HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyran upp med 4,2 procent för Älvtorpet

Sollefteå Värden ville höja hyrorna mellan 4 och 38 procent. Förhandlingarna har varit en lång process. Nu har Hyresgästföreningen gått med på en höjning på 4,2 procent från 1 april.

Hyresgästerna i Älvtorpets Bostäder har länge fruktat en chockhöjning av hyran efter att värden begärt en höjning med upp till 38 procent för vissa lägenheter.

Med anledning av det samlades ett 30-tal oroliga hyresgäster på Hullsta Gård Folkets Hus i Sollefteå i november i fjol, för att ställa frågor till förhandlare och jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Även om läget vid tidpunkten för mötet var ovisst så tycktes många ändå förbereda sig på någon form av höjning framöver.

Annons

– Vi måste vara realister också. Vi har bott billigt och en viss höjning får vi nog acceptera, ansåg då hyresgästen Kent Sjödahl.

Nu fyra månader senare, efter långdragna förhandlingar, har Hyresgästföreningen och Älvtorpet enats om en höjning för 2017 med 4,2 procent från 1 april. Överenskommelsen gäller cirka 300 lägenheter.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– Det här har dragit ut på tiden, men det är bra att vi nu ändå kommit till ett avslut så att inte hyresgästerna drabbas av höga retroaktiva hyreshöjningar, säger Conny Säker på Hyresgästföreningen som skött förhandlingen på uppdrag av hyresgästerna.

Annons

I fjol höjdes hyrorna för Älvtorpet i två steg med tre procent och sedan ytterligare två procent.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.