Älvtorpet i Sollefteå: Hyrorna upp fem procent – per år
Hösten 2014 köpte Älvtorpet Bostäder i Sollefteå AB hyresfastigheter med drygt 300 lägenheter på Djupövägen och Älvgatan i Sollefteå.
Fastighetsägaren ansåg att hyrorna i husen som byggdes i slutet på 60-talet var alldeles för låga i förhållande till andra på orten och krävde en rejäl höjning på mellan 4 och 38 procent.
Tillsammans med Hyresgästföreningen gjordes en bruksvärdering, en jämförelse med likvärdiga hyreslägenheter, och parterna enades om en upptrappning av hyrorna.
1 februari 2016 höjdes hyrorna med 3 procent och ytterligare 2 procent 1 juli samma år. Outhyrda lägenheter höjdes med 6 procent för nästa hyresgäst.
2017 kom nästa höjning. Från 1 april ökade hyran med 4,2 procent.
Men ytterligare krav på höjningar blev tuffare att driva igenom. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen blev en långdragen process.
Från början krävde Älvtorpet höjningar på uppemot 1 410 kronor i månaden med start från 1 oktober 2017. Så blev det inte.
Hyreshöjningarna kommer istället ske från 1 april 2019 och höjas med maximalt 5 procent ett år i taget till dess att överenskommen nivå är uppnådd.
– I och med att lägenheterna skiljer sig åt mellan varandra så kommer höjningarna i belopp se lite olika ut beroende på vad det är för lägenhetstyp och vad den nuvarande hyran redan ligger på. Men det rör sig om totala höjningar på mellan cirka 100 och 1 100 kronor, säger Hyresgästföreningens förhandlare Arvid Laukkanen.
Enligt honom är det ett bra avtal för hyresgästerna.
– Höjningen gäller från och med 1 april 2019 och inte 1 oktober 2017, som fastighetsägaren krävde. Den förskjutningen innebär en total besparing på retroaktiva hyror för hyresgästerna på cirka 3,8 miljoner kronor. Dessutom förhandlade vi fram en mjukare infasning av målhyran med höjningar en gång om året istället för varje halvår, säger Laukkanen.
– När den överenskomna målhyran är uppnådd kommer hyresgästerna trots allt ändå ha en något lägre hyresnivå jämfört med andra liknande lägenheters hyror på orten.
En jämförelse med hyresnivåer som andra förhandlade och likvärdiga hyreslägenheter på orten har.