Annons

Tog ockerhyra av studenter – nu döms göteborgaren: ”Uppenbar efterhandskonstruktion”

Göteborg En nygift man hävdade att han valde bort villan han just köpt med sin fru, samt hustruns större lägenhet, för att i stället tränga ihop sig med två okända studenter i sin lilla tvåa med kokvrå. Lögn, anser tingsrätten. Straffet blir tiotusentals kronor i böter. Ändå tjänar mannen på upplägget.
Den åtalade mannen på väg in i rättssalen vid prövningen i Göteborgs tingsrätt. Nu döms han till 29 000 kronor i böter för att ha hyrt ut sin lägenhet svart till nästan dubbel hyra.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Den åtalade mannen på väg in i rättssalen vid prövningen i Göteborgs tingsrätt. Nu döms han till 29 000 kronor i böter för att ha hyrt ut sin lägenhet svart till nästan dubbel hyra.

– Jag ville hjälpa personer som var utan bostad och tänkte att vi kunde dela kostnaden tillsammans.

Så sa mannen i 35-årsåldern när han skulle förklara den märkliga uthyrningen för polisen. Hans hyresvärd, kommunala Bostadsbolaget i Göteborg, hade då anmält honom för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsbolaget hade även fått tag i bevis på att mannen hade tagit ut nästan dubbelt så hög hyra som han själv betalade in. Den kombinationen – svartuthyrning till ockerhyra – räknas numera som ett brott. Straffet är böter eller fängelse i upp till två år.

Nybliven ägare till en villa värd fyra miljoner

Mannen hade annonserat på Blocket och fått kontakt med två studenter som jagade bostad. De var intresserade av tvårumslägenheten med kokvrå på 48 kvadrat i Landala, och skrev på ett inneboendeavtal som mannen tagit fram.

Inneboendeavtalet för den första uthyrningsperioden slår fast att månadshyran är 10 000 kronor. Oavsett vilka som bott i lägenheten är den hyresnivån långt över vad som är skäligt.
Inneboendeavtalet för den första uthyrningsperioden slår fast att månadshyran är 10 000 kronor. Oavsett vilka som bott i lägenheten är den hyresnivån långt över vad som är skäligt.

Studenterna har senare vittnat om att mannen aldrig bodde i lägenheten. Han hade nyligen köpt ett hus värt fyra miljoner kronor i en välbärgad villaförort tillsammans med sin fru. Hustrun hade också en egen hyreslägenhet som var större än lägenheten i Landala.

Göteborgaren själv hävdar däremot att han sov i den trånga lägenheten tillsammans med de båda studenterna två–tre nätter i veckan. Han säger också att summan som studenterna betalade, 10 000 kronor i månaden, även omfattade mat samt förbrukningsartiklar som toapapper och tandtråd.

Men uppgörelsen ska ha varit muntlig, och går därför inte att bevisa. Under rättegången vittnade en av studenterna tvärtom om att bara el och vatten hade ingått, inget mer.

– Att det skulle ha ingått mat i den här avgiften kan man avfärda som direkt lögn, menade kammaråklagare Alexander Malmgren i sin slutplädering under rättegången.

Läs ocksåUnik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg”Swishöverföringarna som ingått i polisutredningen har nu blivit bevis i Göteborgs tingsrätt.

Kan ha tjänat 36 000 kronor på upplägget

Nu står det klart att Göteborgs tingsrätt håller med. Mannens egen förklaring till den stora mellanskillnaden ”utgör en uppenbar efterhandskonstruktion”, konstaterar domstolen.

Annons

Det skulle betyda att mannen kunnat stoppa ungefär 36 000 kronor rakt ner i fickan under den tid som svartuthyrningen pågått. Originalhyran låg under perioden på cirka 5 500 kronor.

Hyreshuset i Landala där studenterna hyrde in sig.
Hyreshuset i Landala där studenterna hyrde in sig.

Göteborgaren döms för brott mot jordabalken, för att ha hyrt ut svart till oskäligt hög hyra. Han ska betala 29 000 kronor i dagsböter – alltså mindre än vad han sannolikt har tjänat på uthyrningen.

När Hem & Hyra pratade med mannen i samband med att åtalet väcktes i vintras var han överraskad över att ställas inför rätta, två år efter polisförhöret.

– Jag tappade hakan, fattade ingenting. Kommer ju inte ihåg någonting. Jag tycker det är lite komiskt att man tar upp ett sådant här ärende så långt efter, sa han då.

Mannen har senare inte velat ge några fler kommentarer till Hem & Hyra.

Läs ocksåHyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

”Illa att privatpersoner skor sig”

Jessica Wejemark är säkerhetschef för Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden, där Bostadsbolaget ingår. Hon reagerar på det faktum att mannen, trots bötesstraffet, troligen har tjänat på upplägget.

– Det kan jag bli upprörd över, att det är så det går till. Det är illa att privatpersoner skor sig på allmännyttan. Det är det offentliga vi pratar om.

– Men även om han har gått vinst så tror jag att det blir en avskräckande faktor. Nu har han en dom på sig. Det kan ju ställa till det i andra perspektiv.

Annons
Jessica Wejemark, Framtiden
Jessica Wejemark, Framtiden

Hittills har bara fyra fall av brottslig svartuthyrning till ockerhyra nått svenska domstolar. Ytterligare ett åtal väcktes nyligen i Göteborg. Detta trots att lagskärpningen i dagarna fyller fyra år. Enligt Jessica Wejemark ser vi hittills bara toppen av ett isberg.

– Jag tror problemet är större än så. Men med tanke på hur lång tid det här fallet tog så kan man förstå att alla fastighetsägare inte orkar driva på.

Ytterligare ett problem är svårigheten att kunna bevisa ockerhyra. Landalafallet gav hyresvärden en unik chans att göra just det.

– Även om vi driver många ärenden varje år kopplat till oriktiga hyresförhållanden så är det sällan vi får någon kännedom om eventuella ekonomiska transaktioner, konstaterar Jessica Wejemark.

– Det är jätteviktigt att alla som upptäcker sådana här fall anmäler det, så att det kan prövas av vårt rättsväsende. När man idogt jobbar mot ett problem brukar det kunna minska.

Fakta: Skärpta regler vid svartuthyrning

Hösten 2019 skärptes lagen kring andrahandsuthyrning. Numera kan förstahandskontraktet rivas utan föregående varning om lägenheten hyrs ut utan värdens tillstånd.

Detsamma gäller om andrahandshyran är för hög.

Den som både hyr ut svart och tar ut överhyra kan dessutom hamna i fängelse.

LÄS MER Att hyra ut i andra hand – så fungerar nya lagen

Fakta: Så hyr du ut i andra hand på rätt sätt

För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.

För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.

Att ha inneboende i sin lägenhet kräver inte hyresvärdens tillstånd. Men då måste du själv också bo där.

Svart överhyra
Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.