Allt svårare att hitta studentbostad
I slutet av januari börjar vårterminen för studenterna på landets universitet och högskolor. Medan en del orter lovar bostadsgaranti för alla studenter är det betydligt tuffare vid de större lärosätena. Enligt en ny rapport från Boverket väntas dessutom behovet av studentbostäder öka de närmaste åren.
I Stockholm är väntetiden på ett studentrum minst ett år. Under tiden får de som valt att läsa i huvudstaden fixa tak över huvudet på annat sätt, exempelvis att bo i andra hand.
– De senaste två åren har de blivit tuffare. Större ungdomskullar och tuffare arbetsmarknad gör att trycket är högre. Dessutom söker sig fler internationella studenter hit eftersom Sverige är ett av de få länder där utbildningen fortfarande är gratis för dem, säger Anders Cronqvist, informationschef på Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB).
I Göteborg har SGS Studentbostäder några fler lediga lägenheter inför terminsstarten än vid samma tid förra året. Det beror främst på att stiftelsen nyligen gjorde en studiekontroll. Det innebär att de som inte tagit minst hälften av de 30 högskolepoäng per termin som är normal studietakt, blir av med sin studentbostad. Mellan 75 och 100 lägenhetsinnehavare har inte klarat kravet. Den första februari har stiftelsen 90 lediga lägenheter – men mångdubbelt fler bostadssökande.
– Det är fortsatt brist på studentlägenheter, ingen tvekan om den saken och det lär bli ännu värre de närmaste åren, säger vd:n Mats Odersjö.
Han tror att trycket möjligen kommer att lätta om studier i Sverige blir avgiftsbelagda för medborgare utanför EU-länderna. Något som regeringen planerar att införa nästa år.
I Uppsala har Dombron, tidigare Vasakronan, mellan ett och två års kö till studentrum i korridor och mellan två och tre års kötid till en studentlägenhet med eget kök. Ungefär som det var i höstas.
– Kötiderna brukar vara långa, speciellt vid terminsstart. På något vis brukar det lösa sig. Förhoppningsvis genom att studenterna hittar några kompisar att dela en lägenhet med eller hyr ett rum av en privatperson. Inte genom att studenterna väljer att plugga någon annanstans, säger Tomas Pettersson, förvaltningschef.
För nya studenter i Lund ser det betydligt ljusare ut. AF bostäder har en speciell kö för dem som bor utanför pendlingsavstånd och nyss blivit antagna till universitetet. Nu till terminsstarten kommer omkring 300 av de 470 som ställt sig i kön att erbjudas ett studentrum i korridor. I höstas var det betydligt svårare att få bostad för förstagångsstudenterna eftersom det betydligt fler utbildningar började då.
– För dem som inte är nya ser det lite mörkare ut eftersom de inte kan ställa sig i kön för nyblivna studenter. Det är minst ett halvårs väntetid för ett studentrum, säger Alexander Gyllensten, bostadsombudsman på AF bostäder.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.