Annons

Avtal ger privatvärdar högst 2,7 procent

Stockholm Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna i Stockholm har tecknat ett ramavtal om hyror hos de privata hyresvärdarna. Dålig kvalitet i förvaltningen ger avdrag.

Ramavtalet är början på hyresöverenskommelser med de privata hyresvärdarna i Stockholm. Nu är man överens om tagen och kan snabbare skriva avtal för varje fastighet och varje lägenhet.

– Vi är speciellt nöjda med att vi fått igenom att dålig förvaltningskvalitet kan ge avdrag. Det är viktigt för oss eftersom det blir ett redskap för att se till att alla hyresgäster har ett bra boende, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

I Fastighetsägarans ursprungliga yrkande pratade man om höjningar mellan 2,3 och 4,2 procent, den högre höjningen i innerstan och lägre i ytterstaden. Efter förhandlingarna blev resultatet att höjningen också kan variera beroende på nuvarande hyra, standard och kvaliteten i förvaltningen. I innerstan är spannet störst, mellan 1,05 och 2,7 procent. I inre ytterstaden höjs hyran med 1,35-2,35 procent och yttre ytterstaden med 1,25-1,6 procent.

– Det har varit tufft och svårt att komma fram till nivåer som båda parter kan acceptera. Vi har haft tidspress eftersom fastighetsägarna ville bli klara snabbare. Men vi ser att innehållet är det viktigaste och det kan inte forceras fram, säger Terje Gunnarson och fortsätter.

– Förhandlare och delegationer har gjort ett fantastiskt jobb, ett enastående jobb. Hela landet har följt förhandlingarna med spänning.

Annons
Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

Förra året lyckades man inte träffa något ramavtal och det har inneburit segdragna förhandlingar och långa processer i hyresnämnden. Många hyresgäster fick stora retroaktiva hyreshöjningar. Det hoppas man kunna undvika i år.

– Det är viktigt att måna om att de som redan har höga hyror inte får det ännu värre. Pratar man procent slår det också hårdare. Om man har hög hyra kommer vi att hålla igen, med låg hyra får man räkna med högre höjningar, säger Terje Gunnarson.

Under det senaste decenniet har hyrorna höjts mer i innerstan än i ytterstaden. Terje Gunnarson anser att årets förhandlingar innebär ett trendbrott.

Läs också95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

– Vi tycker att vi nått taket. Det är så mycket mer än läget som måste få betydelse.

Annons

Men Fastighetsägarna håller inte med, de vill fortfarande se större skillander.

– Genom avtalet fortsätter vi en målmedveten differentiering av hyrorna mellan innerstad och ytterstad, vilket är bra eftersom det är så de boende värderar olika lägen, säger Christer Jansson, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Läs också Hyrorna höjs för 105 000 stockholmare Fastighetsägarna yrkar 3,5 procent i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.