Annons

Värden ger sig inte: Aram krävs på 35 000 för att han ringde störningsjouren

Göteborg Aram Auladi fick en faktura på 35 000 kronor för att han ringt störningsjouren. Tillsammans med Hyresgästföreningen har han bestridit kravet. Efter ett års tystnad kommer nu värden plötsligt med ett nytt krav och hotar med inkasso. ”Det är jättejobbigt att leva med det här”, säger Aram.
Foto: Gustaf Görfelt
Om du får en faktura som du bestrider, så ska företaget som skickat fakturan antingen dra tillbaka den eller gå till domstol. Men Byggnadsbolaget Curt Lundahl fortsätter skicka krav till Aram Auladi. "Jag blev jätteförvånad och chockad", säger han

Någon i det stora hyreshuset i Bergsjön spelade musik med stark bas mitt i natten och rökte cannabis. Störningarna förekom nästan varje natt under ett par veckor förra vintern. Aram Auladi ringde störningsjouren sammanlagt sju gånger.

Men vakterna dök oftast inte upp förrän efter över en timme. Då hade musiken tystnat, eller så hördes basen inte i trapphuset och vakterna kunde inte lokalisera var i huset fridstöraren fanns. På grund av coronapandemin ville de inte heller gå in i Arams lägenhet och lyssna där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Några veckor efteråt skickade hyresvärden, Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co AB, en faktura till Aram Auladi på närmare 35 000 kronor för utryckningarna.

Aram tog hjälp av Hyresgästföreningen och bestred fakturan, vilket Hem & Hyra berättade om förra året.

Även andra hyresgäster vittnade om att de varit med om samma sak och fått ta strid för att slippa betala.

Läs ocksåAram ringde störningsjouren – krävs på 35 000 kronor

Aram Auladi bor sedan förra våren hos en annan hyresvärd och har inte hört något av Byggnadsbolaget Curt Lundahl sedan dess. Om ett företag skickar en faktura som mottagaren bestrider så är nästa steg för företaget att gå till tingsrätten och få saken prövad.

Aram Auladi bodde i Byggnadsbolagets hus på Tycho Brahes gata i Bergsjön när händelserna inträffade.

– Ska det vara något mer ska det gå genom domstolen har jag trott. Men nu har jag fått ett nytt krav som de skrivit ”inkassoärende” på. Jag blev jätteförvånad och chockad, säger Aram Auladi.

Annons

Byggnadsbolaget Curt Lundahl har emellertid en historia av liknande beteende.

Läs ocksåVärden backade när Victor tog strid om Securitas-fakturanByggnadsbolaget Curt Lundahl & co:s hemsida med porträtt av Victor Yngman infällt.

I ett tidigare ärende skickade företaget en mängd krav som kryddades med olika dröjsmålsräntor och påminnelseavgifter, trots att hyresgästen bestridit den första fakturan. Till och med när saken redan blivit ett stämningsärende i tingsrätten vände sig Curt Lundahl till Kronofogden.

”Skrämseltaktik”

En skrämseltaktik, menade Hyresgästföreningen. När det väl blev förhandling i tingsrätten i det ärendet förlorade Byggnadsbolaget Curt Lundahl till största delen.

Nu har Aram Auladi bestridit även krav nummer två. Amal Farah är hans ombud på Hyresgästföreningen. Hon säger att det inte är förbjudet att bete sig som Byggnadsbolaget Curt Lundahl gör.

– Det är visserligen inte olagligt, men det leder ju ingenstans eftersom hyresgästen bestridit fakturan. Då måste frågan prövas rättsligt av en domstol, säger Amal Farah.

Hur vanligt är det att värdar gör på det här viset?

– Att hyresvärdar skickar en påminnelse eller två är inte ovanligt, men annars är det vanliga att hyresvärden antingen släpper sitt krav eller går vidare med det till domstol. Och inget stämningsärende har nått mig gällande detta ärende hittills, säger Amal Farah.

Annons
Tärande ovisshet

Aram Auladi tycker att ovissheten är tärande.

– Det är jättejobbigt att leva med det här. 35 000 kronor är ju ett ganska stort belopp. När jag inte vet vad som ska hända tar det verkligen stopp i mitt liv. Vad händer om jag måste betala? Jag vågar inte investera i saker jag vill investera i, säger Aram Auladi.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co saknar offentliga epost-adresser eller telefonnummer till chefer. Företaget har gjort sig kända för att i stället kommunicera via brev.

Hem & Hyra har sökt vd Susanne Bryngelsson Lundahl både via post och telefon, men utan resultat.

LÄS MER: Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co hamnade 2021 på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar

Läs också Domen: de slipper betala för skador i sliten lägenhet Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.