Annons

Älvtorpet i Sollefteå: Hyrorna upp fem procent – per år

Sollefteå Jämfört med andra lägenheter i Sollefteå ligger Älvtorpets hyror lågt. Sedan februari 2016 har hyrorna därför höjts med totalt 9,2 procent. Ett nytt avtal har nu tecknats om en årlig höjning på 5 procent tills hyrorna anses vara i nivå med likvärdiga på orten.
Foto: Åsa Eriksson
Hyrorna fortsätter stiga för hyresgästerna på Djupövägen i Sollefteå.

Hösten 2014 köpte Älvtorpet Bostäder i Sollefteå AB hyresfastigheter med drygt 300 lägenheter på Djupövägen och Älvgatan i Sollefteå.

Fastighetsägaren ansåg att hyrorna i husen som byggdes i slutet på 60-talet var alldeles för låga i förhållande till andra på orten och krävde en rejäl höjning på mellan 4 och 38 procent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Tillsammans med Hyresgästföreningen gjordes en bruksvärdering, en jämförelse med likvärdiga hyreslägenheter, och parterna enades om en upptrappning av hyrorna.

1 februari 2016 höjdes hyrorna med 3 procent och ytterligare 2 procent 1 juli samma år. Outhyrda lägenheter höjdes med 6 procent för nästa hyresgäst.

2017 kom nästa höjning. Från 1 april ökade hyran med 4,2 procent.

Annons
Läs ocksåHöjda hyror i Sollefteå

Men ytterligare krav på höjningar blev tuffare att driva igenom. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen blev en långdragen process.

Från början krävde Älvtorpet höjningar på uppemot 1 410 kronor i månaden med start från 1 oktober 2017. Så blev det inte.

Hyreshöjningarna kommer istället ske från 1 april 2019 och höjas med maximalt 5 procent ett år i taget till dess att överenskommen nivå är uppnådd.

Läs ocksåRiskerar 45 procent mer i hyra

– I och med att lägenheterna skiljer sig åt mellan varandra så kommer höjningarna i belopp se lite olika ut beroende på vad det är för lägenhetstyp och vad den nuvarande hyran redan ligger på. Men det rör sig om totala höjningar på mellan cirka 100 och 1 100 kronor, säger Hyresgästföreningens förhandlare Arvid Laukkanen.

Annons

Enligt honom är det ett bra avtal för hyresgästerna.

– Höjningen gäller från och med 1 april 2019 och inte 1 oktober 2017, som fastighetsägaren krävde. Den förskjutningen innebär en total besparing på retroaktiva hyror för hyresgästerna på cirka  3,8 miljoner kronor. Dessutom förhandlade vi fram en mjukare infasning av målhyran med höjningar en gång om året istället för varje halvår, säger Laukkanen.

– När den överenskomna målhyran är uppnådd kommer hyresgästerna trots allt ändå ha en något lägre hyresnivå jämfört med andra liknande lägenheters hyror på orten.

Fakta: Bruksvärdering

En jämförelse med hyresnivåer som andra förhandlade och likvärdiga hyreslägenheter på orten har.

Läs också Hyran upp med 4,2 procent för Älvtorpet Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.