Annons

Fick sparken som vd för Bengtsforshus – polisanmäler kommunen för förtal

Bengtsfors "Jag har blivit utsatt för förtal och vill ha upprättelse" - Det säger Pär Nilsson som sparkats från vd-posten på Bengtsforshus. I dag ska bolagsstyrelsens framtid upp på kommunfullmäktiges bord.
Pär Nilsson, fd vd för Bengtsforshus, och Stig Bertilsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Foto: Karin Gistedt / Mats Johansson
Pär Nilsson, fd vd för Bengtsforshus, och Stig Bertilsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

Hem & Hyra har tidigare berättat om turbulensen inom Bengtsforshus. Det handlar om bolagets vd Pär Nilsson, som anklagas för mobbning och ekonomiska oegentligheter. Om utredningar, som pekat på just dessa brister men som också har ifrågasatts och som av Pär Nilsson kallats för ”rena beställningsjobb”. För en dryg vecka sedan fick Pär Nilsson sparken. Nu har han bestämt sig för att polisanmäla, både Bengtsfors kommunledning och toppolitiker, för förtal.

– Jag anser att de två undersökningarna som publicerats och spridits är helt undermåliga och bara syftar till att leta fram skit om mig, säger Pär Nilsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Han vänder sig mot att Bengtsfors kommun valt att offentliggöra de, i hans tycke, bristfälliga utredningarna på sin hemsida. Samt att man spridit dem via kommunens Facebooksida samt Instagramkonto. I sin polisanmälan skriver Nilsson att lokalmedia låtit kommunens företrädare i princip oemotsagt fått sprida kränkande och nedsättande uppgifter om hans person.

– Bengtsfors är inte stort. Här känner alla alla, så det är tufft att bli uthängd på det här viset, säger Pär Nilsson och drar en parallell till det som nyligen hände polischef Mats Löfving .

– Det finns saker i den här historien som liknar det som hände den stackars polisen. Jag tänker då på beställda utredningar och hur de offentliggörs, säger Pär Nilsson, som säger att allt som hänt fått honom att dra sig undan och inte vilja visa sig i kommunen.

Annons
Läs ocksåAnklagelser om maffiametoder och förtal – Bengtsforshus i gungningHyresgästen Lasse Karlsson är mest besviken på hur det gick till när avtalet för Bengtsforshus vd Pär Nilsson förändrades.

I dag, måndagen den 6 mars, ska Bengtsfors kommunfullmäktige sammanträda. På dagordningen finns punkten ”Bengtsforshus AB – uppsiktsplikt” med kommunstyrelsens förslag att entlediga hela styrelsen för Bengtsforshus. Ärendet var uppe redan på februarimötet, men efter en hetsig debatt blev det istället bordläggning.

När Hem & Hyra når kommunalrådet Stig Bertilsson (M) och frågar hur han ser på att ha blivit polisanmäld av Pär Nilsson för förtal svarar han så här:

– Det finns inget att kommentera, säger Stig Bertilsson (M).

Läs ocksåBengtsforshus vd riskerar avsked - Hyresgästen Silvia "Har han försökt sko sig?"Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus, och Silvia Eliasson från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Finns det något ni kunde gjort annorlunda när det gäller offentliggörandet av utredningarna?

Annons

– Det togs ett beslut i kommunstyrelsen om att vi skulle offentliggöra utredningarna som gjorts om Bengtsforshus. Det var så mycket spekulationer och prat att det var nödvändigt att göra att öppet och tillgängligt, säger Stig Bertilsson (M).

Vad kommer att hända i frågan om bolagsstyrelsens framtid på ert fullmäktigemöte idag?

– Ingenting. Och det går inte att säga när eller om den frågan kommer upp igen, säger Stig Bertilsson (M).

Läs också Trenden är höga hus - men inte i Bengtsfors Nybyggen riskerar höja din hyra Fjärrvärme driver upp hyran i Bengtsfors

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.