HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Regionens medlemstapp ska fixas vid dörren

Östergötland Hyresgästföreningen i region Sydost tappade nästan 4 000 medlemmar och fyra miljoner i intäkter förra året. Nu hoppas föreningen vända trenden när dörrvärvning åter blir tillåten.
Hyresgästföreningens medlemskort
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresgästföreningen hoppas värva fler medlemmar via dörrknackning.

De senaste två åren har varit tuffa för Hyresgästföreningen i region Sydost, som omfattar Östergötland, Småland och Blekinge. Före pandemin hade Sydost vuxit flera år i rad till den näst största hyresgästregionen i landet.

Sedan pandemin slog till 2020 har regionen i stället tappat flera tusen medlemmar. Minskningen fortsatte under 2021 med ett tapp på nästan 4 000 medlemmar. Enligt föreningen beror nedgången till stor del på restriktionerna som stoppat värvningen av medlemmar genom dörrknackning.

Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

— Det här beror ju på att vi inte fick vara ute på dörr. Dörrvärvningen får ju in så otroligt mycket kontra att ringa runt till folk. Vi har inte heller drivit någon verksamhet ute i områdena, så det kan också bidra, säger Jimi Myrås, chef för medlemsrekryteringen i Sydost.

Vad är orsaken till att medlemmarna lämnar föreningen?

— Under pandemin var det otroligt många som blev av med jobb och fick det tufft ekonomiskt. Då tog man kanske bort en månadsavgift på 85 kronor. Det är även folk som byter boendeform, säger Jimi Myrås.

Läs ocksåAllt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat"

Ett av de områden i regionen som tappade flest medlemmar under förra året var Linköping, medan Norrköping i stället ökade något. Orsaken till ökningen berodde på att restriktionerna lättade i höstas och att föreningen kunde dörrvärva bland annat Finspång och Norrköping i oktober till december. Då slogs också ett nytt värvningsrekord med drygt 700 nya medlemmar på en månad.

— Det har aldrig skett tidigare i organisationens historia, säger Jimi Myrås.

Medlemstappet under förra året betydde även fyra miljoner i minskade intäkter. Men enligt regionen får nedgången inga konsekvenser för närvarande.

Läs ocksåNy regionordförande lämnar sina uppdrag

— Vi tappar medlemsintäkter, men vi har också ställt om vår organisation och haft minskade kostnader. Så det har inte slagit så jättehårt för oss, säger Björn Lindgren, regionchef för Hyresgästföreningen i Sydost.

När dörrvärvningen nu åter blir tillåten hoppas föreningen kunna ta igen medlemstappet som varit under pandemin. Målet är regionen, som i dag har 65 000 medlemmar, ska växa drygt 4 000 medlemmar fram till 2023.

— Jag är trygg med att vi kommer klara av målen vi satt upp. Får vi bara komma ut och knacka dörr igen så kan vi hämta igen det här, säger Björn Lindgren.

Läs också Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen Fyra röster avgjorde - Urban blir ny regionordförande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.