Annons

Bengtsforshus vd riskerar avsked – Hyresgästen Silvia ”Har han försökt sko sig?”

Bengtsfors Bengtsforshus vd Pär Nilsson anklagas för mobbning och ekonomiska fel. Nu riskerar han avsked. "Folk undrar om han försökt sko sig", säger Silvia Eliasson från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.
Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus, och Silvia Eliasson från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.
Foto: Karin Gistedt / Privat
Bengtsforshus vd Pär Nilsson riskerar avsked. Silvia Eliasson, Hyresgästföreningen, tycker att ett eventuellt avgångsvederlag på 2,7 miljoner borde gå till renoveringar istället.

I december möttes de vid förhandlingsbordet. Bengtsforshus vd Pär Nilsson och Silvia Eliasson från Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation. Det kommunala bolaget ville höja hyran med 7,5 procent.

– Vd:n och bolagets ekonomiansvariga sa att om de inte får igenom sitt krav så skulle de inte klara den ökade räntan, inflationen och förvaltningskostnaderna, säger Silvia Eliasson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen kunde inte gå med en så stor höjning. Men förhandlingarna var konstruktiva och till slut enades parterna om att varmhyrorna skulle höjas med 3,8 procent och kallhyrorna med 2,8 procent. Silvia beskriver mötena som trevliga, med en bra dialog.

– Därför blev jag väldigt förvånad när jag fick höra om de grova anklagelserna som nu riktats mot vd:n Pär Nilsson och bolagsstyrelsen, säger hon.

Mobbning och ekonomiska fel

Pär Nilsson, som varit Bengtsforshus vd sedan våren 2014, anklagas för både mobbning och ekonomiska fel. Något som tidningen Dalslänningen var först med att rapportera om. Dels har en medarbetare på Bengtsforshus anmält att vd:n utsatt honom för kränkande behandling och mobbning. Dels finns det misstanke om ekonomiska oegentligheter inom bolaget. Missförhållandena har uppdagats i två externa utredningar, beställda av bolagets styrelseordförande Ulf Nelson (M).

– En sån här nyhet upprör Bengsforshus hyresgäster. Inte minst när bolaget nyligen krävt en så kraftig hyreshöjning. Man undrar ju om pengarna går till rätt saker och om bolaget är ordentligt skött. Folk undrar om vd:n försökt sko sig själv, säger Silvia Eliasson.

Annons
Fallskärm värd 2,7 miljoner

När Pär Nilsson blev vd 2014 tecknades ett anställningsavtal som innebar att han skulle få sex månadslöner vid en eventuell uppsägning. Fyra år senare tecknades, enligt Dalslänningen, ett tilläggsavtal mellan Bengtsforshus dåvarande styrelseordförande Sten-Åke Jansson (S) och vd:n Pär Nilsson. Nu fick Nilsson rätt till 24 månadslöner, på totalt 2,7 miljoner, samt bibehållna villkor och förmåner.

– Det är när man läser om de här uppgifterna i tidningen som man bli upprörd. Fler än jag har förstås räknat ut vilken månadslön vd:n måste lyfta när avgångsvederlaget bli så högt, säger Silvia Eliasson.

Läs ocksåDyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vdDen förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.

Om du fick bestämma, hur skulle 2,7 miljoner användas bäst inom Bengtsforshus?

– De skulle gå till renovering. Bengtsforshus har många gamla fastigheter som är i stort behov av upprustning, säger Silvia Eliasson.

Pär Nilsson förnekar anklagelserna. Enligt honom handlar den påstådda mobbningen om en anställd som upplevt arbetsmiljöproblem. Och några ekonomiska oegentligheter ska inte ha förekommit.

Annons
Läs ocksåFick sparken som vd för Bengtsforshus - polisanmäler kommunen för förtalPär Nilsson, fd vd för Bengtsforshus, och Stig Bertilsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

Vad vill du säga till de hyresgäster som befarar att deras hyror gått till fel saker? 

– Att det inte finns någon som helt anledning till oro. Bengtsforshus under min ledning klarar vilken seriös granskning som helst, säger Pär Nilsson.

LÄS ÄVEN: 

Läs också Anklagelser om maffiametoder och förtal – Bengtsforshus i gungning Trenden är höga hus - men inte i Bengtsfors Nybyggen riskerar höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.