Annons

Riskerar 45 procent mer i hyra

Sollefteå Älvtorpets Bostäder och K-Konsults hyresgäster i Sollefteå riskerar en kraftig hyreshöjning för 2017. Hyresvärdarna har begärt höjningar från 4,9 procent upp till 45 procent.
Foto: Åsa Eriksson
Ett 30-tal hyresgäster samlades i Folkets Hus i Sollefteå i onsdags för att ställa frågor till Hyresgästföreningen, framförallt om den pågående hyresförhandlingen som kan resultera i chockhöjningar.

Hyresgästerna i Älvtorpets Bostäder i Sollefteå riskerar en kraftig hyreshöjning för 2017. Deras hyresvärd har begärt en höjning från 4,9 procent upp till 38,73 procent, beroende på lägenhet. I snitt handlar det om 17,5 procent.

Även K-Konsult som äger fastigheter på Djupövägen, Storgatan och Långgatan har begärt uppemot 45 procent mer i hyra.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Höjningarna berör över 300 lägenheter.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen har gått i stå och kommer istället att avgöras i Hyresnämnden i Sundsvall. Antingen sker det genom förlikning mellan parterna eller att nämnden tar ett beslut om vad den anser vara rimligt utifrån olika jämförelseobjekt.

– Om det blir det sistnämnda kan det dra ut rejält på tiden och kanske är klart om ett halvår, säger förhandlare Conny Säker, Hyresgästföreningen.

Läs ocksåÄlvtorpet i Sollefteå: Hyrorna upp fem procent - per år

Med anledning av den oro som spridit sig bland de berörda kallade Hyresgästföreningen i onsdags till ett andra bomöte för att informera och svara på frågor.

– Det här är inga lyxlägenheter utan jag skulle vilja säga att ungefär 90 procent är ”dåliga”. Det finns bara en enda lägenhet som har både badrum och kök renoverat, säger Conny Säker under mötet.

Annons

Den 16 december ska han träffa Älvtorpet Bostäder i hyresnämnden för att sitta ner och försöka nå en överenskommelse.

Läs ocksåHyran upp tolv procent närmaste halvåret

Vad tror du själv att hyreshöjningen kan komma att hamna på?

– Det vet jag inte. Men jag vill ha en bra deal annars skriver jag inte på helt enkelt.

Till dess att förhandlingen är klar uppmanas hyresgästerna att betala sin gamla hyra.

 De 30-talet hyresgäster som dök upp på mötet hade även juridiska frågor att ställa till Hyresgästföreningens jurist Christian Strömberg, som också fanns på plats.

Någon undrade till exempel om man kan kräva att värden tar hand om grovsopor.

Annons

Svaret blev att man kan det, under förutsättning att servicen fanns där då hyresgästen flyttade in. Om hyresvärden inte längre vill hantera grovsoporna ska det avtalas bort i en förhandling.

Gällande hyreshöjningarna så är läget ännu ovisst, men många av hyresgästerna tycks ändå förbereda sig på någon form av höjning framöver.

– Vi måste vara realister också. Vi har ju bott billigt och en viss höjning får vi nog acceptera, säger hyresgästen Kent Sjödahl.

Marie-Louise Nordlund kände sig smått uppgiven efter mötet.

– Ja, det känns som att man inte kan göra nåt mer egentligen. Det har jag i alla fall fått klarhet i ikväll, säger hon.

Läs också Chockhöjning uteblev Hyran upp med 4,2 procent för Älvtorpet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.