Annons

Allt fler strider när hyran ska höjas: ”Konfliktnivån har ökat”

Jönköping Det blir allt svårare att komma överens om nya hyreshöjningar. Hittills har nästan var tredje förhandling havererat med kommunala hyresvärdar i Småland.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresgästföreningen i region Sydost vittnar om allt fler hyresstrider.

Förhandlingsperioden för 2022 års hyreshöjning har kommit halvvägs. I region sydost, som omfattar Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Östergötland och Jönköpings län, har Hyresgästföreningen förhandlat klart med 24 av cirka 50 kommunala hyresvärdar.

Av dessa har 15 slutat med överenskommelser, medan nio förhandlingar har brutit samman i bland annat Växjö, Vaggeryd, Vetlanda, Emmaboda, Kalmar och Värnamo.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

— Det är tydligt att konfliktnivån har ökat, tyvärr. Den var ganska hög förra året, men vi ser nu att det ökar mer, säger Joel Ahonen, strateg på Hyresgästföreningen i region sydost.

Joel Ahonen är strateg på Hyresgästföreningen.
Joel Ahonen är strateg på Hyresgästföreningen i region Sydost.

En ljusning är att det gått snabbt att komma överens med många fler hyresvärdar mot förra året.  Samtidigt har det blivit tydligt att det uppstått nya låsningar med fler än tidigare. Enligt Hyresgästföreningen saknas ofta underlag som visar behov på högre höjningar.

— En del bolag vill ha extremt höga höjningar utan kunna visa det med annat än nationella ekonomiska faktorer. Det är lite svårt för oss att acceptera en höjning på tre-fyra procent bara för att BNP beräknas gå upp nästa år till exempel, säger Joel Ahonen.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Vad tycker ni är en rimlig höjning 2022 enligt ert synsätt?

Annons

— Det vi sett är att man gör upp mellan 1,3 och 1,9 procent. Lokala taxejusteringar och bolagets förutsättningar ser olika ut, men i det spannet borde vi kunna göra upp.

Vad har ni för ansvar för att förhandlingen misslyckas?

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

— Vi ska utvärdera det här så klart, men jag tycker att vi har varit väldigt tillmötesgående. Jag kan inte se nu att vi skulle behöva gå med på hyresvärdars krav på 2,5–3,5 procent när det inte finns fog för det, säger Joel Ahonen.

Hos Finnvedsbostäder i Värnamo är man besviken att det inte gick att komma överens lokalt. Där kommer nu Hyresmarknadskommittén att få avgöra höjningen.

— Vi har sett en ära i att göra upp detta lokalt, men skillnaden mellan våra sista bud var åtta kronor i hyra för en normaltrea. Då tyckte vi att okej, vi delar det på mitten, men det kunde inte Hyresgästföreningen gå med på, säger Stanley Guldmyr, vd på Finnvedsbostäder.

Annons

Han ser en risk att de ökade låsningarna leder till att förhandlingssystemet kan försvinna.

— Efter att ha varit i den här branschen i över tjugo år så är jag jätteorolig över utvecklingen. Det är självklart att båda parter har ett ansvar, men om man år efter år urgröper värdet av hyresintäkterna och ändå vill ha den service man är van vid, då funkar det till slut inte.

Enligt Guldmyr skulle alternativet vara en indexhöjning av hyrorna på samma vis som för kommersiella lokaler.

— Då är det inte parterna på bostadsmarknaden som sätter hyrorna. Utan då är det någon annan. Det är ett misslyckande i så fall tycker jag.

Läs också Inger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdes Regionens medlemstapp ska fixas vid dörren Ny regionordförande lämnar sina uppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.