Annons

Inger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdes

Blekinge Efter två perioder som tillförordnad ordförande valdes Inger Borg i helgen in som ordinarie ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost. Denna gång fanns inga motkandidater och hon antogs med lovord av ett enigt fullmäktige.
Inger Borg, regionordförande Sydost.
Foto: Tindra Englund
Inger Borg regionordförande för Hyresgästföreningen i Sydost.

– Det känns väldigt bra att jag nu blivit demokratiskt vald. Jag har ju varit tillförordnad i två år och då är man faktiskt inte vald. Men det ger helt klart en annan känsla av att man nu har mandat att prata, säger Inger Borg.

Vägen från tillförordnad till ordförande

Förra årets fullmäktigemöte skedde digitalt och trots att Inger Borg då redan varit tillförordnad i ett år, valdes i stället Urban Gunnarsson till ordförande. Men strax därefter drabbades han av corona och Inger Borg trädde åter in i rollen som tillförordnad ordförande, vilket hon även fortsatte som när Urban Gunnarsson några månader senare valde att avgå av personliga skäl.

Att hon i år i stället blev enhälligt vald tror Inger Borg beror mycket på de digitala föreningsdialoger som styrelsen infört.
– I och med pandemin skedde det en digitalisering och vi drog i gång det vi kallar för digitala föreningsdialoger. Därmed hat jag regelbundet pratat med och träffat alla föreningar digitalt, och de har i sin tur haft möjlighet att lära känna mig.

Gick med i Hyresgästföreningen 1984

Inger Borg beskriver sig själv som född till föreningsmänniska och hon satt i sin första föreningsstyrelse redan som fjortonåring. 1984 gick hon med som medlem i Hyresgästföreningen.
–  Innan dess hade jag bott i hus. Men efter en separation flyttade jag och mina barn in i en hyresrätt och i samband med det gick jag även med i Hyresgästföreningen.

I dag bor hon i en hyreslägenhet centralt i Linköping.
– Jag trivs väldigt bra med att bo centralt och att inte behöva använda bil. Under pandemin var det dessutom väldigt skönt att även kunna skippa kollektivtrafiken.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Val och lokal demokrati i fokus

Under den närmaste tiden är det valrörelsen som står i fokus för Sydosts nyvalda regionordförande.
– Valet är jätteviktigt för oss allihop.

Dessutom vill Inger Borg jobba vidare med att föra ut demokratin ett steg till i organisationen och hon tror stenhårt på digitaliseringen som ett verktyg för att kunna inkludera så många som möjligt i de beslut som tas.
–  Jag vill använda tekniken för att kunna lyfta fler frågor i hela regionen och inte bara i styrelsen.

Hon beskriver hur många av medlemmarna i början var tveksamma till de digitala mötena men att fler och fler sedan lärt sig att delta.
– I takt med att allt fler känner att de klarar av att hantera tekniken så känner man att man är med och breddar demokratin, säger Inger borg.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

En annan fråga som hon vill se över och som även lyftes under årsmötet är revisorernas arbetsuppgift.
– Vi i styrelsen måste se över det här och fundera på hur vi kan förbättra deras arbetssituation, säger Inger Borg.

Annons
Mötesdeltagare på fullmäktige i Nässjö.
Årets ffullmäktige hölls traditionsenligt på Hotel Högland i Nässjö och de flesta av de röstberättigade deltog på plats även om ett fåtal även var med på länk.

Ett odramatiskt möte med rörande inslag

I övrigt var 2022 års fullmäktige en odramatisk tillställning. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder var på plats och utsågs till ordförande för årets fullmäktigemöte. Hon inledde mötet med ett kort men rörande tal som tog avstamp i kriget i Ukraina.
–  Jag tänker på dem i Ukraina som likt oss varit engagerade i olika organisationer och kanske kämpat med att värva nya medlemmar och hålla årsmöten och så plötsligt ställs alls på ända och man kan inte hålla några årsmöten längre. Med detta i åtanke så känns det extra fint att få samlas och hålla årsmöte.

Tidigare kritik var som bortblåst

Det har tidigare framkommit en del kritik mot Inger Borgs ordförandeskap, bland annat i samband med stängningen av kontoret i Norrköping och uteslutandet av en medlem i Tranås, men under mötet där hon nu valdes till ordförande på två år, översköljdes hon endast av beröm.
–  Inger är en fantastisk person som verkligen driver sydost frågor, så ni har valt en väldigt bra ordförande vill jag säga, sa mötets ordförande Marie Linder.

Isabelle Martinsson med en av de andra medlemmar som ville tacka henne för hennes långa engagemang.
Isabelle Martinsson var en av de som i samband med fullmäktige avtackades och hyllades för sina insatser för Hyresgästföreningen.

Mötet avslutades med utdelningar av förtjänsttecken och blommor samt avtackningar av flera personer. Särskilt rörande blev det i samband med avtackningen av Isabelle Martinsson som betytt mycket för regionen under lång tid.

Läs också Regionens medlemstapp ska fixas vid dörren Allt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat" Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.