Annons

Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart

Blekinge 2000 nya medlemmar sedan årsskiftet – med det slår region sydost rekord i landet. Inte ens region Stockholm har lyckats värva fler. "Vi måste växa och visa att vi är en stark folkrörelse", menar gruppchef Joel Ahonen.
Bildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.
Årets fullmäktige hölls i år på kulturhuset i Nässjö. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt en kraftig ökning av medlemsantal.

2022 var ett rekordbra i region sydost där medlemsantalet gick från 66 000 till 70000. Nu har det ökat rekordfort med ytterligare 2000 sedan årsskiftet, vilket framkom under regionfullmäktige i Nässjö i helgen.

Enligt Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i regionen, är det en bedrift tack vare rutinerade och duktiga medlemsrekryterare.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Sen ser vi också att antalet som avslutar sitt medlemskap är färre än normalt sett.  Att vi ökar mycket generellt i hela Sverige beror också såklart på att vi kommer ut ur en pandemi, det finns den typen av orsaker också, men vi i sydost har en jätteduktig rekryterarkår och organisation som helhet som backar upp.

Vad betyder det för regionen?

–  Det betyder jättemycket, för det första finns det en ekonomi i det att vi är starka och kan bedriva den verksamhet hyresgäster förväntar sig. Det är bra att vi är starkt representerade ute i områdena. Vi har då större chans i juridiska frågor och hyresförhandlingarna.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Joel Ahonen tror att medlemsantalet kommer fortsätta, speciellt på grund av de tuffa hyresförhandlingar framöver.

Vi måste växa och visa att vi är en stark folkrörelse. Det är viktigare än på väldigt länge att vara medlem hos oss. Jag tror vi trampar på mot ett nytt rekordår.

Roger Jönsson, förtroendevald, hyresgästföreningen i Linköping.
Roger Jönsson, förtroendevald, tror att trepartsöverenskommelsen kan vara en försämring för hyresgästerna.

Trepartsöverenskommelsen engagerar

Förutom jubel över framgångarna var det en annan fråga som väckte engagemang under lördagens regionfullmäktige – den så kallade trepartsöverenskommelsen som infördes i början av förra året mellan Hyresgästföreningen, Allmännyttan och Fastighetsägarna.

Annons

Flera närvarande tog ordet för att uttrycka sin oro om hur den nya överenskommelsen påverkar hyresförhandlingarna.

Roger Jönsson, förtroendevald i Linköping, är bitvis kritisk.

När det gäller trepartsöverenskommelsen känner jag att vi inte har diskuterat igenom tillräckligt vad den innebär. Avsikten är att den ska ligga grund för de kommande årens förhandlingar och en tryggare hyresutveckling. Men det är väldigt svårt att få med hyresintäkterna i själva förhandlingarna upplever jag.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Roger Jönsson tror att den i stället kan leda till högre hyror, om det saknas samsyn hur den ska tolkas av de olika parterna.

Ena sidan ser inte bostad som en social rättighet utan en vara på hyresmarknaden. Till viss del kan trepartsöverenskommelsen ligga i linje mer med den saken. Som jag ser det är risken att vi får ständiga hyreshöjningar och man inte tittar på vad företagen har för intäkter.

Har det blivit svårare att förhandla?

Min upplevelse är att det blivit lite besvärligare, det kan man nog säga.

Han välkomnar att det ska ske en utvärdering av överenskommelsen och tycker det är viktigt att man lyssnar på lokala erfarenheter.

Annons

Ska man göra en utvärdering är det viktigt att vi lokalt och regionalt diskuterar. Vad har vi för erfarenhet av det, vad har den inneburit för det lokala förhandlingsarbetet. På vilket sätt gynnar den hyresgästerna.

100-årsjubileum i fokus

I övrigt var 2023 års fullmäktige en fridsam tillställning, med 100-årsjubileum av hyresgästföreningen i fokus. Snart drar en kampanjvecka igång och alla föreningar i regionen förväntas göra sitt för att dra in extra många medlemmar, med kulmen i en ”folkfest” den 13 till 14 maj. Vad som arrangeras är upp till varje förening att ordna, och kan variera från ort till ort.

Regionens ordförande Inger Borg fortsätter på sitt andra år. Tre personer omvaldes till regionstyrelsen; Per-Anders Sahlström, Bo Karlsson, Barbro Svensson. Henrik Öberg blir ett nytt tillskott i styrelsen.

Flera personer fick som brukligt avtackning och blommor för lång och trogen tjänst.

 

 

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.