HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ändrade rutiner räddar värden Curt Lundahl

Göteborg Privatvärdens tidigare ansökningsrutiner medförde risk för diskriminering, menar DO. Men sedan Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co slutat fråga om medborgarskap läggs ärendet ned.

Det var i våras som Diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde ett tillsynsärende mot Göteborgsvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co.

Då hade SVT Väst publicerat uppgifter som tydde på att den privata hyresvärden systematiskt sållade hyresgäster efter etniskt ursprung. Detta sedan bolaget i många år frågat blivande hyresgäster om medborgarskap, och om hur lång tid de vistats i Sverige.

Läs ocksåVärden backade när Victor tog strid om Securitas-fakturanByggnadsbolaget Curt Lundahl & co:s hemsida med porträtt av Victor Yngman infällt.

Nu slår DO fast att sådana rutiner hade kunnat utgöra ett ”icke berättigat krav på svenskt medborgarskap”, och därmed en risk för diskriminering av vissa bostadssökande.

Men Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co har under utredningstiden självmant strukit de kontroversiella frågorna från sitt ansökningsformulär, vilket Hem & Hyra har berättat om.

Värden har också skrivit ner sin tidigare muntliga uthyrningspolicy, och framhåller att fördelningen av lägenheter hela tiden utgått från sakliga urvalskriterier som skötsamhet, referenser och ekonomi.

Läs ocksåAram ringde störningsjouren – krävs på 35 000 kronor

DO nöjer sig med det svaret och med de åtgärder som Göteborgsvärden redovisat. Därför avslutas nu tillsynsärendet.

DO:s beslut kan inte överklagas. Men om man som bostadssökande upplever att man har diskriminerats av den aktuella hyresvärden finns fortfarande möjligheten att driva frågan för egen del.

Fakta: Detta har hänt

I våras granskade SVT Väst hur den privata hyresvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co fördelade lediga lägenheter.
Granskningen visade att den som sökte lägenhet i bolagets fastighet på Tycho Brahes gata i Bergsjön fick fylla i ett formulär där man bland annat skulle uppge om man var ”svensk” eller ”utländsk”. Valde man det senare alternativet fick man även uppge från vilket land man kom och hur länge man bott i Sverige.
SVT Väst räknade antalet svenskklingande efternamn i fastigheten och kom fram till en andel på 72 procent. Detta kan jämföras med 8 respektive 18 procent i grannfastigheterna.

Läs också Domen: de slipper betala för skador i sliten lägenhet Värden stämmer dem – men hade inget bevis i rätten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.