Annons

Anklagelser om maffiametoder och förtal – Bengtsforshus i gungning

Bengtsfors Bengtsforshus-skandalen chockar hyresgästerna. "Det där avtalet för avgångsvederlag på flera miljoner för vd:n. Det var fult gjort", säger Lasse Karlsson som hyrt av bolaget i tio år.
Hyresgästen Lasse Karlsson är mest besviken på hur det gick till när avtalet för Bengtsforshus vd Pär Nilsson förändrades.
Foto: Karin Gistedt
Hyresgästen Lasse Karlsson är mest besviken på hur det gick till när avtalet för Bengtsforshus vd Pär Nilsson förändrades.

Det har gått tre veckor sedan Bengtsforsborna fick den första rapporten om att det inte stod rätt till med deras kommunala bostadsbolag Bengtsforshus. I tidningen Dalslänningen stod det att bolagets vd Pär Nilsson hade polisanmält ett misstänkt dataintrång i bolagets bokföringssystem.

– Har vederbörande velat sabotera vår bokföring eller vad handlar det om? undrade vd:n.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det skulle dock visa sig att det fanns andra, högt uppsatta personer i Bengtsfors, som var väl medvetna om intrånget och som dessutom hade sanktionerat det.

– Det handlar inte om något dataintrång, utan kommunen har gett experter tillåtelse att titta på Bengtsforshus digitala trafik och på bokföring, sade kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) till Dalslänningen och förklarade att åtgärden var en del av en utredning som gjorts för att kartlägga eventuella ekonomiska oegentligheter.

Mobbning och ekonomiska fel

Sedan dess har en nästan osannolik historia målats där ord som som mobbning, ekonomiska oegentligheter, dataintrång, polisanmälan, vidlyftig representation och sponsring, travhästar, smutskastning, inspelade hot, maffiametoder, fallskärmsavtal och avsked använts i både massmedia och den politiska debatten.

Inte konstigt att det kommunala bostadsbolaget det givna samtalsämnet för hyresgästerna i seniorboendet på Källebergsgatan i centrala Bengtsfors:

– Det är klart man blir överraskad när man läser i tidningen om mobbning och ekonomiska fel. För vi är väldigt nöjda med Bengtsforshus som hyresvärd och har inte haft något att klaga på under de fem åren vi bott här, säger Majken Bertilsson, som inte vet vad hon ska tro om alla uppgifter som florerar.

Majken Bertilsson har hyrt av Bengtsforshus i fem år och trivs bra.
Hyresgästen Majken Bertilsson blev överraskad när hon hörde talas om problemen inom Bengtsforshus. ”Jag har bott här i fem år och har inget att klaga på”, säger hon.

– Det tråkigt och olustigt att det blivit så här. Och det är klart att det måste ligga någon sanning i det även om det verkar stå ord mot ord i vissa fall, säger Majken.

Även grannarna Birgitta och Lasse Karlsson är chockade över missförhållandena som uppdagats.

– Vi har bott här i tio år och har bara gott att säga om Bengtsforshus. De vänliga och väldigt snabba på att komma om man har något problem och ringer dem, säger Lasse.

Birgitta och Lasse Karlsson har hyrt av Bengtsforshus i tio år och är väldigt nöjda.
Birgitta och Lasse Karlsson tycker att det värsta med härvan inom Bengtsforshus är det som rör vd:n Pär Nilssons avgångsvederlag på totalt 2,7 miljoner kronor.

Alltihop började i somras, med ett brev ställt till, Bengtsforshus ordförande Ulf Nelson (M) samt kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M). Enligt brevskrivaren hade en medarbetare på Bengtsforshus blivit både mobbad och trakasserad.

För att få reda på vad som hänt gav de organisationskonsulten Kent Vasell i uppdrag att göra en utredning. En utredningen, som blev klar i mitten av november, och som slog fast att vd:n Pär Nilsson och fastighetschef Fredrik Johansson utsatt en medarbetare för mobbning och kränkande särbehandling. Konsulten föreslog att de två skulle avskedas.

Pär Nilsson nekade till anklagelserna. Enligt honom handlade den påstådda mobbningen om en anställd som upplevt arbetsmiljöproblem.

– Medarbetaren upplever att han blivit utsatt för flera olika saker och är besatt av att få rätt. Men vi som nu har blivit anklagade ställer oss frågande till allt det här, sade Pär Nilsson till Dalslänningen.

Läs ocksåDyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vdDen förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.
Bengtsforshus vd, Pär Nilsson.
Bengtsforshus vd, Pär Nilsson, nekar till alla anklagelser. ”Bengtsforshus under min ledning klarar vilken seriös granskning som helst”, säger han.

Men anklagelserna handlade inte bara om kränkningar. Enligt Stig Bertilsson (M) hade det även kommit signaler om ekonomiska oegentligheter. I december inleddes därför en utredning även om det här.

Annons

Det är Bengtsforshus ordförande Ulf Nelson (M) som beslutar att utredningarna ska göras och han gör det i samråd med Stig Bertilsson (M) och Bengtsfors kommundirektör. Detta har i efterhand kritiserats av bolagets vice ordförande, Sten-Åke Jansson (S), som menar att ordföranden gått bakom ryggen på den övriga styrelsen när han beställt utredningen.

Granskningen gäller åren 2020 till 2022 och den leds av arbetsrättskonsulten Eric Hietala. Tillsammans med revisorn In-Anna Knutsdotter går han år igenom bolagets bokföring och fakturor.

Läs ocksåFick sparken som vd för Bengtsforshus - polisanmäler kommunen för förtalPär Nilsson, fd vd för Bengtsforshus, och Stig Bertilsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Bengtsforshus.
Bengtsforshus har totalt 553 lägenheter. Vid årsskiftet höjdes hyran med i genomsnitt 3,7 procent.

Det är nu det så kallade intrånget i Bengtsforshus ekonomisystem sker. För utan att vd:n Pär Nilsson informeras får utredarna så kallad titt-behörighet i systemet. I efterhand visar det sig att inloggningen godkänts av kommundirektören Göran Eriksson och att såväl Bengtsforshus ordförande Ulf Nelson (M) som kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) står bakom det hela.

I Dalslänningen ifrågasätter Pär Nilsson agerandet:

– Varför inte säga att man ska göra en utredning av vår ekonomi? När man kan få ut vad som helst i pappersväg om man bara begär ut det. Det här var ju inga hemligheter. Och varför inte anlita kommunens egna revisorer, KPMG, för det här? säger Pär Nilsson.

Stig Bertilsson (M) å sin sida menar att det är självklart att man i förväg inte informerar den person som leder just det bolag man vill granska.

Vad kommer då utredarna fram till?

Jo, de slår fast att vd:n och fastighetschefen har drivit det allmännyttiga bostadsbolaget Bengtsforshus som ett privat företag, utan hänsyn till det kommunala intresset. Här är några av punkterna i utredningen:

  • Nio personer från bolaget ska ha åkt på en skaldjurskryssning i Göteborg till en kostnad av 25 000 kronor. ”Detaljer kring programmet för dagen eller vilka som deltog är okänt, då det inte finns någon bifogad information”.
  • Brister i internkontrollen. Exempelvis visar körjournalerna att bolagets kostnader för drivmedel är 28 735 kronor mer än vad de körda milen motiverar, vilket motsvarar cirka 1 200 tankade liter.
  • Stora kostnader för sponsring, cirka 200 000 kronor per år. Att jämföra med 410 000 kronor för hela Bengtsfors kommun. Årjängstravet har exempelvis sponsrats med 30 000 kronor under den undersökta perioden. Något som är extra intressant eftersom vd:n, på sin arbetstid, har skickat hundratals e-postmeddelanden om en travhäst som han äger.
  • Fastighetschef Fredrik Johansson använt sig av bolagets personal under betald arbetstid för att lägga om tak på privata fastigheter som tillhör anställda i bolaget eller närstående.
Ogilitigt fallskärmsavtal?

Till det mest uppseendeväckande hör turerna kring vd Pär Nilssons anställningsförhållande. 2014, när Nilsson blev vd, fick han ett anställningsavtal som innebar att han skulle få sex månadslöner vid en eventuell uppsägning. Nu visar det sig att det 2018 tecknades ett tilläggsavtal mellan bolagets dåvarande styrelseordförande Sten-Åke Jansson (S) och vd:n Pär Nilsson. Genom det nya avtalet höjdes Pär Nilssons fallskärm till två årslöner, cirka 2,7 miljoner kronor, utan avräkning och med alla förmåner. Problemet var att varken bolagsstyrelsen eller kommunstyrelsen fick någon information om höjningen. Utredaren menar att avtalet måste betecknas som ogiltigt och kommunen borde anmäla detta till Ekobrottsmyndigheten.

När utredningen är klar håller Bengtsfors kommunstyrelse ett extra styrelsemöte. Mötet hålls den sista januari och flera avgörande beslut tas. Dels föreslår man fullmäktige att entlediga Bengtsforshus styrelse och dels ska en oberoende utredning av förhållandena i bolaget göras.

I samma veva publicerar Dalslänningen artikeln om dataintrånget och skandalen börjar rullas upp för allmänheten. Under de närmaste dagarna får Bengtsforsborna vänja sig vid att missförhållandena i deras kommunala bostadsbolag är förstanyhet i såväl lokaltidningen som Hem & Hyra, Radio Väst och Västnytt.

I samtliga intervjuer dementerar vd Pär Nilsson allt som utredningarna visar. Han säger att han och övrig personal på Bengtsforshus gett utredarna förklaringar till bristerna, men att de inte har lyssnat.

– Det känns som att man på alla sätt och vis försöker smutskasta personalen och bolaget, säger han till Västnytt.

Politiskt bråk

Det blir nu tydligt att affären även har en politisk dimension. För när kommunstyrelsens moderata ordförande Stig Bertilsson går ut i tidningar och radio och säger att utredningarna pekar på att allvarliga felaktigheter begåtts och välkomnar att bolagsstyrelsen ska vidta arbetsrättsliga åtgärder mot vd:n anklagar socialdemokraten Johnny Eliasson honom för att göra fel och att föregå den kommande utredningen.

– Det är fruktansvärt dåligt att gå ut och säga så i tidningen när vi i kommunstyrelsen har kommit överens om att det ska göras en oberoende utredning. Innan den är gjort kan man inte ta några beslut, säger Johnny Eliasson (S) till Radio Väst.

Annons

Måndagen den sjätte februari håller Bengtsfors kommunfullmäktige årets första möte. Det är nu kommunstyrelsens förslag om att sparka hela Bengtsforshus styrelse ska avgöras. Debatten blir lång och hetsig.

Inspelade hot – ”maffiametoder”

En fråga som debatteras livligt är vilka metoder som använts under utredningen av Bengtsforshus ekonomi. Innan mötet har det uppdagats att utredaren Eric Hietala satt press på en av bolagets anställda och hotat med denne med avsked. Samtalen har spelats in.

– Det är maffiafasoner som fått fram den här ensidiga utredningen, dundrar Johnny Eliasson (S) från talarstolen.

Ett uttalande som får Sven Bertilsson (M) att förtydliga att utredningen gjorts i enlighet med svensk rätt och kommunförvaltning. Men han höjde även ett varningens finger när det gällde Eliassons sätt att uttrycka sig om utredaren Eric Hietala och hans arbetsmetoder.

– Någonstans kommer man till gränsen för förtal. Det tycker jag att man ska ha med sig, sade Bertilsson.

Debatten avslutades med att frågan om framtiden för Bengtsforshus styrelse skulle bordläggas till nästa fullmäktigemöte den 6 mars.

”Det där med avgångsvederlaget är värst”

Hyresgästerna på Källebergsgatan vet inte vad de ska tro om framtiden.

– Vi får väl hoppas och tro att det sanningen kommer fram och att det blir rätt beslut som fattas framöver, säger Majken Bertilsson.

Det senaste hon hörde från bolaget handlade om hyreshöjning. Från och med årsskiftet höjs hyran för bolagets 553 lägenheter med i genomsnitt 3,7 procent. En höjning som Majken tycker är okej.

– Det är ju en större höjning än normalt, men med tanke på hur mycket dyrare allt blivit så tycker jag att den höjningen är rimlig.

Birgitta och Lasse Karlsson i grannlägenheten kommer fortsätta att följa rapporteringen om sin hyresvärd. Lasse tycker att det värsta som framkommit hittills är det som handlar om vd:ns avgångsvederlag. Att den förre styrelseordföranden Sten-Åke Jansson (S) förlängde det från ett halvår till två år utan att ha med sig den övriga styrelsen i beslutet.

– Det var fult gjort! Det kan ju kosta bolaget flera miljoner kronor och vem ska betala det, undrar han.

LÄS ÄVEN: 

Läs också Bengtsforshus vd riskerar avsked - Hyresgästen Silvia "Har han försökt sko sig?" Trenden är höga hus - men inte i Bengtsfors Nybyggen riskerar höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.