Annons

Ändrade rutiner räddar värden Curt Lundahl

Göteborg Privatvärdens tidigare ansökningsrutiner medförde risk för diskriminering, menar DO. Men sedan Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co slutat fråga om medborgarskap läggs ärendet ned.

Det var i våras som Diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde ett tillsynsärende mot Göteborgsvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co.

Då hade SVT Väst publicerat uppgifter som tydde på att den privata hyresvärden systematiskt sållade hyresgäster efter etniskt ursprung. Detta sedan bolaget i många år frågat blivande hyresgäster om medborgarskap, och om hur lång tid de vistats i Sverige.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu slår DO fast att sådana rutiner hade kunnat utgöra ett ”icke berättigat krav på svenskt medborgarskap”, och därmed en risk för diskriminering av vissa bostadssökande.

Annons

Men Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co har under utredningstiden självmant strukit de kontroversiella frågorna från sitt ansökningsformulär, vilket Hem & Hyra har berättat om.

Värden har också skrivit ner sin tidigare muntliga uthyrningspolicy, och framhåller att fördelningen av lägenheter hela tiden utgått från sakliga urvalskriterier som skötsamhet, referenser och ekonomi.

Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

DO nöjer sig med det svaret och med de åtgärder som Göteborgsvärden redovisat. Därför avslutas nu tillsynsärendet.

Annons

DO:s beslut kan inte överklagas. Men om man som bostadssökande upplever att man har diskriminerats av den aktuella hyresvärden finns fortfarande möjligheten att driva frågan för egen del.

Fakta: Detta har hänt

I våras granskade SVT Väst hur den privata hyresvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co fördelade lediga lägenheter.
Granskningen visade att den som sökte lägenhet i bolagets fastighet på Tycho Brahes gata i Bergsjön fick fylla i ett formulär där man bland annat skulle uppge om man var ”svensk” eller ”utländsk”. Valde man det senare alternativet fick man även uppge från vilket land man kom och hur länge man bott i Sverige.
SVT Väst räknade antalet svenskklingande efternamn i fastigheten och kom fram till en andel på 72 procent. Detta kan jämföras med 8 respektive 18 procent i grannfastigheterna.

Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Värden ger sig inte: Aram krävs på 35 000 för att han ringde störningsjouren Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.