Annons

Både ris och ros på Kronhjorten i Falköping

Falköping "Gäller hyreshöjningen redan från juli?", "Varför betalar jag mer i hyra än min granne?", "Hur ska jag ha råd att bo kvar?" Frågorna var många när Hyresgästföreningen bjöd in till möte för hyresgästerna på Kronhjorten 22 i Falköping.

– Målet med det här mötet är dels att svara på era frågor kring den avslutade hyresförhandlingen. Och dels att blicka framåt, för vi vet att det finns en hel att förbättra för er som är hyresgäster på Kronhjorten 22 här i Falköping.

Så inledde Magnus Elsing, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg, gårdagens möte med hyresgästerna från Kronhjorten, eller Ranten som kvarteret i Falköping även kallas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som Hem & Hyra tidigare berättat har de 92 hyresrätterna på Kronhjorten varit indragna i en segdragen konflikt. I 3,5 år har värden Fodret Fastigheter AB och Hyresgästföreningen tvistat. Förhandlingarna har handlat om hyresnivåer, hyreshöjningar och kompensation för störningar i samband med ombyggnation och renovering.

– Det har varit en komplicerad uppgörelse. Inte minst för att era lägenheter har så olika standardnivå. Några av dem är helombyggda, andra är halvombyggda medan några är i originalskick. Utgångspunkten har varit att lika lägenheter ska ha lika hyra. För att nå det har några lägenheter fått sänkt hyra medan andra får en rejäl höjning, sade Magnus Elsing.

– Men, stämmer verkligen det? Hur kan det i så fall komma sig att jag nu ska betala 6 990 kronor i månaden för min tvåa, medan grannfamiljen med likadan lägenhet endast får en månadshyra på 6 166 kronor? undrar hyresgästen Barbro Bergman.

Läs ocksåHyresgäster varnas för att köpa grisen i säcken

Flera liknande frågor dyker upp kring bordet. Det råder även förvirring kring hyreshöjningens startdatum. En kvinna är så uppgiven att hon letar efter annat boende. ”Hur ska jag ha råd att bo kvar?”, undrade hon. Magnus Elsing lovar att stanna kvar efter mötet för att gå igenom varje enskild hyra och höjning.

Annons

– Det är därför vi är här i dag. För att försöka räta ut frågetecken och förklara vad uppgörelsen innebär för just er. Sedan kan det finnas saker som vi måste undersöka och återkomma kring. Det kan vara saker som fortfarande behöver justeras, sade Magnus Elsing.

Innan mötet är slut blir det även tal om vad som bör förbättras i området. Flera hyresgäster säger att de är rädda för att gå ut om kvällarna då gården blivit ett riktigt tillhåll.

Läs ocksåFortsatt dödläge på Kronhjorten

– Något måste göras för att förbättra tryggheten. Vi vill ha möjlighet att låsa porten till tunneln som leder in under ett av husen, sade Barbro Bergman.

Andra idéer som dyker upp är skyltar som talar om att man inte får rasta hundar på gården eller köra in med motorfordon. Det finns även önskemål om elektronisk bokning av tvättstugan.

– Jag antecknar allt ni säger så tar vi upp det på nästa möte med Fodret Förvaltning, sade Magnus Tengberg, kommuncoach på Hyresgästföreningen.

Annons

Det är han som ska stötta Kronhjortens tre nya husombud.

– Ni har redan kommit en bra bit på väg genom att ni haft träffar med värden. Återkommande möten och protokoll som visar vad man kommit överens om. Det är nyckeln till framgång om man, som ni, vill ha inflytande över sitt boende, sade Magnus Tengberg.

 

Fakta: Fodret Förvaltning AB
Fastighetsbolag som äger och i egen regi förvaltar fastigheter i Falköping, Kristinehamn, Kumla, Motala och Örebro.

I Falköping utgörs beståndet av tre större, centralt belägna fastigheter, som bland annat inrymmer 138 bostadslägenheter av varierande storlek och ett antal butiks- och kontorslokaler. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 15 400 kvm.

Har sitt säte i Karlstad.

Leds av Kurt Nilsson.

Källa: Fodret Förvaltning AB

Läs också Segdragen tvist över i Falköping Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.