaget.
Något nytt lagförslag kommer inte presenteras innan valet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Ockertoppen, Stockholm 2018

De fem högsta beloppen som hyresgäster fått tillbaka 2018, efter överhyra:
1: 221 070 kr. 2: 139 556 kr. 3: 63 000 kr. 4: 57 611 kr. 5: 33 894 kr. Källa: HGF

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog ockerhyra av studenter – nu döms göteborgaren: ”Uppenbar efterhandskonstruktion” Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Tidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan” Hyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.