Annons

Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg”

Göteborg Är det troligt att en nygift man med nyköpt flermiljonersvilla väljer att tränga ihop sig med två okända studenter på 48 kvadrat, medan frun bor ensam i en större lägenhet i samma stad? Nu prövas den skärpta lagen mot svartuthyrning och ockerhyra för första gången i Göteborg.
Swishöverföringarna som ingått i polisutredningen har nu blivit bevis i Göteborgs tingsrätt.
Foto: Polisen/AnnaKarin Löwendahl

– Jag tänkte hjälpa folk som var i behov av sovplats. Och då la jag ut en annons på Blocket.

Mannen i 35-årsåldern lutar sig fram mot mikrofonen i rättssalen i Göteborgs tingsrätt. Håret är vältrimmat och han är prydligt klädd i vit skjorta, ljusa byxor och sneakers. Bredvid honom sitter advokaten han anlitat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Göteborgaren berättar hur två studenter nappade på annonsen.

– Vi gick igenom inneboendeavtal och jag förklarade för dem vad det innebar. Och vi var överens om att signera.

Inneboendeavtalet för den första uthyrningsperioden slår fast att månadshyran är 10 000 kronor. Oavsett vilka som bott i lägenheten är den hyresnivån långt över vad som är skäligt.
Inneboendeavtalet för den första uthyrningsperioden slår fast att månadshyran är 10 000 kronor. Oavsett vilka som bott i lägenheten är den hyresnivån långt över vad som är skäligt.

Enligt mannen gick studenterna med på att tränga ihop sig med honom i den lilla tvåan i Landala. De delade på det enda sovrummet, medan han själv ska ha sovit i vardagsrummet på andra sidan kokvråsektionen.

För detta betalade studenterna tillsammans 10 000 kronor via swish varje månad. Själv betalade göteborgaren in den förhandlade originalhyran till sin hyresvärd, kommunala Bostadsbolaget: cirka 5 500 kronor.

Nybliven ägare till en villa värd fyra miljoner

Samtidigt hade han nyligen köpt ett hus värt fyra miljoner kronor i en välbärgad villaförort i Göteborg tillsammans med sin fru. Där hävdar dock mannen att det var omöjligt att bo eftersom huset totalrenoverades.

Inför tingsrätten uppger mannen att han sov i lägenheten i Landala två–tre nätter i veckan under de drygt åtta månader som uthyrningen varade. Övriga nätter ska han ha tillbringat hos släkt och vänner, eller hos sin fru i hennes hyreslägenhet.

Läs ocksåNu åtalas första västsvensken: Ägde villa för miljoner – hyrde ut sin hyresrätt svart till ockerhyra

Att studenterna betalade så mycket pengar ska ha berott på att han stod för all mat samt förbrukningsartiklar som toalettpapper och tandtråd.

Annons
Hyreshuset i Landala där studenterna hyrde in sig för 10 000 kronor i månaden.
Hyreshuset i Landala där studenterna hyrde in sig för 10 000 kronor i månaden.

Men efter förhören i rättssalen sågar kammaråklagare Alexander Malmgren den förklaringen helt och hållet.

– Att det skulle ha ingått mat i den här avgiften kan man avfärda som direkt lögn, säger han i sitt slutanförande vid huvudförhandlingen.

Läs ocksåHyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

Skenkontrakt i syfte att vilseleda värden

Själva inneboendeavtalet ger åklagaren heller inte mycket för. Enligt Alexander Malmgren handlar det om ett ”skenkontrakt” i ett försök att utnyttja kryphål i lagen.

– Det framkommer här i tingsrätten att det här kontraktet bara är fiffel och båg. Man har sannolikt valt ett sådant kontrakt i syfte att vilselseda hyresvärden.

Oavsett vilket så sprack upplägget. För precis tre år sedan blev den gifte mannen med villan uppringd av Störningsjouren. Hans hyresvärd, kommunala Bostadsbolaget, hade då börjat ana oråd kring vem som egentligen bodde i tvåan med kokvrå.

Bolaget hade upptäckt inneboendekontraktet och undrade hur det kom sig att tre vuxna personer påstods bo i den trånga lilla lägenheten, trots mannens övriga läge i livet. Tre år senare återkallar Störningsjourens jurist Silke Reichmann minnet av telefonsamtalet.

– Han hade inget riktigt något svar på det, vittnar hon i rättssalen.

– Jag bad honom säga upp sitt hyresavtal frivilligt. I samband med det informerade jag honom också om att vi kommer att göra en polisanmälan. För det föreföll som att de här två personerna betalade ockerhyra.

Annons

Svartuthyrare riskerar böter eller fängelse

Kombinationen svartuthyrning och överhyra är numera brottslig. Lagen skärptes hösten 2019. Ändå har hittills bara tre fall avgjorts i svensk domstol: de gäller lägenheter i Stockholmsförorterna Hässelby och Norsborg samt i Malmö.

Målet i Göteborg hör därför till den lilla skara pilotfall som slår fast hur den nya lagen ska tolkas. Rättsfallet är det första i sitt slag i Västsverige. Framöver väntar ytterligare en rättegång i Göteborg, där en man åtalas för att ha hyrt ut svart till ockerhyra i stor skala via Airbnb.

Den som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd från hyresvärden, och som dessutom tar ut för mycket i hyra, riskerar numera böter eller fängelse i upp till två år för brott mot jordabalken. I det aktuella fallet i Göteborg yrkar åklagaren på böter.

– Det här är ett ganska skamlöst utnyttjande av människor som befinner sig i trångmål på grund av den bostadsbrist som drabbar våra storstäder. Han ser möjlighet att slå mynt av detta, säger kammaråklagare Alexander Malmgren.

Dagen efter telefonsamtalet från Störningsjouren lämnade mannen in sin uppsägning. Tidigare samma dygn sa även hans fru upp sitt hyreskontrakt, utan att ha blivit kontaktad av sin hyresvärd.

När Hem & Hyra pratar med mannen efter huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt vill han inte kommentera saken ytterligare.

Fakta: Skärpta regler vid svartuthyrning

Hösten 2019 skärptes lagen kring andrahandsuthyrning. Numera kan förstahandskontraktet rivas utan föregående varning om lägenheten hyrs ut utan värdens tillstånd.

Detsamma gäller om andrahandshyran är för hög.

Den som både hyr ut svart och tar ut överhyra kan dessutom hamna i fängelse.

LÄS MER Att hyra ut i andra hand – så fungerar nya lagen

Fakta: Så hyr du ut i andra hand på rätt sätt

För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.

För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.

Att ha inneboende i sin lägenhet kräver inte hyresvärdens tillstånd.

Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.